Новини Технології 17.10.2023 о 17:44 comment views icon

Ізраїль через телефони відстежує евакуацію понад 1 млн жителів Гази

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Військові таким чином оцінюють, скільки людей виїхали з місця потенційних бомбардувань.

Журналісти The New York Times побували у диспетчерській на військовій базі Ізраїлю, де фахівці відстежують переміщення сотень тисяч жителів Гази.

На величезному комп’ютерному екрані відображена карта північної частини Гази — густонаселеної території з приблизно 1,1 мільйона жителів, яких у п’ятницю закликали до евакуації заради безпеки. Використовуючи дані, зібрані переважно з мобільних телефонів, карта надає військовим оцінку в реальному часі того, скільки людей прислухалися до вимог.

Палестинці, які в п'ятницю покинули північну частину Сектора Газа, прямуючи на південь, біля Хан-Юніса.
Палестинці, які в п’ятницю покинули північну частину Сектора Газа, прямуючи на південь, біля Хан-Юніса.

Армія Ізраїлю протягом кількох днів телеграфувала, що незабаром розпочне наземну операцію на півночі Гази, щоб витіснити ХАМАС — озброєне палестинське угруповання, яке контролює сектор та здійснило терористичні атаки 7 жовтня, вбивши понад 1400 людей і викравши щонайменше 199. За даними органів охорони здоров’я Гази, внаслідок ізраїльських контратак загинули понад 2800 палестинців.

Деякі райони на карті відзначені білим та червоним кольорами, що свідчить про те, що в них ще перебуває чимала кількість мешканців. Території у зеленому та жовтому кольорах сигналізують про те, що більша частина людей звідти виїхала.

«Це не на 100% ідеальна система, але вона дає інформацію, необхідну для прийняття рішення. Кольори говорять про те, що ви можете, а що не можете робити», — сказав генерал Уді Бен-Муха, який контролює процес моніторингу.

Оскільки політичні лідери Ізраїлю ще не дали остаточного дозволу на наземну операцію, військові в понеділок перебували в «‎режимі утримання». Ще вночі війська залишалися згрупованими на кордоні Гази, але не перетнули його.

Ізраїльські солдати зі снарядами під час підготовки до руху до сектора Газа в Беері, Ізраїль,
Ізраїльські солдати зі снарядами під час підготовки до руху до сектора Газа в Беері, Ізраїль.

Армія в останні хвилини проводила підготовку та надавала спорядження для сотень тисяч військових резервістів, а політичні лідери проводили поки безрезультатні перемовини щодо відкриття кордону Гази з Єгиптом для проїзду евакуйованих людей і конвоїв допомоги.

Ізраїль через телефони відстежує евакуацію понад 1 млн жителів Гази
Тим часом все більше цивільних палестинців залишають північну Газу, прямуючи у жахливі умови на південь, де не вистачає житла, палива, води, медикаментів і їжі — і де також тривають удари Ізраїлю.

На столі Уді Бен-Мухи розкладені досьє та електронні таблиці з номерами телефонів сотень лідерів громад Гази, директорів лікарень та адміністраторів шкіл — до усіх миттєво може зателефонувати солдат із диспетчерської. На дошці неподалік помічники детально описали час регулярного розкидування листівок по всій північній Газі.

На онлайн-карті тим часом зникають червоні та білі плямі — до 700 000 жителів Гази перемістилися на південь вдень у понеділок, тоді як близько 400 000 ще залишилось на півночі.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Палестинці кажуть, що такі заходи мало що значать на тлі великої кількості людських жертв і труднощів, спричинених бомбардуваннями та переміщенням. Багатьом людям не вистачає транспорту, щоб переїхати на південь, або вони занадто слабкі, щоб здійснити цю подорож.

Метод моніторингу вже використовувався під час ударів ВПС Ізраїлю по Рімалу, елітному району в Газі, який залишився в руїнах після бомбардування минулого вівторка у відповідь на напади ХАМАС. Ізраїльські офіційні особи заявили, що терористи побудували там військову інфраструктуру.

Палестинці, які в п'ятницю покинули північну частину Сектора Газа, прямуючи на південь, біля Хан-Юніса.
Рімал, заможний район Гази, залишився в руїнах після бомбардування 10 жовтня.

Напередодні цієї атаки солдати з диспетчерської зателефонували деяким жителям цього району, щоб спонукати їх піти, заявив генерал. Коли територія «‎позеленіла» інформацію про те, що на місці залишилось менше чверті населення передали військо-повітряним силам.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: