Статті Пристрої 10.01.2024 о 14:00 comment views icon

Зарядні станції: типи, військові моделі, пропозиції українських виробників

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Зарядні станції: типи, військові моделі, пропозиції українських виробників

Військові мають незалежне від загальної мережі живлення електрикою такі засоби, як зарядні станції та генератори мають велике значення. Зарядна станція, що використовується у бойових умовах має відповідати вимогам надійності, захищеності та зручності. В Україні багато підприємств переорієнтувалися на військові потреби та виготовляють обладнання, пристосоване для фронту. В матеріалі нижче спробували розібратися які станції бувають, для кого та чого підходять, що вміють тощо.

Стаціонарні, автомобільні та портативні

Потужні зарядні пристрої бувають стаціонарні або портативні. Перші мають значну місткість та потужність і призначені для домогосподарств та інших приміщень.

Стаціонарні зарядні станції

Стаціонарні станції змонтовані у конкретному місці та глибоко інтегровані з електромережею приміщення. Коли відсутня електрика у загальній мережі, станції швидко перемикають споживачів на автономне живлення та поповнюють заряд коли мережа відновлюється. Під час їхнього вибору необхідно враховувати потужність для живлення усіх електроприладів.

Зарядні станції Зарядные станции

Стаціонарні зарядні станції часто виготовляють ті ж самі виробники, що й більш звичні та дешеві портативні: EcoFlow, Bluetti, Anker тощо. Компанія Tesla виготовляє станції для живлення приміщень або електромобілів.

Автомобільні зарядні станції

Окремий клас – автомобільні зарядні станції. Вони призначені для поповнення заряду електромобілів. Це необов’язково якісь громіздкі установки, зараз вони дуже компактні. Компанії виготовляють моделі, які можна закріпити на стіні помешкання та під’єднати до електромережі, щоб заряджати власне авто.

Зарядні станції

Автомобільні станції заряджання як правило використовують живлення від мережі, але можуть бути інтегровані з системами зберігання енергії.

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

Портативні зарядні станції

Головна особливість портативних станцій – можливість легкого транспортування. Це відносно невелику та неважко пристрої, що накладає обмеження на їхню потужність. Але навіть зовсім невеликої станції може вистачити для необхідних потреб звичайного домогосподарства під час відсутності електроенергії у мережі.

Зарядні станції Зарядные станции

Портативні станції відкривають можливість живлення в умовах відсутності електромережі. Наприклад, за їхньою допомогою можна живити електроприлади у польових умовах, що критично важливо для військових.

Але зарядні станції актуальні лише за можливості поповнення заряду. Коли такої можливості немає, краще подумати про незалежні джерела – паливні генератори, сонячні елементи тощо.

Військові портативні зарядні станції

Зарядні станції для військових потреб зовні легко відрізнити від цивільних виробів. Така станція не має якихось яскравих зовнішніх елементів. На відміну від звичайних, часте транспортування зручніше виконувати не за допомогою ручок на корпусі або коліщаток, а у спеціальних сумках-чохлах, які, до того ж є захищеними. Зарядна станція для військових зазвичай має форму «цеглини» з мінімумом випнутих деталей, а розніми розташовані на одній із граней.

Зарядні станції Зарядные станции

Надійність корпусу та електричної схеми

Надійність є критично важливою. Зарядна станція має працювати «як годинник» та бути захищеною від забруднення, вологи, ударів та вогню. Частково ці функції виконують сумки-чохли. На відміну від станцій цивільного призначення, у військових зразках використовуються надійні матеріали та вузли, застосування яких у цивільному обладнанні невиправдане економічно.

Онлайн-курс "Режисура та візуальний сторітелінг" від Skvot.
Перетворюй свої ідеї на сильні історії в рекламі, кліпах чи кіно Досвідом ділиться режисер, продюсер та власник продакшену, який 10+ років у професії.
Детальніше про курс

Зарядні станції Зарядные станции

Автотранспорт та спеціалізація

Важливою є взаємодія з автотранспортом. Для станції бажаний рознім прикурювача, а також Jump Starter (пускач). Додаткові засоби заряджання також стануться у пригоді, наприклад, сумісність з сонячними елементами.

Також військові зарядні станції можуть мати спеціалізацію відповідно до використання: наприклад, для аеророзвідки та дронів (заряджання безпілотників і супутнього обладнання), спеціалізовані станції для польового зв’язку тощо.

Зарядні станції Зарядные станции

Українське виробництво важливе прямим контактом із замовниками і можливістю удосконалення зарядних станцій та іншого обладнання відповідно зауваженням та проханням військових. Розглянемо деякі вдалі моделі українських компаній.

Проєкт «Лютий Power» та зарядна станція PPS модель «З»

Компанія ТОВ «ТЕХПРОЕКТ-ІФ» виробляє портативні зарядні станції та інше супутнє устаткування. Проєкт «Лютий Power» спеціально створений для підтримки військових та пропонує обладнання, що відповідає їхнім завданням. Зворотний зв’язок та підтвердження надійності забезпечують сотні відгуків військових. Компанія виготовила майже 3000 зарядних станцій для військових, понад сто з яких передані безплатно. Також на її рахунку спецзамовлення для ССО.

Зарядні станції Зарядные станции

Окрім зарядних станцій в асортименті сонячні панелі, зарядні пристрої, захищені сумки для транспортування, інвертори, та блоки батарей. Військовим та волонтерам пропонуються знижки.

Зарядна станція PPS модель «З» пропонує величезну місткість 2250 Вт*год, або 540 000 мА*год та забезпечує тривале використання у багатьох сценаріях. Вона оснащена двома розетками 220 В з чистою синусоїдою, кожна з яких віддає потужність до 700 Вт. Також є 6 роз’ємів USB з підтримкою QC та DC, які заряджають портативні пристрої потужністю 18 Вт.

Зарядний пристрій на 12,6 В 25 А, який йде у комплекті, заряджає станцію за 7,5 години. Для швидкого заряджання в похідних умовах рекомендується окремий пристрій, який поповнить запас акумулятора за 3,5 години.

Модель «З» відносно компактна і розташована у строгому прямокутному корпусі без зайвих зовнішніх елементів. Подібна форма покращує можливість розташування станції у обмеженому просторі Розміри станції 380 х 280 х 140 мм, вага становить 15 кг. Зручне пересування PPS модель «З» забезпечує комплектна сумка з трьома кишенями, матеріал – водонепроникна двошарова Cordura 1000D.

Станції живлення «Лютий Power» — сертифікат Міноборони, плавучість, зв’язок із M777 та накопичена лють українців, — інтерв’ю з СЕО

У багатьох ситуаціях компактність та менша вага мають пріоритет над великим запасом заряду.  В асортименті виробника існує трохи менша та легша зарядна станція PPS модель «С». Вона важить 9,6 кг і має розміри 330 х 230 х 120 мм. Станція забезпечує заряджання 1 450 Вт*год / 350 000 мА*год. Вона більш пристосована для взаємодії з автомобілями та має роз’єм прикурювача 12 В, Jump Starter, а також 8 USB.

Невелика та найдешевша модель «У», яка доповнює абревіатуру «ЗСУ». Станція на 750 Вт*год / 180 000 мА*год важить 8 кг і заряджається за 2,5 години. Вона пропонує дві розетки 220 В та 4 USB на 18 Вт.

Зарядна станція TISON ENERGY 1300 SLIM

Компанія TISON з міста Дніпро виготовляє зарядні станції, зарядні пристрої та сонячні панелі, а також електроніку, моточні вироби та друковані плати. Компанія допомагає ЗСУ та надає знижки на обладнання для військових.

Зарядні станції Зарядные станции

Зарядна станція TISON ENERGY 1300 SLIM має місткість 1300 Вт*год / 350000 мА*год там підтримує заряджання від мережі 220 В або сонячних панелей. Акумулятори літій-NMC мають ресурс понад 2000 циклів. Якщо повного запасу енергії недостатньо, станція підтримує підключення додаткових батарей.

Станція оснащена 4 роз’ємами USB-C та USB-A потужністю 83 Вт з підтримкою усіх протоколів швидкого заряджання. Також є Jump starter для запуску авто, в наявності й автомобільний роз’єм 12 В, захищених запобіжниками. TISON ENERGY 1300 SLIM має дві незалежні розетки змінного струму 220-240 В потужністю до 500 Вт кожна (пікова 1000 Вт) кожна.

Сама TISON ENERGY заряджається від вбудованого зарядного пристрою на 740 Вт. Повністю заряд поповнюється за 2,6 години. TISON ENERGY 1300 SLIM може заряджатися від сонячних панелей потужністю до 300 Вт. Процес заряджання у такому випадку займає 6 годин.

Зарядна станція укомплектована чохлом-сумкою з довгим паском, що регулюється, та двома кишенями. Пристрій важить 11,5 кг та має розміри  330 x 100 x 300 мм. Ударостійкий корпус зроблений з авіаційного алюмінію. У закритій сумці він має він має ступінь захисту від пилу та вологи IP43. Тканина сумки не горить, натомість тліє та швидко згасає. Виробник дає 24 місяці гарантії на зарядну станцію.

Інтерв’ю з власником компанії TISON: станції живлення для аеророзвідки і ППО та «гарантія до перемоги»

Компанія виготовляє кілька моделей зарядних станцій для військових, у тому числі потужну модель TISON ENERGY 2600 PRO на 2600 Вт*год.

Bandera Power 610 S від «Промавтоматики»

Військова зарядна станція з красномовною назвою Bandera Power 610 S на 2253 Вт складається з акумуляторів LiFePO4, які забезпечують надійність та тривалий час експлуатації. Виробник гарантує 2500 циклів заряджання, котрих вистачить на роки використання. У воєнних умовах допоможе швидке заряджання – повний запас енергії станція поповнює лише за 1 год. 40 хв.

Зарядні станції Зарядные станции

Power 610 S видає чисту синусоїду завдяки надійному інвертору, що дозволяє підключати до неї будь-яку техніку відповідної потужності. Станція здатна заряджатися від сонячних елементів і має на виході 3 розетки 220 В та 4 порти USB, через які доступне заряджання гаджетів Quick Charge.

Надійність в польових умовах забезпечує алюмінієвий корпус. Окрім механічної міцності він ефективно відводить тепло. Сумка-чохол дозволяє зручно переносити станцію та запобігає проникненню вологі. Компанія надає гарантію 12 місяців та суттєву знижку для ЗСУ.

ТОВ «Промавтоматика Вінниця» виготовляє широкий спектр електрообладнання та систем автоматики та надає широкий спектр відповідних інженерних послуг. Серед клієнтів підприємства з  20-річною історією багато промислових підприємств та установ.

Burevii М7

Бренд «Буревій» спеціалізується саме на техніці для військових, більшість його техніки має позначку «Не призначено для цивільних потреб». Зарядна станція Burevii М7 призначена для живлення обладнання зв’язку, заряджання портативних радіостанцій та іншої військової техніки, а також телефонів.

Зарядні станції Зарядные станции

Станція з місткістю 720’000 мАг / 2664 Вт*год має три розетки 220 В потужністю 750 Вт. Три роз’єми USB підтримають швидке заряджання QC потужністю до 24 Вт. Також є окремий вихід 18-25 В. Burevii М7 базується на батареях LiPo NMC, час заряджання доволі великий – 5-6 годин. Станція захищена від перевантаження та перегріву, має запобіжники на вході та виходах. Її вага – 19,5 кг.

 

У виготовленні зарядних станцій серії М використовуються найбільш витривалі матеріали та компоненти. Компанія тримає зворотний зв’язок з військовими та покращує власну продукцію на основі відгуків.

Зарядні станції Зарядные станции

«Буревій» пропонує зарядні станції та інші спеціальні прилади для різноманітних військових потреб. Серед них портативні станції серії М, станції для аеророзвідки серії А, призначені для заряджання безпілотних літальних апаратів, спеціалізовані пристрої зв’язку з довготривалим автономним живленням.

В Україні десятки виробників зарядних станцій та іншого електрообладнання здатні задовольняти військові потреби. Як приклади ми навели потужні, універсальні та найбільш пристосовані зразки, але варто пам’ятати про альтернативи від інших компаній, спеціальне обладнання та можливості зворотного зв’язку і вдосконалення техніки на основі військового досвіду.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: