Огляди Огляди 08.08.2022 о 10:00 comment views icon

Огляд геймерського сетапа Steelseries Apex Pro Mini та Aerox 5 Wireless – мініатюрна механіка та невагома миша

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg

Гліб Перерва

Оглядач техніки та софту

Сьогодні огляді комплект топових новинок від Steelseries, вихід на ринок яких планується на вересень 2022 року. Детально розглянемо можливості і ергономіку девайсів. Орієнтовна вартість клавіатури Steelseries Apex Pro Mini – 7999 грн, а миші Aerox 5 Wireless – 5499 грн. У зв’язку з військовим вторгненням россії ціни можуть змінитися і прайс не остаточний, але все ж можна приблизно прикинути у скільки вам обійдуться ці девайси.

4
Оцінка ITC.ua
Плюси: вага і ергономічність, дизайн, якість підсвітки, якість збірки і матеріалів
Мінуси: ціна, проблеми з Bluetooth

Комплектація

Миша і клавіатура поставляються в картонних коробках в єдиному дизайні, але з трохи різною комплектацією. Якщо з клавіатурою поставляється тільки кабелем USB-C на USB-A та інструментом для зняття клавіш, то у мишки набір більш ширший:

  • Кабель USB-C на USB-A
  • Перехідник з прогумованою нижньою гранню USB-C на USB-C
  • Передавач 2,4 ГГц на USB-C

Огляд геймерського сетапа Steelseries Apex Pro Mini та Aerox 5 Wireless – мініатюрна механіка та невагома миша

Таким чином користувач не тільки отримує більш довгу версію приймача, під’єднавши всі комплектуючі миші в єдине ціле, але і варіативність у підключенні (якщо на вашому ПК немає входів USB-C або вони всі зайняті іншими пристроями).

Клавіші знімаються з легким зусиллям, але завдяки інструменту для їх заміни це відбувається просто (простіше ніж при використанні проволочних зачіпок, зазвичай наявних в комплекті з механічними клавіатурами).

Огляд геймерського сетапа Steelseries Apex Pro Mini та Aerox 5 Wireless – мініатюрна механіка та невагома миша

Дизайн і ергономіка

Aerox 5 Wireless виглядає досить цікаво та футуристично коштом свого сітчастого корпусу. Корпус мишки виконаний із пластику, а за плавне переміщення миші по поверхні відповідають накладки з фторопласту. Звичайно, у досвідченого користувача може виникнути питання: як часто потрібно буде продувати цю миш і вичищати сміття з дірочок? Часто, якщо ви граєте не в білих перчатках – миша буде в не найкращому стані, навіть якщо ви обережний користувач. За декілька тижнів використання сіточка миші не забруднилася, але це питання часу. Проте переживати за працездатність девайсу не варто, через те, що у миші є захист від пилу та вологи від Steelseries – AquaBarrier IP54.

Курс Python від Mate academy.
Python дозволяє тобі не тільки розробляти сайти та займатись аналітикою даних, а ще й будувати алгоритми, тестувати програми та навіть створювати штучні інтелекти. Стань різноплановим фахівцем!
Реєстрація на курс

Але, попри необхідність забезпечити більш регулярний догляд за своєю перифериєю, конструкція миші виправдана не тільки з точки зору дизайну, але і з точки зору ергономіки. Мишка дійсно відчувається невагомою (вага девайсу сягає всього 74 грамів) і зручно лежить в руці. Користуватися нею на щоденній основі максимально комфортно як для роботи (обробка фото та офісні задачі), так і для багатогодинних ігрових сесій. Додаткові бокові клавіші без проблем можна призначити для виконання будь-яких дій всередині гри. Доречи сіра бокова кнопка натискається трохи незвично – її потрібно трохи потягнути у верх під час натискання, що втім цілком логічно і зручно, враховуючи її розташування.

Колесико не надто фактурне, але прорезинине покриття з невеликими виємками досить цупке і забезпечує точний хід. Виробник заявляє до 80 мільйонів кліків до виходу миші з ладу.

Огляд геймерського сетапа Steelseries Apex Pro Mini та Aerox 5 Wireless – мініатюрна механіка та невагома миша

Що ж стосується клавіатури Apex Pro Mini – це класична ігрова механіка з приємним довгим ходом, відчутним кліком та помітною тактильною віддачею. Габарити клавіатури можна назвати дійсно мініатюрними в порівнянні з настільною механікою, але поруч з ноутбучною офісною клавіатурою Apex Pro Міні вже не виглядає такою вже й маленькою.

2-позиційні ніжки допомагають комфортно підлаштувати положення клавіатури під користувача, але особисто мені дуже не вистачало підставки під зап’ястя.

Курс Python від Mate academy.
Python дозволяє тобі не тільки розробляти сайти та займатись аналітикою даних, а ще й будувати алгоритми, тестувати програми та навіть створювати штучні інтелекти. Стань різноплановим фахівцем!
Реєстрація на курс

На зовнішній стороні розташовані гумові ніжки та відсік для інструменту для зняття клавіш.

Функціональність

У миші Aerox 5 Wireless є 3 варіанти підключення: за допомогою передавача 2,4 ГГц, через кабель USB і по Bluetooth 5.0 (перемикач знаходиться на нижній стороні, поруч з датчиком). І якщо передавач працює ідеально і з мінімальною швидкістю відгуку, то до повного бездротового підключення є питання. На жаль, мишка кілька разів відвалювалася в процесі використання, але на це можна було б закрити очі, якби її завжди вдавалося б підключати до ноутбука. Після перших тестів я під’єднав Aerox 5 до смартфона, потім ще до ноутбука Acer і MacBook Air 2021, а після цього мій ноутбук (Xiaomi Mi Ноутбук Pro 15.6) перестав бачити мишу по Bluetooth. Що б я не робив, повторно приєднав мишку до ноутбука так і не вдалося, але всі наступні підключення до Mac і смартфонів відбувалися без проблем. Так що вірогідніше всього це особливість роботи в парі з конкретно моїм ноутбуком, але раніше за ним подібних проблем помічено не було.

Оптичний датчик миші підтримує кілька режимів чутливості в діапазоні від 100 до 18 000 CPI. Датчик вкрай чутливий та не вибагливий, так що його можна використовувати на будь-яких пласких поверхнях. Батарею миша тримає близько 180 годин, при підключенні по Bluetooth , і до 80 годин при підключенні через передавач 2,4 ГГц, чого більше ніж достатньо для того, щоб ставити її на зарядку всього пару разів на місяць, при щоденному використанні.

Підсвітка 3-зонна RGB з приємним світлом – досить яскрава, але не сліпить очі навіть у темряві. Габарити миші наступні: 128,8х62,8х26,7 мм.

На клавіатурі встановлені білі свічі OmniPoint Adjustable Mechanical Switch. Є декілька режимів підсвічування RGB, 10 рівнів яскравості, а також безшовна синхронізація з мишкою, що виявилося неочікуваним бонусом – миша автоматично розуміє, що вона зараз знаходиться поруч з клавіатурою, і налаштовує підсвітку під неї, синхронізуючи зміну кольорів.

Виробник обіцяє користувачам до 100 мільйонів натисканнь, що, на жаль, не перевірити без стрес-теста до виходу девайса з ладу, але судячи за якістю збірки периферії – це схоже на правду. Розміри клавіатури: 293х103х40,3 мм. Важить девайс 610 грамів, що разом з прорізаним покриттям нижньої грані робить її максимально чіпкою. Підключення здійснюється за допомогою кабелю USB – C.

Огляд геймерського сетапа Steelseries Apex Pro Mini та Aerox 5 Wireless – мініатюрна механіка та невагома миша

Клавіші чутливі до сили натискання, що, наприклад, може знадобитися для регулювання швидкості переміщення в іграх. Висоту ходу можете оцінити по фото нижче.

Що ж стосується відсутності деяких функціональних клавіш, таких як Delete , Home і стрілок навігації – виявилося, що до їх специфічного використання набагато легше звикнути, ніж здається на перший погляд. Спочатку той факт, що необхідно натиснути додаткову кнопку для простої навігації по файлах, може дратувати, але за тиждень активного використання до цього звикаєш і вже не звертаєш увагу. За естетику і охайність робочого столу прийдеться жертвувати кількома клавішами, але ціна не така велика. Хоча треба визнати, що рішення специфічне і прийдеться до смаку далеко не всім.

Програмне забезпечення

На цю мить ні клавіатура, ні миша не відображається у фірмовій утиліті для налаштувань Steelseries GG. Девайсів немає в розділі підтримуваних пристроїв на сторінці програми, що цілком пояснюється тим, що вони поки офіційно не вийшли на ринок.

Огляд геймерського сетапа Steelseries Apex Pro Mini та Aerox 5 Wireless – мініатюрна механіка та невагома миша

У цілому додаток працює швидко і без вильотів, так що претензій до програмного забезпечення на сьогодні немає, потрібно чекати на вихід оновлення з підтримкою новинок.

Висновок:

це один із самих якісних і ергономічних сетапів , якими я коли-небудь користувався. По універсальності та суб'єктивній зручності він обходить навіть Logitech MX Master , якщо взяти в розрахунок активне використання в шутерах, в яких офісні миші практично в 100% випадках програють ігровим девайсам. Трохи специфічний форм-фактор клавіатури потребує звички, але така зменшена розкладка значно менше захламлює робочий простір , що сподобається прихильникам мінімалізму або охочим зібрати естетичний геймерський сетап. Проблема з Bluetooth є швидше індивідуальною і можливо буде вирішена з офіційним виходом девайсів на ринок, але подібні проблеми не можна замовчувати, особливо враховуючи ціну пристроїв.
Набір зі свіженьких Steelseries орієнтовно обійдеться користувачеві в 13,5 тис. грн, що дуже недешево. Але пристрої конкурентоспроможні і, що не менш важливо, продаються офіційно, так що тут кожен вирішує сам, що для нього пріоритетніше. У підсумку Steelseries Apex Pro Mini та Aerox 5 Wireless залишають після себе виключно позитивні враження.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: