Новини Софт 08.11.2023 о 19:42 comment views icon

Автономне живлення як умова нових ліцензій для операторів – Зеленський рекомендує НКЕК внести зміни до порядку

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Володимир Зеленський указом президента затвердив рішення РНБО від 7 листопада 2023 року «Щодо додаткових заходів із посилення стійкості функціонування енергетичної системи та підготовки національної економіки до роботи в осінньо-зимовий період 2023/24 року».

Указом затверджено низку заходів, які покликані нейтралізувати загрози енергетичній безпеці та посилити стійкість функціонування енергетичної системи в складні воєнні часи. Зокрема, з цією метою затверджено заходи щодо погашення заборгованостей на ринках електроенергії та газу, розвитку та стимулюванню альтернативної енергетики, створення маневрових потужностей для об’єктів енергетики, обмеження експорту українського газу та нарощуванню імпорту з нетрадиційних для України напрямків тощо.

Крім того, НКЕК рекомендовано у місячний строк опрацювати питання щодо внесення змін до ліцензійних умов провадження діяльності операторів зв’язку з метою забезпечення резервним / автономним живленням об’єктів зв’язку, що забезпечують роботу об’єктів критичної інфраструктури. Іншими словами, оператори будуть змушені забезпечувати резервним живленням ті системи зв’язку, які забезпечують роботу об’єктів критичної інфраструктури. Це пропишуть в ліцензійних умовах.

Наразі немає подробиць про такі можливі вимоги. Скоріш за все, вони стосуватимуться отримання нових ліцензій та продовження вже існуючих. В такому випадку, щоб отримати/продовжити ліцензію, оператори будуть змушені переконувати регулюючі органи, що вони здатні забезпечувати автономне живлення для об’єктів зв’язку, що забезпечують роботу об’єктів критичної інфраструктури. Це вимагатиме додаткових інвестицій в акумуляторні батареї, генератори, паливо тощо. Також буде необхідно підтримувати роботу таких систем, що вимагатиме наймати додаткових працівників. Всі ці заходи призведуть до збільшення витрат, що, ймовірно, викличе здороження вартості послуг операторів зв’язку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: