Новини Наука та космос 31.07.2023 о 12:16 comment views icon

Сучасна 3D-нанотехнологія допоможе відростити… очі – щоправда, з терміном придатності до 150 днів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Дослідники з Університету Англії Раскіна успішно виростили клітини сітківки ока за допомогою тривимірної нанотехнології – метод, який має потенціал до лікування вікової макулярної дегенерації (ВМД), однієї з основних причин сліпоти.

Вікова макулярна дегенерація – це ураження важливої частини сітківки ока (макули), яке призводить до втрати центрального зору, коли пацієнт не розрізняє деталі предметів ні здалеку, ні зблизька.

Нещодавні дослідження прогнозують, що до 2050 року 77 мільйонів людей лише в Європі матимуть ВМД.

Розрізняють дві форми ВМД –  «‎суху» та «‎вологу». У «‎сухій‎» відбувається стоншення макулярної ділянки та утворюються друзи,  маленькі грудочки білка, що з часом спричиняє втрату зору. Така форма найпоширеніша і вражає переважно літніх людей, «‎волога» ж зустрічається рідше, однак має важчий перебіг – під сітківкою утворюються нові аномальні кровоносні судини, що спричиняє витік рідини та крові, руйнування сітківки та клітин пігментного епітелію сітківки. Саме останні й вдалося «‎відростити» дослідникам.

Вчені використали технологію «‎електроспінінгу»Сучасна 3D-нанотехнологія допоможе відростити… очі – щоправда, з терміном придатності до 150 днівСучасна 3D-нанотехнологія допоможе відростити… очі – щоправда, з терміном придатності до 150 днівЕлектропрядіння (електроспінінг) – це метод виготовлення нановолокна, який передбачає створення струменя, зарядженого електричним струмом, з краплі розчину полімеру та збирання нановолокон на колекторі., поєднавши полімери полінітрилоакрил та джефамін (обидва обрані через високу механічну щільність та змогу поєднуватись з водою) для створення спеціального каркаса, на якому б могли рости клітини. Час від часу його обробляли спеціальним стероїдом (флуоцинолону ацетонідом) для зменшення запалення.

У результаті в лабораторії отримали клітини сітківки ока, які залишалися здоровими та життєздатними до 150 днів. Нині вчені працюють над способами трансплантації щойно вирощених клітин в людське око.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

Дослідження було опубліковано в журналі Materials & Design.

Джерело: Anglia Ruskin University


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: