Статті Технології 10.04.2024 о 10:00 comment views icon

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Після року активного використання найпотужнішої «червоної» відеокарти готові поділитися враженнями, досвідом, порадами та аналітикою. AMD Radeon RX 7900 XTX досить компромісний продукт і його могли неправильно зрозуміти на релізі, адже через рік після виходу відеокарта стала кращою, буквально. Поговоримо про найсуттєвіші проблеми, програмне забезпечення, охолодження та енергоспоживання, а також про перспективи графічного адаптера на майбутнє та його конкурентів.

Виноград ще зелений

Минулого року редакція ITC проводила тестування цієї моделі, з оглядом можете ознайомитись тут:

Огляд відеокарти AMD Radeon RX 7900 XTX – компактний «червоний» флагман для 4K геймінгу

Звісно, огляд втратив актуальність через деякі програмні оновлення і правки, за що можна похвалити (а іноді посварити) розробників драйверів. Найбільше претензій в огляді було саме до нестабільного ПЗ. На той час тестували з версією Radeon Adrenaline 22.12.2, а наразі відеокарти Radeon працюють з 24.3.1.

Раніше деякі ігри вилітали, деякі не запускалися, FSR 2.2 майже ніде не було, а про генерацію кадрів в AMD можна було лише мріяти. Більш як за рік часу відеокарта отримала такі програмні покращення:

  • Покращений апскейл FSR 2.1/2.2;
  • Генерація кадрів FSR 3;
  • Генерація кадрів Fluid Motion Frames;
  • Підвищена стабільність драйверів;
  • Менше енергоспоживання в простої;
  • Покращена робота з нейронними мережами;

Актуальні проблеми AMD Radeon RX 7900 XTX

Розпочати варто з тих нюансів, які досі актуальні та не вирішені цілком. Попри регулярні оновлення драйверів є надзвичайно велика проблема, з якою зіткнулися сотні власників AMD Radeon RX 7900 XTX. Вона має вибірковий характер і не стосується поголовно всіх, але відмітити це обов’язково.

Онлайн-курс "Бренд-менеджмент" від Laba.
Розберіться в комплексному управлінні брендом: від його структури до комунікації з аудиторією.Дізнайтесь принципи побудови бренд-стратегії, проведення досліджень і пошуку свого споживача.
Детальніше про курс

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

Приблизно з кінця літа 2023 року на екрані почали з’являтися артефакти в усіх можливих робочих сценаріях без навантаження графічного адаптера. Це постійно призводило до замерзання зображення, перезавантаження ПК або просто зникав відео сигнал і комп’ютер вимикався лише перемикачем на блоці живлення.

Ця проблема не вирішена повністю, хоча останні два місяці майже не турбує. Найчастіше це можна було побачити в браузері, текстових редакторах та інших програмах, які не навантажують GPU. Годину Furmark та будь-які інші стрес-тести відеокарта проходить без проблем.

В іграх подібне ніколи не спостерігалося.Детальне вивчення сотень сторінок форумів та повідомлень від фанатів AMD, які мали схожу проблему, дозволяє припустити, що потенційними винуватцями цих артефактів є:

  • Апаратне прискорення браузера на Chromium;
  • Апаратне прискорення десктопних програм;
  • Нульова частота обертання вентилятора;
  • Застарілий BIOS материнської плати;
  • Несумісність з материнською платою;
  • Неточна робота датчиків і перегрів GPU;
  • Несумісність з операційною системою Windows 11;

Як виявилось, жодна з цих проблем не стосувалася мого випадку. Зміна браузера, різні материнські плати, найновіші BIOS, вручну налаштована крива обертання кулера та все, що тільки не радили знавці. Це жахіття зустрічалося на різних системах, з різними компонентами та продовжувало тероризувати протягом 5-7 місяців.

Онлайн-курс "Бренд-менеджмент" від Laba.
Розберіться в комплексному управлінні брендом: від його структури до комунікації з аудиторією.Дізнайтесь принципи побудови бренд-стратегії, проведення досліджень і пошуку свого споживача.
Детальніше про курс

Після такого можна подумати, що RX 7900 XTX для покупця – страждання за власні гроші, але далі буде трохи більше позитиву. Поки це найгірше, що траплялося з відеокартою. Головне, що вона жива, ціла, здорова і працює як краще, як щойно витягнута з коробки.

Ще однією неприємністю є регулярне скидання налаштувань AMD Radeon Adrenaline. Зробили андервольт, налаштували криву кулера, змінили якісь параметри для конкретної гри та після кожного другого перезавантаження системи бачимо: «Стандартні налаштування були відновлені через несподівану помилку системи».

Якщо власник відеокарти AMD каже, що вона працює стабільніше за NVIDIA, то він або переможець лотереї, або відвертий брехун. Так, ПЗ Radeon стало значно краще останнім часом, але поки що є над чим працювати. Головне, що є прогрес, який був би неможливим, якби всі закривали очі на ці нюанси і казали, що відеокарти AMD ідеальні. Лише сильні люди визнають недоліки свої та тих пристроїв, які вони вибрали, а ментально зламані шукають виправдання.

Робочі сценарії AMD Radeon RX 7900 XTX

Рідко хто купує відеокарти Radeon для роботи, адже вони сильно програють конкурентам NVIDIA, а іноді Intel. Свіжий тест RX 7900 XTX показує, що вона на три голови нижче актуальних флагманів RTX ADA в середовищі Blender, результати якого пропорційні до багатьох інших програм.

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

Не всюди різниця така велика, наприклад, для монтажу відео чи обробки фото Radeon цілком згодиться. Якщо й «зелені» зроблять це швидше, то різниця буде не такою великою. Наприклад, RX 7900 XTX добре справляється з апскейлом фотографій в Gigapixel AI, а також вміє працювати з деякими нейронними мережами.

Популярна нейронка Easy Diffusion не працює в комбінації Windows + Radeon. Для роботи з цією мережею доведеться ставити Linux, що влаштує не всіх. Звісно, є альтернативний софт, як Shark NODEAI, яка зуміла подружити RX 7900 XTX з Windows 11.

Програма дозволяє генерувати зображення, причому вилітають вони конвеєром. Якість роботи нейронної мережі дещо нижча, як з використанням Easy Diffusion + RTX, але це вже досягнення. Головне, що утиліта працює і працює швидко. На початку 2023 року годі було мріяти про подібне, але пройшло трохи часу, з’явився цікавий софт і все більше спеціалізованого програмного забезпечення вміє працювати з AMD Radeon.

Якщо вас цікавить відеокарта конкретно для роботи, тоді однозначно потрібна NVIDIA, але якщо це пріоритетно ігрова машина, на якій іноді хочеться щось моделювати, обробляти та створювати, то підійде й така відеокарта як AMD Radeon RX 7900 XTX. Окремо купляти умовну RTX 4060 для аматорського проведення часу в Blender-подібних програмах немає сенсу.

Ігрові сценарії

«Намальовані на екрані чоловічки» (читай відеоігри) – сильна сторона AMD Radeon RX 7900 XTX. Власне це те, для чого створено цей графічний прискорювач. Виробник позиціює відеокарту для 4K та 8K геймінгу. На презентації впевнено звучала фраза: «4K and beyond» і це правда.

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

Потужності відеокарти вистачає для Ultra HD 4K, 5K і навіть для 8K в добре оптимізованих іграх. Це звучить дуже гарно, але є один нюанс, пов’язаний з реалістичним освітленням. Трасування променів дається досить важко, хоча в деяких іграх різниця відносно NVIDIA невелика.

Більшість відеоігор з Path Tracing та Ray Tracing працюють погано, умовна RTX 4070 Ti часто виявляється швидшою за найпотужнішу відеокарту AMD. Це сумно, але якщо відкинути агресивне трасування променів, то продуктивність дуже хороша.

Провели декілька свіжих тестів у Wide Ultra HD 5K (роздільна здатність 5120x2160p) та поговоримо про нові технології FSR 3 і Fluid Motion Frames. В добре оптимізованих іграх, як Forza Horizon 5, отримуємо 120-150 FPS з налаштуваннями Extreme (включає трасування променів) та FSR 2.2 в режимі Quality.

Активація Fluid Motion Frames підіймає цей показник до 200-250 FPS, але є один нюанс. Технологія компромісна, адже генератор кадрів FMF не працює в активних сценах з різким рухом об’єктів на екрані. Простими словами, частота кадрів падає до базової (як без генератора), якщо різко повернути камеру чи увійти в поворот з використанням стоянкового гальма (може дрифт?).

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

Така поведінка робить FMF абсолютно непотрібною технологією для 95% ігор. В перегонах під час їзди на прямій трасі частота кадрів справді виростає, але для цього ще потрібно знайти 5K монітор з частотою оновлення 240 Гц. Функція сумнівна, особливо враховуючи обов’язкові просадки FPS при різкій зміні обстановки на екрані.

Втім, отримуємо найвищі параметри графіки, 5K роздільна здатність і шалено високий FPS 200+. Forza Horizon 5 можна без проблем грати на 8K телевізорі в 60 FPS з AMD Radeon RX 7900 XTX, адже за таких умов побачити найменші дефекти від FSR Quality/Balanced буквально неможливо. VRAM вистачає з величезним запасом – в роздільній здатності Wide Ultra HD потрібно було лише 11 ГБ відеопам’яті.

Відеокарта має ще один козир в рукаві, а саме FSR 3. Ця технологія вже доступна в більш ніж 20 іграх, а протестували її в Starfield. Космічна казка від Bethesda отримала багато оновлень та покращену оптимізацію і наразі добре працює з генерацією кадрів NVIDIA/AMD.

З роздільною здатністю 5120x2160p та ультра налаштуваннями отримуємо 52 FPS в міській місцевості та 60-70 FPS в менш навантажених локаціях. Додаємо до цього генератор кадрів FSR 3 і частота кадрів виростає до 89 FPS. Генератор кадрів схожий на той, що є у NVIDIA і також збільшує затримки вводу.

Для комфортної гри з FSR 3 потрібно біля 60 «базових» FPS. Серйозних дефектів, артефактів, розривів не було помічено, хоча детальні дослідження блогерів показують незначну перевагу DLSS 3 над FSR 3. Якщо грати з геймпада (плавно обертати камеру) недоліки тим більше побачити буде важко.

У 2.5K 3440×1440 FPS значно вищий:

На відміну від Fluid Motion Frames, різке обертання камери та активність на екрані, не впливає на частоту кадрів. З використанням FSR 3 середній FPS залишається на одному рівні навіть під час активного руху з вертінням камери на 360 градусів, а FMF відразу показує свою нікчемність в шутерах. Різке повертання персонажа відразу дає FPS як без чудогенератора, а в статичній картинці плавність непотрібна.

Отже, можна зробити декілька висновків щодо оновлених технологій AMD.

  • За доступності FSR 3 вмикаємо його, а не FMF, адже збільшення затримок не наскільки значне, як приріст FPS;
  • FMF не підходить для динамічних ігор, а згодиться лише забавок з повільним геймплеєм;
  • FSR 2/3 в роздільній здатності 4K або вище не псує картинку в профілі Quality/Balanced;

Нагрів та енергоспоживання

Референсна модель має найменші розміри, але охолодження слабке. Вона підійде для компактних корпусів з гарним продуванням, андервольтинг робити рекомендовано, а можливо доведеться обмежити TDP до 90%. На ринку є й кращі версії, але вони мають гігантські розміри та зовсім непотрібний третій роз’єм 8 pin.

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

Сенсу з третього роз’єму зовсім немає, адже боротися з 400-450 Вт TDP непросто навіть в топових ATX шасі з хорошими корпусними вентиляторами. Приріст продуктивності буде мізерним, а шуму отримаємо більше. Єдиний розумний розгін для RX 7900 XTX – андервольтинг.

Найбільш вдалі екземпляри дозволяють добряче знизити напругу, тим самим зменшивши енергоспоживання з мінімальними втратами або без втрат. Конкретно мій екземпляр слабо піддається зниженню напруги, але деяким користувачам пощастило більше.

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

В шасі MSI QUIETUDE 100S співвідношення шуму до температурних показників не найкраще через високі оберти вентиляторів, які іноді перевалюють за 2000 об/хв. Шумоізоляція корпуса частково рятує ситуацію, але відеокарта все ще шумніша за будь-яку модель NVIDIA RTX ADA.

Можна вручну налаштувати криву кулерів, вгамувавши їх агресивну поведінку, але тоді температури будуть помітно вищими. Якщо Hotspot 110 °C не лякає, то будь ласка. В будь-якому випадку це гаряча відеокарта з високими температурами. Найкращі версії з більшими радіаторами будуть лише трохи холоднішими.

Отримати рівень температур, що й у NVIDIA RTX 4080 з ідентичним рівнем шуму неможливо. Тобто коли власник флагманської модифікації  AMD Radeon RX 7900 XTX (з енергоспоживанням 420 Вт в іграх) розповідає про те, як йому приємно грати, а комп’ютер стоїть прямо на столі – це брехня.

Покупець AMD Radeon RX 7900 XTX має бути готовим до того, що при повному завантаженні температури будуть високими, як і рівень шуму. В ігрових сценаріях відеокарта завжди залишалася найбільш гучним компонентом в системі, що не дивно з MSI MEG CORELIQUID S360 та be quite! Dark Rock Elite 5.

Ставити такий комп’ютер прямо на стіл біля монітора повне безглуздя і найтупіший вибір місця. Якщо системний блок стоїть хоча б за півтора метра від голови, то шум не буде аж надто дражнити, хоча вентилятори чути на всю кімнату. 45-50 дБ це все ще нормально для цієї моделі під час 100% завантаження.

Хочеться менше? Тоді доведеться доплатити 5-10 тисяч грн за дорожчі версії AMD Radeon RX 7900 XTX або дивитися в сторону NVIDIA. Референсна версія насправді не така погана, як про неї розповідають, головне не вимагати від неї тиші. Це  компромісний продукт.

Через компактні розміри не можна її критикувати за ці показники. Простіше грати з вертикальною синхронізацією і не класти системний блок прямо біля своєї голови, як це роблять не надто розумні геймери.

Відразу варто згадати за цікавий баг з регулюванням частоти обертання вентиляторів. В старіших версіях драйверів відеокарта продовжувала в холосту ганяти свою систему охолодження після навантаження.

Наприклад, бавимось в гру 30 хвилин, чіп нагрівся до 75 °C, частота обертання вентиляторів була 2000 об/хв. Через 10 хвилин після закриття гри температура знизилася до 51 °C, але кулери все ще оберталися на 2000 об/хв. Лікувалося це лише перезавантаженням системи.

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

В іграх відеокарта споживає в середньому від 300 до 350 Вт. Деякі забавки ідеально грати з вертикальною синхронізацією на 4K телевізорі. В таких умовах отримуємо не більше 200 Вт, а іноді 150 Вт. Весь комп’ютер, враховуючи процесор AMD Ryzen 9 7900 (TDP 170 Вт) споживає 450-520 Вт в забавках. Робота в нейронних мережах та іншому важкому софті потребує близько 400 Вт (весь ПК).

Виробник рекомендує БЖ 800 Вт, але насправді вистачило б якісного 650 Вт з золотим сертифікатом. Найкраще в цій відеокарті те, що їй потрібно лише 2×8 pin роз’єми живлення. Для прикладу, молодша ASUS TUF Gaming RX 7900 XT потребує обов’язкового підключення 3×8 pin кабелів, інакше адаптер просто не працюватиме.

Це безглуздо і не має жодного сенсу, для 7900 XT тим більше. З енергоспоживанням 380+ Вт RX 7900 XT все ще слабша за RX 7900 XTX з вручну виставленим TDP 320 Вт та андервольтом. Награна усмішка від додаткових +2% продуктивності в синтетичних бенчмарках буде залита сльозами від очевидних фактів (шум + температури), які доказують непотрібність збільшення TDP в серії RX 7000.

Перспективи AMD Radeon RX 7900 XTX

Перед аналізом актуальності AMD Radeon RX 7900 XTX згадаємо декілька вдалих моделей з минулого. 2016 року компанія випускає AMD Radeon RX 480 з 8 ГБ пам’яті. На той час жодна гра не потребувала такого об’єму і здавалося, що це абсолютне марнотратство. Наприклад, DOOM 2016 ідеально працював на GTX 1060 3 ГБ з максимальними налаштуваннями графіки.

Розробники вміли робити текстури якісними та компактними, тому 2 ГБ буфер вважався цілком нормальним. Йшов час, ігрові студії ставали все більш лінивими, ігри майже не еволюціонували графічно, а вимоги росли експоненціально.

У 2024 році потужності чипа RX 480 недостатньо для високих параметрів графіки, але у 8 ГБ все ще влізають текстури 99% ігор в 1080p. Мінімальні параметри графіки з максимальними текстурами – це все ще досить гарна комбінація, адже саме текстури та анізотропна фільтрація дають основу якісної картинки.

Пропонуємо ознайомитися з редакційним матеріалом, де аналізуємо непотрібну ультра графіку в іграх:

Ультра графіка в іграх — гроші на вітер? Розбираємось чи справді максимальні ультра налаштування вартують свого

Отже, відеокарта 8-річної давності дозволяє грати в сучасні ігри 2022-2024 років випуску з якісними текстурами та з більш-менш адекватною частотою кадрів. Умовна GTX 1060 6 ГБ в деяких забавках вже не дозволить виставити текстури найвищої якості. В сучасних іграх різниця між Low та Ultra зовсім невелика, якщо не змінювати роздільну здатність текстур.

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

Схожу долю матиме AMD Radeon RX 7900 XTX, але запас «міцності» може виявитися ще більшим. Ця відеокарта для тих, хто не звик витрачати багато (більше купуєш = більше заощаджуєш), адже AMD Radeon RX 7900 XTX без перебільшення вистачить до 2030 року, щонайменше.

Жодна гра в Ultra HD 4K не потребує 24 ГБ VRAM. Щобільше, будь-які ААА ігри чудово почувають себе з 12 ГБ буфером в NVIDIA RTX 4070 Ti чи AMD RX 7700 XT. Пам’ять 24 ГБ можна порівняти з тим, як турботлива мама придбала слухняному сину штани на два розміри завеликі, щоб той ходив в них з 8 по 11-ий класи.

Враховуючи всі переваги та недоліки, AMD Radeon RX 7900 XTX рекомендовано купляти лише досвідченим користувачам, які знають чого хочуть. Це відеокарта для впевнених людей, які не бояться труднощів і готові розв’язувати проблеми, якщо такі з’являться.

Аналоги NVIDIA

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

Головними конкурентами AMD Radeon RX 7900 XTX виступають відеокарти NVIDIA RTX 4080, 4080 Super, 4070 Ti Super. Ці моделі дорожчі/дешевші за AMD Radeon RX 7900 XTX та несуть як переваги, так і недоліки.

Ключові переваги NVIDIA:

  • Краща робота з програмним забезпеченням (іноді різниця кількократна);
  • Краща робота з трасуванням променів в більшості ігор;
  • Кращий апскейл NVIDIA DLSS та краща генерація кадрів;
  • Менше енергоспоживання та відносно низькі температури;

AMD Radeon RX 7900 XTX своєю чергою має значно більший об’єм пам’яті та високу пропускну здатність. Відеокарта чудово себе поводить в 4K іграх та має запас для майбутніх криво оптимізованих проєктів, особливо в плані відеопам’яті.

Актуальні версії AMD Radeon RX 7900 XTX в Україні

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

На початку продажів вартість відеокарти була 999$, а в Україні 1300-1400$. З того часу багато змінилося і тепер її можна знайти трохи більше як за 40 000 грн, що вже близько до рекомендованої вартості. Не забуваймо, що на нашому ринку електроніка дорожча на 20-30%.

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

Референсну RX 7900 XTX у 2024 році купити непросто, але свого часу вона була найдешевшою версією в Україні, а ще це найкомпактніша 7900 XTX.  Їх рідко поставляють у великих партіях, тому розглянемо альтернативні модифікації, які продаються офіційно.

Asus Radeon RX 7900 XTX TUF OC має чудову систему охолодження і займає майже 4 слоти. Знайти дану модель дуже просто, а ціна від 44 000 грн.

Sapphire Radeon RX 7900 XTX PULSE є базовою версією від Sapphire і має відносно тонкий дизайн. З особливостей варто виділити 2 HDMI. Ціна 45 500 грн.

Gigabyte Radeon RX 7900 XTX GAMING OC 24G має тонкий радіатор і за розмірами схожа на оригінальну модель. Ще однією перевагою є наявність двох роз’ємів 8 pin. Ціна сильно різниться і починається від 45 000 грн.

Висновки

Рік з AMD Radeon RX 7900 XTX, або як дозріває вино

Враховуючи серйозне зниження ціни на AMD Radeon RX 7900 XTX та майже незмінну вартість RTX 4080 — досить гарне рішення для 4K, 5K, 8K геймерів з запасом на майбутнє. Акцент робимо саме на іграх, адже для роботи з професійним софтом більшість виберуть RTX ADA без варіантів.

Хоч AMD Radeon RX 7900 XTX принесла чимало негативного досвіду за рік використання, та головне бачити, що софт працює все стабільніше, деякі «болячки» лікуються оновленням драйверів, а софт/ігри отримують кращу підтримку. Якщо на початку продажів це була відверто невдала покупка, то станом на 2024 рік цю відеокарту можна впевнено рекомендувати заможним любителям відеоігор.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: