Новини Софт 30.04.2024 о 15:20 comment views icon

Обирай kyiv.ua: з 1 травня стартує нова 3-місячна акція з дерусифікації домену столиці

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Українські доменні реєстратори з 1 травня знову розпочинають акцію з дерусифікації домену столиці. Акція з популяризації домену KYIV.UA є одним із кроків руху із загальноукраїнської дерусифікації доменів. Він був ініційований реєстратором доменних імен і хостинг-провайдером Cityhost.ua у червні 2022 року.

Головна ідея руху полягає в тому, щоб мотивувати користувачів переходити з російськомовних регіональних доменів (KIEV.UA, ROVNO.UA, KHARKOV.UA) на правильні, україномовні версії доменів (KYIV.UA, RIVNE.UA, KHARKIV.UA). В рамках цієї ініціативи з 1 травня 2024 року протягом трьох місяців доменні реєстратори будуть пропонувати знижки та розповідати користувачам про важливість вибору доменів з україномовним написанням назви Києва. Кампанія проводиться за ініціативи адміністратора національного домену UA ТОВ «Хостмайстер».

Зазначається, що столичний домен є найбільш масовим серед усіх регіональних доменних зон. Саме тому йому приділено найбільше уваги. Але в межах акції учасники нагадують, що проблема зросійщених доменів ширша.

Наразі в нашій доменній системі працює 17 некоректних локальних доменів, які створювалися на початку 1990-х років. У них закладені русифіковані, комунізовані, а іноді й просто неправильно транслітеровані назви обласних центрів.

kyiv.ua не kiev.ua: з 1 травня починається нова 3-місячна акція з дерусифікації домену столиці

Реєстратори-учасники акції закликають користувачів вибирати україномовний домен KYIV.UA при створенні нового сайту. Для тих випадків, коли вже використовується старий російськомовний домен, підготовлена спеціальна інструкція, яка допоможе поступово перевести сайт на новий домен без втрати трафіку.

Онлайн-курс "2D Animation" від Skvot.
Покроково та з фідбеком від лекторки увійдіть у 2D-анімацію через вивчення софтів, інструментів та створення кейсу у портфоліо.
Програма курсу та реєстрація

Варто знати, що KYIV.UA та KIEV.UA є дзеркальними. Якщо користувач має, наприклад, доменне ім’я shop.kiev.ua, то за ним назавжди зарезервоване ім’я shop.kyiv.ua. Зареєструвати два дзеркальні домени може тільки одна людина, причому зробити це можна лише в одного реєстратора.

Минулого року подібна акція розпочалася у серпні, тривала два місяці та показала дуже хороші результати — в доменній зоні KYIV.UA відбулося 1780 нових реєстрацій, домен виріс на 60%.

До початку акції російськомовний домен KIEV.UA налічував 39 725 доменів, а KYIV.UA — усього 2781 домен, тобто був менший у понад 10 разів (статистика за липень 2023 року).

По завершенню акції цифри змінилися: KIEV.UA налічував уже менше, 38 784 домени, а KYIV.UA — 4771 домен (жовтень 2023 року).

Через пів року після проведення кампанії її ефект досі триває — російськомовний домен зменшується, а україномовний — збільшується. Так, у березні 2024 року в доменній зоні KIEV.UA залишалося вже 27618 доменів, тоді як KYIV.UA перетнув позначку у 5000 доменних імен.

Онлайн-курс "2D Animation" від Skvot.
Покроково та з фідбеком від лекторки увійдіть у 2D-анімацію через вивчення софтів, інструментів та створення кейсу у портфоліо.
Програма курсу та реєстрація

Попри позитивну динаміку, україномовна версія все ще значно відстає від зросійщеного домену і потребує підтримки користувачів та їхнього усвідомленого вибору.

kyiv, а не kiev. У метро Києва з’явилася соціальна реклама на тему дерусифікації українських доменів

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: