Новини Наука та космос 02.08.2023 о 13:54 comment views icon

Дослідники з Берклі та Китая змогли відтворити надпровідник LK-99 — «потенційний святий Ґрааль фізики». За допомогою симуляції і начебто матеріально

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg

Юрій Орос

Автор новин

Надпровідність у звичайних умовах стала трохи ближче до реальності. Минулого тижня науковий світ сколихнуло дослідження вчених Південної Кореї про модифіковану форму свинця-апатиту під назвою LK-99, яка є надпровідною при будь-якій температурі нижче 127°C без потреби в барокамерах для створення високого тиску. Наразі вже є свідчення, що одразу три групи вчених змогли повторити експеримент.

Команда Науково-технічного університету Хуачжун в китайському Ухані заявила, що успішно синтезувала кристал LK-99, і підтвердила, що матеріал може злегка левітувати в обох напрямках магнітного поля, передає Fast Company. Це відбувається завдяки ефекту Мейснера, на відміну від звичайних матеріалів, надпровідники відштовхують магнітні поля, не даючи їм проходити крізь себе.

Схожого ефекту досягли й учені з Національної лабораторії Шеньян у Китаї.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

Ще раніше Національної лабораторії ім. Лоуренса в Берклі (LBNL), Каліфорнія, створили комп’ютерну симуляцію, яка підтвердила результати корейського експерименту. Американська команда показала, що у модифікованому апатиті свинцю, де атоми міді у кристалічній решітці замінили атоми свинцю, можуть спостерігатися властивості надпровідника.

Це лише один експеримент, який ще може не знайти підтвердження, проте LK-99 дає надію на майбутнє з просунутішими технологіями. Якщо надпровідність за нормальних умов існуватиме, а спосіб виробництва таких матеріалів буде економічно доцільним — це забезпечить шалений стрибок багатьох галузей.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

Оскільки струм тектиме без опору — не буде втрат електромереж (30-35%), в електронних пристроях не буде втрат на нагрівання, а потяги зможуть левітувати практично без затрат енергії та без тертя коліс об рейки. Слідкуватимемо за подальшим розвитком подій, статтями в наукових журналах та, сподіваємося, аж до практичного втілення технології.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: