Новини Наука та космос 04.07.2023 о 18:53 comment views icon

Самітники‎ «‎інакше» сприймають світ – вчені просканували мозок самотніх людей і виявили значні відмінності у мозковій активності

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Команда дослідників з Каліфорнійського університету провела неінвазивне сканування мозку групи піддослідних пацієнтів і виявила дивовижні розбіжності у мозковій активності одинаків в порівнянні з не самотніми людьми.

«Результати свідчать про те, що самотні люди сприймають світ своєрідно, що може сприяти зниженню почуття розуміння», — пишуть учасники дослідницької групи під керівництвом психолога Елізи Бек у дослідженні, нещодавно опублікованому в Psychological Science.

Про це вже говорили у деяких попередніх дослідженнях – зокрема під час експерименту 2014 року було виявлено, що відчуття того, що вас розуміють інші, активує певні ділянки мозку (вентральна частина смугастого тіла, середній острівець, передклин, скронево-тім’яний вузол), що пов’язані з соціальними зв’язками. Те саме дослідження показало, що мозок тих, хто почував, що їх не розуміють, демонстрував більшу активність у ділянках, пов’язаних з негативними емоціями (передня частина острівця та дорсомедіальна префронтальна кора).

Наприклад у вентральній (передній) частині смугастого тіла знаходяться нейрони, що виділяють дофамін – нейромедіатор, що викликає почуття задоволення. І це лише один з прикладів того, як відчуття взаємозв’язку і розуміння від інших, може позитивно вплинути на активність мозку.

Команда Бек під час дослідження провела функціональну магнітно-резонансну томографію (фМРТ) мозку 66 першокурсників коледжу Каліфорнійського університету під час того, як вони переглядали короткі кліпи із прикладами соціальної взаємодії (вечірки, танці тощо), які мали бути сентиментальними та могли викликати певні емоції у піддослідних. До цього студенти заповнили опитування про своє соціальне життя: ті, хто набрав вищі бали були віднесені до категорії «‎самотніх», а студентів з нижчими балами позначили «‎не самотніми».

Далі вчені проаналізували сканування, яке показало, що відбувається в мозку під час нейронної активності і які регіони задіяні у роботі під час певної діяльності. Команда Бек у першу чергу звертала увагу на сфери, пов’язані зі спілкуванням та емоціями, які воно викликає.

Результати фМРТ аналізували попарно, щоб виявити схожість і відмінності в активності мозку – двох «‎самотніх» людей, двох «‎не самотніх» і відповідно ще однієї пари з різних груп. Реакції «‎не самотніх» людей на відео були надзвичайно схожими, а от «‎самотні» люди відрізнялись мозковою активністю не лише від «‎не самотніх», а й одне від одного.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Еліза Бек припускає, що наявність точки зору, відмінної від інших, робить «‎одинаків» ще більш самотніми – оскільки вони менш імовірно відчуватимуть, що їх хтось розуміє.

Джерело: Ars Technica


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: