Reuters: Ілон Маск дав керівництву Tesla розпорядження не наймати нових працівників та готуватися до ймовірного звільнення 10% штату (це близько 10 тис. працівників)

Опубликовал
Володимир Скрипін

Генеральний директор Tesla Ілон Маск надіслав вищому керівництву листа з заголовком «Припинити наймання у всьому світі», в якому висловив своє «дуже погане передчуття» щодо економіки. У цьому ж листі, копію якого одержала редакція Reuters, також йдеться про ймовірне звільнення 10% працівників.

На кінець 2021 року в Tesla та її підрозділах по всьому світу працювало майже 100 тис. людей, зазначає Reuters з посиланням на дані зі звітності найбільшого виробника електромобілів. Тобто, якщо Tesla зрештою прийме рішення, то без роботи залишиться близько 10 тис. людей.

В Tesla ніяк не коментували повідомлення про цей лист — ще у 2020 році компанія розпустила PR-відділ і зазвичай не відповідає на запити ЗМІ.

Досі попит на електромобілі Tesla та моделі інших брендів залишався стабільно високим, і багато традиційних індикаторів спаду, включаючи збільшення запасів дилерів і стимулів у США, так і не матеріалізувалися. Проте нещодавня зупинка заводу Giga Shanghai відчутно вдарила по бізнесу — 22-денний простій фабрики Tesla в Шанхаї через карантинні обмеження у зв’язку з поширенням COVID-19 виявився найдовшим з моменту початку виробництва в кінці 2019 року і спричинив скорочення виробництва на понад 50 000 автомобілів, згідно з оцінкою Reuters, основаною на планах виробництва Tesla. Водночас Tesla, як і інші, відчуває значний інфляційний тиск у сфері сировини та логістики, що врешті негативно впливає на цінову політику.

Онлайн-курс "Маркетолог" від Laba.
Пройдіть повний шлях розробки маркетингових стратегій на практиці та з фідбеком від CEO бренд-маркетингової агенції.
Програма курсу і реєстрація

Напередодні в мережі з’явилася копія іншого внутрішнього листа, в якому CEO Tesla поставив ультиматум вищому керівництву — повернутися з дистанційки та проводити в офісі щонайменше 40 годин на тиждень, або звільнятися.

Залишається згадати, що Tesla тут далеко не перша, а лише одна з багатьох технологічних компаній, які скорочують чисельність персоналу або призупиняють наймання співробітників через економічний спад. Минулого місяця Netflix звільнив близько 150 співробітників на тлі скорочення доходів — це 2% від усього штату. PayPal теж звільняє співробітників, щоб скоротити витрати. Microsoft, Meta і NVIDIA теж мають намір обмежити наймання співробітників через падіння цін на акції та уповільнення зростання бізнесу. Те ж саме Uber та Lyft роблять у межах своїх заходів щодо скорочення витрат. Вимальовується очевидна тенденція, отже найближчим часом список таких компаній буде невпинно зростати.

І як тут не згадати, що не так давно Ілон Маск розповідав про плани використовувати роботів замість людей на заводах Tesla.

Disqus Comments Loading...