Статті Статті 05.01.2023 о 14:00 comment views icon

ППО Skynex: нова загроза для іранських дронів Shahed 

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Один з найбільших виробників зброї та військової техніки концерн Rheinmetall повідомив про постачання невідомому міжнародному замовнику двох систем ППО Skynex. У німецьких ЗМІ поширилась інформація, що зенітні комплекси призначаються для України, однак офіційного підтвердження уряди двох країн не надали. Пропонуємо детальніше розглянути цей зенітний комплекс і чому навіть потенційна передача Skynex є гарною новиною. 

Виробництво ППО Skynex

ППО Skynex: нова загроза для іранських дронів Shahed 

Зенітно-артилерійська система малої дальності Skynex є новітньою розробкою на ринку зброї, адже представлена компанією Rheinmetall у листопаді 2021 році. Виробник має гідну репутацію в оборонній промисловості та займається виготовленням баштових систем артилерійського вогню, систем контролю та комунікації, броньованих транспортних засобів і тому подібного.

До слова, Rheinmetall вже займається постачанням вантажівок HX 8×8 до України за дорученням Бундесверу. Компанія називає точну кількість транспортних засобів, переданих на грудень 2022 року – 26 високопрохідних автомобілів, вартість яких становить 12 мільйонів євро.

ППО Skynex: нова загроза для іранських дронів Shahed 

Постачання системи Skynex орієнтовно обійдеться в 182 мільйонів євро. Окрім цього, Rheinmetall залучена в програмі «Ringtausch», якою керує німецький уряд для підтримки України у співпраці з сусідніми європейськими країнами та країнами-партнерами НАТО. 

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

Однак в історії концерну Rheinmetall є й темні плями, адже у 2011 році компанія співпрацювала з урядом росії. Щоправда, після військового вторгнення у 2014 році Rheinmetall закрили спільний проєкт з росіянами, хоча за словами спеціаліста Центру Міжнародних та стратегічних досліджень співробітництво двох країн сприяло отриманню росіянами нового обладнання зв’язку та вплинуло на процес модернізації технічних засобів.  

Однак, вже у 2023 році за підтримки Німеччини дочірня компанія Rheinmetall Zeppelin Mobile Systeme GmbH поставить в Україну польовий госпіталь «під ключ». А враховуючи, що Rheinmetall анонсувала доопрацювання проєкту новітньої танкової 130 мм гармати до 2024 року, такий партнер не завадить в нарощенні військової міці України. 

Конструкція комплексу 

ППО Skynex: нова загроза для іранських дронів Shahed 

Технічно Skynex можна порівняти з німецькою зенітною установкою Gepard, адже вони обидві використовують 35-мм боєприпаси. Автоматична гармата Oerlikon Revolver Gun Mk3 є основним озброєнням Skynex. Дальність стрільби становить 4000 метрів, а темп – 1000 пострілів за хвилину. Гармата використовує програмовані боєприпаси Ahead зі 152 або 600 суббоєприпасами. 

Гармата Oerlikon Gun Mk3 є високотехнологічною зброєю, адже сумісна з 3D та 2D пошуковими радарами. Відстеження та ураження цілі розраховується та виконується автоматично вбудованим процесором керування вогнем. Контроль та перевірка ефективності дій відбувається у віддаленому центрі управління. Також виробником зазначається, що гармата всепогодна і здатна працювати як протиповітряна система C-RAM. Комплекс може містити до чотирьох гармат Oerlikon Mk3.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс

Для наведення передбачений комплекс засобів: оглядова та інфрачервона камери, лазерний відстанемір і радар стеження X-Band. Радар підтримує функцію автономного пошуку цілі, що робить цілевказування точним, швидким і надійним.

ППО Skynex: нова загроза для іранських дронів Shahed 

Система Skynex сумісна з іншим обладнанням Oerlikon: тривимірним тактичним радаром захоплення Oerlikon X-TAR3D Tactical, 35-мм спареною гарматою Oerlikon GDF009 TREO, лазерною гарматою Oerlikon та новою ракетою Denel Cheetah C-RAM (Counter-Rocket, Artillery, Mortar). Система Oerlikon Skymaster Battle Management System є вузлом управління та центральною частиною системи. Вона дозволяє здійснювати дистанційне керування системою. 

Дальність виявлення цілі Скайнексом становить 30-50 км. Система існує в стаціонарній і мобільній версії з колісним шасі. У Rheinmetall повідомляють що разом з Skynex підписана угода щодо поставки вантажівок HX, тому скоріше за все готується мобільна версія системи. В Україну будуть передаватися Skynex на базі вантажівки 6×6 з кабіною екіпажу спереду та озброєнням Oerlikon Revolver Gun Mk3, встановленим у задній частині шасі. 

ППО Skynex: нова загроза для іранських дронів Shahed 

Вантажівки HX є одним із найпоширеніших видів військових вантажівок, адже наразі у світі експлуатується понад 15 000 автомобілів. Вони відрізняються простотою використання та модульною довговічною конструкцією. Існують версії транспортних засобів 4×4, 6×6, 8×8. 

Вартість одного комплексу Skynex становить 90,5 мільйонів євро. Головним призначенням системи є робота проти безпілотників, однак Skynex ефективний і в знищенні крилатих ракет, літаків на малій висоті, РСЗВ, мінометних снарядів, артилерійських ракет на відстані до 4 км. Системою можна знищити різні цілі, в тому числі цілий рій дронів, як це продемонстровано на відео:

Переваги ППО Skynex 

За словами самого виробника система протиповітряної оборони Skynex здатна значно підвищити ефективність рівень захисту від повітряних загроз. Схожа за конструкцією установка Gepard вже успішно продемонструвала свої можливості на фронті. А те, що тільки за два дні від початку року в небі над Україною було збито понад вісімдесят іранських дронів підтверджує ефективність західної зброї та необхідність її стабільного постачання. 

Головна перевага Skynex полягає у відносній дешевизні боєприпасів, якщо порівнювати з системами ППО, які використовують керовані ракети, наприклад NASAMS чи Avenger. До того ж боєприпаси Skynex не підпадають під дію електронних засобів протидії під час пострілу. Такі характеристики роблять Скайнекс ідеальним для боротьби з дронами, вартість яких в рази перевищує вартість керованих ракет у названих раніше засобах ППО. 

Мобільність системи дозволяє прикривати різні об’єкти, а враховуючи коментар речника Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната про неможливість створення “залізного купола” над територією України тільки доводить необхідність застосування новітніх західних рішень. Речник зазначає, що Україна потребує передачі багатоцільових літаків типу F-16 певної модифікації, але навіть при їх відсутності протягом 1-2 січня нового року сили ППО знищили 84 дрони, що становить 100% запущених росією.

Тобто Скайнекс може стати успішним захистом для об’єктів критичної інфраструктури, аеродромів, військових баз, мостів або атомних електростанцій. Окрім економічної вигідності та мобільності Skynex можна інтегрувати в єдину систему протиповітряної оборони з цілевказуванням від єдиного командного центру. 

Однак не все так просто з німецькою допомогою, якби нам того хотілося. Перша перепона полягає у тому, що 35-мм боєприпаси Німеччині поставляє показово “нейтральна” Швейцарія. Вперше суперечка між урядами країн сталася при передачі Gepard.

Боєприпаси для установки виробляла Швейцарія, а за умовами угоди між країнами, Німеччина має отримати дозвіл від швейцарських підрядників, якщо планує перепродати чи безоплатно постачати зброю. Швейцарія зволікала з наданням необхідного дозволу, а тому це знову може стати перешкодою для використання Skynex. 

ППО Skynex: нова загроза для іранських дронів Shahed 

Другим питанням постає швидкість отримання озброєння – у Rheinmetall наголошують, що системи будуть готові для постачання на початку 2024 року. Тобто на застосування системи тут і зараз чекати не варто, але добре, що Україна має конкретні кроки до зміцнення системи протиповітряної оборони.

Адже, як сказав Президент України Володимир Зеленський у щорічному посланні до Верховної Ради: «…безпека держави — це не той стан, якого досягаєш раз і назавжди, це складна робота, це процес. Лідерство та безпека йдуть завжди поруч — здобуваючи одне, працюєш і на друге».

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: