Новини Новини 31.10.2022 о 16:07 comment views icon

Дослідники з Кембриджу вважають, що розпізнавання облич поліцією є неетичним – у поліції відповіли, що діють у рамках закону

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Згідно з дослідженням Центру технологій та демократії Міндера Кембриджського університету, використання системи розпізнавання облич у реальному часі (LFR) поліцією Великобританії «не відповідає мінімальним етичним та правовим стандартам». Проаналізувавши використання LFR столичною поліцією та поліцією Південного Уельсу, дослідники дійшли висновку, що цю технологію слід заборонити для використання у всіх громадських місцях. Технологія порівнює обличчя, відзняті камерами безпеки, з фотографіями бази даних, щоб знайти збіги.

Поліція Великобританії тестує використання LFR у різних ситуаціях для боротьби зі злочинністю та тероризмом. У двох випадках розпізнавання облич використовувалося поліцією Лондона і Південного Уельсу для сканування натовпу та порівняння осіб з особами, включеними до списку спостереження злочинців. Ще в одному випадку офіцери використовували програми FRT для смартфонів для сканування натовпу та виявлення «розшукуваних осіб у режимі реального часу».

У цих випадках команда виявила, що поліція «тримала в таємниці» інформацію про те, як вони використовують дані та інформацію про демографію. Це, своєю чергою, ускладнило визначення того, чи інструменти сприяють расовому профілюванню, водночас порушуючи питання про відповідальність. «Поліцейські сили не завжди можуть понести відповідальність за шкоду, заподіяну технологією розпізнавання осіб», – зазначила Евані Радія-Діксіт, провідна авторка дослідження.

Лондонська поліція стверджує, що новітні алгоритми покращили точність розпізнавання облич до менш ніж 0,08% помилкових спрацьовувань. У поліції до 2020 року говорили від 70% ймовірності успіху методу. Проте експерт з Університету Ессекса, найнятий поліцією, виявив, що за фактом ця ймовірність становила лише 19%. “У 2020 році апеляційний суд прямо заявив, що використання цієї технології поліцією Південного Уельсу було незаконним – це ускладнює обґрунтування її використання”, – сказав він.

Поліція Лондона вважає, що робота системи розпізнавання осіб відповідає чинним законам. «LFR регулюється низкою джерел права. Ці джерела права разом утворюють багаторівневу правову структуру для використання, регулювання та нагляду за використанням LFR правоохоронними органами». У такому разі питання вже стосується компетенції Парламенту Великобританії. Своєю чергою, алгоритм команди дослідників також базується на аналізі наявного законодавства.

Влада Великої Британії оштрафувала на $9,5 млн компанію Clearview AI, що займається технологією розпізнавання облич. І вимагає видалити всі незаконно отримані дані про британців

Онлайн-курс "Digital Marketing" від Laba.
Розширте пул навичок у роботі з аудиторією.Навчіться запускати рекламні кампанії без зайвих витрат бюджету з сучасними інструментами діджитал-маркетингу, включаючи AI.
Детальніше про курс

Джерело: Engadget


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: