Новини Новини 24.03.2022 о 15:04 comment views icon

dComms — пакет децентралізованих сервісів зв’язку на випадок відсутності інтернету

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

Технічні фахівці канадської організації eQualitie запустили локалізований українською мовою проєкт dComms — це добірка децентралізованих інструментів комунікацій для зв’язку  з родиною та друзями навіть за умови відсутності зовнішнього інтернету.

Сервіси dComms працюють на локальних серверах у п’яти містах України — Києві, Харкові, Одесі, Львові та Рівному. Їх можна використовувати у тому випадку, якщо доступ до Telegram, Whatsapp, Facebook та інших мереж недоступний. До того ж всі комунікації повністю зашифровані, що гарантує захист приватності. Всього у пакеті dComms п’ять різних комунікаційних сервісів:

  • Element — чат з наскрізним шифруванням;
  • Delta chat — зашифрований сервіс обміну повідомленнями, схожий до Whatsapp;
  • Briar — месенджер, що за замовчуванням використовує мережу Tor й працює через Bluetooth у смартфоні;
  • CENO — веб-браузер для доступу до інтернету там, де задіяні обмеження чи відключення інтернету;
  • NewNode — cервіс VPN на основі однорангової мережі. 

На сайті проєкту кожен сервіс супроводжується короткою інструкцією щодо підключення та посиланнями на завантаження в локальній мережі чи онлайн. 

dComms — пакет децентралізованих сервісів зв'язку на випадок відсутності інтернету

Більшість з наведених сервісів є доволі новими для України, або ж про них українські користувачі дізналися з перших днів війни росії проти України. 

У перший день повномасштабного вторгнення рф в Україну команда технічних фахівців за сприяння eQualit.ie відкрила українським користувачам доступ до зашифрованого чат-сервера (Matrix), який працює в локальних мережах провайдерів. Перші сервери почали працювати в Києві та Харкові, й сотні місцевих користувачів почали комунікувати між собою, обмінюватися повідомленнями про ситуацію в містах в умовах війни та тримати зв’язок з рідними через закриті кімнати.

Чи варто нагадувати, що інструменти децентралізованих комунікацій варто вивчати та завантажувати заздалегідь, а не тоді, коли зовнішній інтернет зникає. Користування сервісами  dComms буде можливим за умов підключення до локальних мереж провайдера в одному з міст. У найближчих планах розробників — розгорнути додаткові сервери Matrix в інших містах України.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Наразі ймовірність повного відключення України від зовнішнього інтернету є доволі низькою з огляду на роботу великої кількості українських провайдерів, наявності окремих каналів та докладених компаніями зусиль, включно з національним роумінгом. Проте в тих українських містах, де ведуться активні бойові дії, залишаться ризик пошкодження комунікацій та відсутності зв’язку. 24 лютого через декілька годин після початку війни ми публікували добірку надійних додатків для зв’язку без доступу до мереж.

Перелік мобільних додатків для зв’язку без доступу до мереж


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: