Новини WTF 20.09.2022 о 14:03 comment views icon

Ентомологи підрахували кількість мурах на Землі — їх майже 20 квадрильйонів, а загальна вага цих комах перевищує 12 мільйонів тонн

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Вчені з Університету Юліуса Максиміліана (JMU) поскаржилися на відсутність точних досліджень про загальну кількість мурах на планеті та взялися самостійно вивчати питання.

Можна подумати, що вчені просто вирішили оббігати всі мурашники на планеті з калькулятором в руках, проте ті взялися за вивчення 489 наукових досліджень іспанською, французькою, німецькою, російською, китайською та португальською мовами, присвячених поширенню мурах по континентах та опису середовищ їх проживання, а на основі отриманих даних розрахували те, що називається консервативною емпіричною оцінкою.

Результати дослідження свідчать, що на Землі налічується майже 20 квадрильйонів мурах. Цифра, яку важко уявити звичайній людині – це число 20 із ще 15 нулями слідом. Таким чином, Земля вміщує мурах у 2000 разів більше, ніж є зірок у нашій галактиці. Цифри попередніх досліджень були значно меншими: у два, а то й у двадцять разів.

Глобальна кількість мурах
A: Глобальна кількість мурах в опалому листі. B: Біомаса глобальної популяції мурах порівняно з іншими обраними таксонами. Значення біомаси вказані у мегатоннах сухого вуглецю (Мт C).

Далі вчені підрахували загальну вагу всіх мурах на нашій планеті – вона склала близько 12 мільйонів тонн. Ця цифра перевищує загальну масу всіх диких птахів та ссавців разом узятих, а також становить 20% від біомаси людства.

На сьогодні зафіксовано близько 16 тисяч видів та підвидів мурах – натомість величезна кількість ще не визначена вченими. Ці маленькі комахи мають високий рівень соціальної організації, що дозволяє їм колонізувати майже всі екосистеми та регіони по всьому світу. Дослідники Університету Юліуса Максиміліана виявили, що мурахи в основному сконцентровані в тропіках. У лісах і пустелях їх набагато більше, ніж у міському середовищі, а от у полярних регіонах мурахи практично відсутні.

Багато видів мурах є важливими розповсюджувачами насіння
Багато видів мурах є важливими розповсюджувачами насіння. На фото дві робочі мурашки Meranoplus несуть насіння назад у своє гніздо (Франсуа Брассар).

Насправді дослідження зроблено не з цікавості – мурахи відіграють величезну роль у своїх екосистемах. Ці маленькі комахи розносять насіння і збагачують ґрунт, руйнують органічний матеріал, створюють місце існування для інших тварин і складають важливу частину харчового ланцюга. Тому вчені впевнені, що дуже важливо розуміти, за яким принципом вони поширюються, і як на них може вплинути зміна клімату.

Джерело: Newatlas, Sciencealert


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: