Tesla звільнить близько 14 тис. співробітників — 10% усього штату

Опубликовал
Володимир Скрипін

На початку місяця Tesla вперше за чотири роки відзвітувала про падіння продажів електромобілів, а зараз лідер ринку готується звільнити щонайменше 14 000 співробітників — 10% від усього штату (140 473) на початок 2024 року. Про це пишуть Electrek та Reuters, які отримали копію внутрішнього листа-розпорядження, розісланого від імені CEO Ілона Маска.

Оновлено [17:45]: Віцепрезидент з технологій Дрю Багліно (на фото вище — зліва від Маска) Tesla підтвердив, що прийняв важке рішення завершити кар’єру в компанії після 18 років роботи. Він лишався головним технологічним гуру після того, як у 2019 році Tesla залишив співзасновник і головний технічний директор Джефф Штробель. За його каденції Tesla створила нове покоління батарей 4680 та стала лідером з продажів електромобілів на світовому ринку.

За даними журналіста Bloomberg, разом з іншими Tesla покинув Рохан Патель, який обіймав посаду віцепрезидента зі зв’язків з громадськістю та розвитку бізнесу.

Онлайн-курс Recruiter від Mate academy.
Обирайте курс Recruiter та ставайте високооплачуваним спеціалістом! Навчання відбувається онлайн та ідеально підходить для новачків!
Отримати знижку на курс

Які саме команди Tesla скоротять, наразі невідомо. У зверненні до працівників CEO Tesla Ілон Маск назвав рішення про звільнення найгіршим, але вимушеним і необхідним.

«Це те, що найбільше ненавиджу, але це потрібно зробити. Це дозволить нам бути більш ощадливими та інноваційними до настання фази зростання у наступному циклі».

Ілон Маск,

Співзасновник та гендиректор Tesla

За підсумками першого кварталу 2024 року Tesla “перемогла” BYD після першого нокдауну в останньому кварталі 2023 року та повернула собі лідерство на світовому ринку електромобілів. Але продажі у Tesla в річному вираженні впали вперше з коронавірусного 2020-го: сумарно компанія Ілона Маска відвантажила клієнтам 386 810 електромобілів — на 8,5% менше, ніж в аналогічному кварталі 2023 року (422 875).

Повний фінансовий звіт Tesla опублікує 23 квітня, тоді зможемо дізнатися, наскільки сильно погіршаться ключові фінансові показники — лише пригадаємо, що наслідки цінової війни не забарилися. Станом на зараз компанія Ілона Маска вичерпала потенціал подальшого зниження цін в Китаї, який лишається для компанії найбільшим ринком, і рентабельність продовжує падати на тлі сповільнення зростання в Європі та США.

На початку квітня Reuters повідомило, що Tesla передумала випускати доступний електромобіль Model 2 за $25 000, який вперше Маск анонсував у 2020 році, й натомість вирішила зосередитися на новому роботаксі, чиї терміни виходу з 2020 року вже з’їжджали кілька разів. У відповідь Ілон Маск назвав повідомлення Reuters “брехнею” та анонсував анонс роботаксі 8 серпня. Існує припущення, що насправді Tesla не скасовувала вихід Model 2, а 8 серпня Tesla представить два однакових на вигляд моделі авто: однією з них буде роботаксі без керма і педалей, а іншою — компактний автомобіль. Одночасно Tesla може анонсувати старт виробництва Robotaxi, і посунути версію з кермом та педалями на пізнішу дату.

Disqus Comments Loading...