Disney «‎продається» Apple? Не виключено

Опубликовал
Катерина Даньшина

Ідея звучить як фантастика, та й навряд чи буде схвалена регуляторами – однак її постійно обговорюють в галузі, повідомляє The Hollywood Reporter.

Боб Айгер після повернення на посаду гендиректора Disney стикнувся з фінансово складною ситуацією в компанії, розпочавши серію скорочень витрат та потуги розбити нескінченні чутки про злиття Disney з Apple, які з того часу лише підкріплювалися. В нещодавньому інтерв’ю  Айгер заявив, що лінійні телевізійні мережі Disney, такі як ABC і FX, «можуть бути не основними» для бізнесу компанії.

«Ми бачимо, як Боб починає відмовлятися від деяких речей…  здається, що він готується до продажу», – каже один з експертів галузі.

Серед потенційних покупців розглядають саме Apple, оскільки компанія має відповідний статус в індустрії розваг і володіє достатніми коштами – $62 млрд готівкою та ринкову капіталізацію у $2,8 трлн.

Тим більше між двома компаніями – давні «особливі стосунки»: Стів Джобс був членом ради директорів голлівудської студії з 2006 до 2011 року, а Айгер приєднався до ради директорів Apple незабаром після смерті Джобса, подавши у відставку після оголошення компанії про старт контент-бізнесу через сервіс Apple TV+. 

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше
Боб Айгер казав, що Стів Джобс — його натхнення для повернення в Disney.

Деякі керівники Голлівуду також явно бачать майбутнє, в якому кількість студій поступово зменшується.

«Зрештою буде три або чотири платформи, а всі інші видалені та придбані. Це Apple, Amazon, Netflix і ще хтось‎», – каже співрозмовник The Hollywood Reporter.

Айгер нині залишився без своєї старої доброї команди – головний юрисконсульт Алан Браверман і творчий керівник Алан Хорн пішли на пенсію, фінансовий директор Крістін Маккарті також звільнилася після 23 років роботи. Цим можна пояснити зближення Боба з колишніми топменеджерами Disney Кевіном Маєром і Томом Стеггсом, яких нещодавно представили як консультантів компанії. Вони добре обізнані в бізнесі, і можуть допомогти у скороченні витрат Disney+ і – в можливому продажу активів лінійного телебачення, зокрема мережі ABC і її восьми місцевих телевізійних станцій, а також кабельних каналів, таких як Freeform і National Geographic. 

Один обізнаний спостерігач передбачає, що ці активи, які, як очікується, принесуть $7 млрд прибутку на рік, будуть продані за $50 млрд. (У 2022 фінансовому році лінійні мережі Disney принесли $8,5 млрд). Disney може включити в угоду $25 млрд зі свого боргу, скоротивши своє боргове навантаження до $20 млрд.

Компанія також вже обдумує продаж індійського бізнесу, який вона придбала у Fox, і не дивно було б побачити продаж її контрольної частки в Nat Geo (можливо, у поєднанні з продажем кабельного каналу). 50% акцій Disney в A+E Networks також, ймовірно, будуть доступними для покупців.

Аналітик Needham & Co. Лора Мартін деякий час стверджувала, що Disney може продати усе Apple протягом наступних 3 років. У червні вона писала, що Disney може дати Apple необхідний каталізатор для впровадження її майбутньої гарнітури доповненої реальності Vision Pro

«Той факт, що генеральний директор Disney Боб Айгер був на сцені, рекламуючи окуляри Vision Pro від Apple, демонструє переконливу стратегічну відповідність між контентом Disney і технологіями Apple».

Утім Ентоні Сабіно, адвокат і професор Університету Сент-Джона (який називає себе «божевільним фанатом Disney»), каже, що продовження контракту з Айгером і потенційний продаж активів лінійного телебачення «демонструють, що рада Disney хоче, що Боб керував компанією і жодних думок про поглинання – немає».

Ймовірне поглинання Disney обов’язково викличе жорстку перевірку з боку адміністрації Байдена, яка часто звертається до суду, щоб завадити укладенню великих угод. Міністерство юстиції здобуло велику перемогу, коли суддя заблокував продаж Paramount Simon & Schuster компанії Penguin Random House у 2022 році. З іншого боку Федеральна торгова комісія зазнала невдачі у своїх зусиллях заблокувати поглинання Microsoft видавцем відеоігор Activision Blizzard. 

Є ще одна людина, яка роками думала про угоду між Apple і Disney. У своїх мемуарах 2019 року «The Ride of a Lifetime» Айгер багато писав про свою дружбу з Джобсом, який фінансував і допомагав створювати Pixar і продав його Disney у 2006 році. 

«Я вважаю, що якби Стів був ще живий, ми б об’єднали наші компанії або принаймні дуже серйозно обговорили цю можливість», – написав Айгер до пандемії й повернення у Disney.

Disqus Comments Loading...