Новини Наука та космос 01.04.2024 о 10:14 comment views icon

Прощавай, Lenna. Науковцям заборонили використовувати легендарний знімок з Playboy 1972 року для ілюстрації статей

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Фрагмент зацифрованого портрета шведської моделі Лени Форсен, зображений на розвороті Playboy у листопаді 1972 року, широко використовувався в наукових роботах для перевірки та ілюстрації алгоритмів обробки зображень (стиснення, прибирання шуму, розмиття тощо).

Минулого тижня Комп’ютерне товариство ІЕЕЕ (Інституту інженерів з електротехніки та електроніки) оголосило, що з 1 квітня більше не прийматиме документацію, яка використовує зображення «Lenna».

«Згідно з заявою IEEE про різноманітність, а також з повагою до побажань об’єкта зображення, Лени Форсен, ми більше не прийматимемо документи, які містять зображення Lenna», — написав віцепрезидент з питань технічної та конференційної діяльності Комп’ютерного товариства IEEE Террі Бензел.

Необрізана версія тестового зображення спочатку з’явилася на розвороті випуску журналу Playboy за грудень 1972 року, а з червня 1973-го, коли дослідники Університету Південної Каліфорнії відсканували фрагмент постера для ілюстрації однієї зі статей, почала використовуватись як картинка-стандарт, на якій перевірялися та відпрацьовувалися всілякі прийоми корекції зображень, відточувалися нові алгоритми обробки тощо.

Оригінальне тестове зображення «Lenna» — обрізана частина постера Playboy за 1972 рік.
Оригінальне тестове зображення Lenna — обрізана частина постера Playboy за 1972 рік.

Попри явне порушення авторського права Playboy не звертався до суду. У 1997 році Форсен була запрошена на 50-ту щорічну конференцію Society for Imaging Science and Technology, де роздала автографи шанувальникам.

«Вони, певно, так втомилися від мене… Дивитися роками на одну й ту саму картинку», — жартувала тоді Лена.

Як зазначає Ars Technica, знімок, на якому зображено обличчя та оголене плече Форсен, вдягнутої в капелюх з фіолетовим пером, був ідеальним для тестування систем обробки зображень у минулі роки через його високу контрастність і різноманітність деталей. Водночас використання сексуального фото жінки чоловіками в комп’ютерній сфері критикувалось десятиліттями — представниці жіночої статті в галузі науки вважали, що знімок «об’єктивує жінок і створює академічний клімат, в якому вони не відчували себе цілком повноправними».

У 2018 році використання знімка Лени для статей заборонив журнал Nature.

Лена Фостер в документальному фільмі Losing Lena
Лена Фостер в документальному фільмі Losing Lena

Сама фотомодель в інтерв’ю 2019 року зазначала, що пишається своїм фото, однак шкодує, що отримала за нього замало коштів. З того час Лена змінила свою думку й у документальному фільмі Losing Lena просувала видалення знімка.

«Я давно пішла з модельного бізнесу. Настав час мені піти й з науки».

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: