Новини Новини 30.11.2022 о 08:20 comment views icon

“Газлайтинг” — головне слово 2022 року за версією онлайн-словника Merriam-Webster

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

У 2022 році кількість пошукових запитів терміну “газлайтинг” в онлайн-словнику Merriam-Webster зросла на 1740%.

На ресурсі “газлайтинг” визначають як “дію або практику грубого введення будь-кого в оману, особливо для власної вигоди”. Merriam-Webster називає його головним словом у 2022 році ще й тому, що воно нині стало “улюбленим словом для сприйняття обману”.

“Газлайтинг” охоплює й деякі інші загальні терміни, які ми зазвичай асоціюємо з дезінформацією, у тому числі слова “діпфейки” і “фейкові новини”.

Як з’явилось слово “газлайтинг”?

Появою цього терміну можна завдячувати п’єсі 1938 та фільму 1944 року під назвою “Газове світло” / Gaslight. В обох творах чоловік намагається обдурити свою дружину, змусивши її думати, що вона божеволіє. Він запевняє жінку, що газові ліхтарі в їхньому будинку (що блимають під час того, як він на горищі займається “підлими справами”) насправді не гаснуть.

Стоп-кадр американського трилеру "Газове світло"(1944)
Стоп-кадр з американського трилеру “Газове світло”(1944)

І п’єса, і фільм користувалися шаленою популярністю: першу представили більш ніж у 1000 постановках на Бродвеї, а фільм 1944 року був номінований на кращий фільм і виграв “Оскар” для акторки Інгрід Бергман.

У контексті фільму “газлайтинг” означає “психологічне маніпулювання людиною протягом тривалого часу, яке змушує жертву сумніватися у реальності”.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація

“Газлайтинг” у політиці та медіа

“Газлайтинг” за останні кілька років став поширеним терміном, особливо у “століття дезінформації”, зазначається на сайті словника Merriam-Webster. У 2017 році оглядач CNN заявив, що президент Дональд Трамп “газлайтить всіх нас” після того, як той заперечив кілька публічних заяв. CNN знову використав це слово у 2021 році, щоб описати, як Трамп применшив серйозність штурму Капітолія 6 січня.

Штурм Капітолію США — насильницькі протести, що пройшли 6 січня у Вашингтоні, організовані групою прихильників президента США Дональда Трампа, метою яких було змінити результати президентських виборів 2020 року. Учасники протестів захопили будівлю Капітолію США, що призвело до загибелі п'яти людей та змусило членів Конгресу США тимчасово евакуюватися, однак зрештою не завадило сертифікації результатів виборів. Фото: CNN
Насильницькі протести, що пройшли 6 січня у Вашингтоні, організовані групою прихильників президента США Дональда Трампа, метою яких було змінити результати президентських виборів 2020 року. Фото: CNN

За даними Національної гарячої лінії з питань домашнього насильства,газлайтинг” — це також “форма емоційного насильства”.

The New York Times цього року написала про “медичний газлайтинг” — коли лікарі виписують деяких пацієнтів, зокрема жінок та темношкірих людей, применшуючи серйозність їхніх симптомів.

Цього року слово продовжувало проникати до популярних засобів масової інформації: “Gaslit” — це назва серіалу з Джулією Робертс у головній ролі, дія якого відбувається під час Вотергейтського скандалу 70-х років“Газлайтинг” — головне слово 2022 року за версією онлайн-словника Merriam-Webster“Газлайтинг” — головне слово 2022 року за версією онлайн-словника Merriam-WebsterВотергейтський скандал — політичний скандал у США 1972—1974, що закінчився відставкою президента країни Річарда Ніксона, єдиною в історії США відставкою президента.

Джулія Робертс в ролі Марти Мітчелл в серіалі «Gaslit».
Джулія Робертс в ролі Марти Мітчелл в серіалі «Gaslit».

Молоді, багаті персонажі “Тіла, тіла, тіла” / Bodies Bodies Bodies також звинувачують один одного в газлайтингу, коли напруження наростає. У сатиричному серіалі каналу HBO “Білий лотос” / The White Lotus, а також у недавньому фільмі “Не хвилюйся, серденько” / Don’t Worry Darling (обидва належать Warner Bros. Discovery) персонажі також “газлайтять” один одного.

Інші популярні слова 2022 року

Серед інших популярних термінів 2022 року, онлайн-словник відзначає слова, які відображають конкретні події або епізоди року. “Газлайтинг” своєю чергою належить явищу, яке не швидкоплинне, а скоріше вкоренилося в нашому житті, пишуть на сайті  Merriam-Webster.

Онлайн-курс "React Native Developer" від robot_dreams.
Опануйте кросплатформну розробку на React Native та навчіться створювати повноцінні застосунки для iOS та Android.
Програма курсу і реєстрація
  • Олігарх / Oligarch

Після російського вторгнення в Україну країни, у тому числі США та Великобританія, запровадили санкції проти російських олігархів та їхніх сімей. Пошуки слова зросли на 621% на початку березня 2022 року.

Війна в Україні також викликала сплеск запитів на слова “Санкції”, “Армагеддон” та “Призовник”.

  • Омікрон / Omicron

Всесвітня організація охорони здоров’я використовує грецькі літери (альфа, бета, гамма, дельта) для позначення варіантів вірусу COVID. У листопаді 2021 року обрали “омікрон”, 15-ту літеру грецького алфавіту. Цей варіант став однією з найпоширеніших форм COVID у 2022 році.

  • Кодифікувати / Codify

У 2022 році кількість пошуків слова зросла на 193% за рік завдяки рішенню Верховного суду про скасування Ро проти Вейда 24 червня“Газлайтинг” — головне слово 2022 року за версією онлайн-словника Merriam-Webster“Газлайтинг” — головне слово 2022 року за версією онлайн-словника Merriam-WebsterРо проти Вейда — історичне рішення Верховного суду США, яким стверджено, що Конституція США захищає свободу вагітної жінки здійснити аборт без надлишкових державних обмежень.. Кодифікація означає процес, за допомогою якого Конгрес може приймати закони; слово буквально означає “скласти кодекс”.

  • ЛГБТКIA / LGBTQIA

Акронім LGBTQIA додає кілька літер до старіших і більш звичних абревіатур LGBT і LGBTQ, причому повна абревіатура означає “лесбіянки, геї, бісексуали, трансгендери, квір, інтерсексуали та асексуали”. Цю абревіатуру часто шукали (зростання на 1178%) протягом усього червня, місяця Прайду, коли в усьому світі відзначають права, рівність і культуру LGBTQIA.

  • Істота розумна / Sentient

У червні, коли інженер Google заявив, що чат-бот компанії зі штучним інтелектом розвинув свідомість, схожу на людську, кількість пошукових запитів слова “sentient” зросла на 480%.

  • Суглинистий / Loamy

Слово у популярних головоломках Wordle і Quordle, за визначенням якого ігри часто посилали до словника.

  • Рейд / Raid

Коли на початку серпня ФБР обшукало будинок колишнього президента США Дональда Трампа в Мар-а-Лаго, дехто назвав цю подію “рейдом”, в результаті чого кількість пошукових запитів слова зросла на 970%.

  • Королева-консорт / Queen Consort

Смерть королеви Єлизавети II завершила цілу епохи та стала центром міжнародної уваги. Інтерес громадськості до монархії часто пов’язаний з церемоніями та ритуалами інституції, включаючи коронації, королівські весілля та похорони. Оголошенням про смерть королеви визнали нового короля та його дружину Каміллу, нагороджену титулом королеви-консорта, і цей термін швидко вилетів на вершину пошуку.

Джерело: CNN, Merriam-Webster


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: