Прибутки Tesla впали на 55% у перші місяці 2024 року — Маск каже, що «в усьому винні гібриди»

Опубликовал
Катерина Даньшина

Тривала стратегія зниження цін та кілька «непередбачуваних проблем» скоротили прибутки Tesla — у першому кварталі компанія заробила $1,13 млрд (на 55% менше, ніж торік).

Загальний дохід компанії також демонстрував зниження на 9% — до $21,3 млрд.

Під час звіту Tesla зазначала, що стикнулася в першому кварталі з «численними викликами» — включно з конфліктом у Червоному морі, підпалом Gigafactory Berlin і поступовим розвитком оновленої Model 3 на її заводі у Фремонті. Компанія також додає, що глобальні продажі електромобілів продовжують перебувати під тиском, оскільки чимало автовиробників віддають перевагу гібридним автомобілям. З іншого боку такий підхід означає, що вони продовжують купувати регулятивні кредитиАвтовиробники, які не вписуються в екологічні норми країн і хочуть уникнути проблем з регуляторами, вимушені купувати так звані нормативні кредити в інших компаній, які відповідають вимогам — наприклад, у Tesla, яка виробляє виключно електромобілі — на цьому компанія Маска заробила $422 млн.

«Розвиток впровадження електромобілів у всьому світі перебуває під тиском, і багато інших автовиробників відмовляються від електромобілів і натомість займаються гібридами. Ми вважаємо, що це не правильна стратегія, і електромобілі зрештою домінуватимуть на ринку», — заявив гендиректор Tesla Ілон Маск під час звіту.

Водночас після оприлюднення фінансових показників акції Tesla підвищились на 12% — ймовірно, інвесторів зацікавили зауваження компанії щодо майбутніх продуктів (зокрема плани запуску кількох дешевших авто на початку 2025 року).

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

«Ці нові транспортні засоби, включаючи більш доступні моделі, використовуватимуть аспекти платформи наступного покоління, а також аспекти наших поточних платформ», — сказав Маск. «І ми зможемо виробляти їх на тих самих виробничих лініях, де створюємо поточну лінійку автомобілів».

Продажі електромобілів Tesla зросли протягом останніх кількох років, досягнувши нового рекорду в 1,8 мільйона одиниць у 2023 році. У першому кварталі 2024 року компанія поставила 386 810 автомобілів (на 20% менше порівняно з 484 507 автомобілями, поставленими в останньому кварталі 2023 року і на 8,5% менше, ніж у першому кварталі 2023 року).

Нині єдина нова модель компанії — дорогий (і вибагливий) Cybertruck; також автовиробник випустив нові варіації поточних моделей, включаючи Tesla Model 3 Performance. Під час звіту в січні Маск заявляв, що виробництво меншого та дешевшого електромобіля почнеться наприкінці 2025 року на заводі компанії в Техасі, а згодом розшириться на ще не побудований завод у Мексиці. Через три місяці плани, схоже, змінилися на користь роботаксі (побудованому на платформі для дешевшого автомобіля за $25 тис.), яке, ймовірно, презентують в серпні.

Кілька тижнів тому Tesla скоротила 10% штату і зайнялася реструктуризацією, спрямованою на автономію. Двоє високопоставлених керівників — Дрю Багліно, старший віцепрезидент з силових агрегатів і енергетики Tesla, і Рохан Пател, віцепрезидент з державної політики та розвитку бізнесу — також залишили компанію. Фінансовий директор Tesla Вайбхав Танеджа очікує, що економія від скорочення робочої сили перевищить $1 мільярд на рік.

Джерело: TechCrunch

Disqus Comments Loading...