Рубрики Новини

Tesla таки зайнялася створенням дешевших електромобілів: очікується, що ціна “економ-моделей” стартуватиме від $25 000

Опубликовал
Катерина Даньшина

Ілон Маск оголосив, що команда інженерів Tesla зосередила увагу на створенні платформи для електромобіля наступного покоління, яка буде вдвічі дешевшою за платформу Model 3/Y.

Протягом багатьох років Tesla дражнила виробництвом дешевших електромобілів, проте інфляція та високий попит на моделі призводили лише до зростання цін.

Минулого року автовиробник говорив про створення платформи наступного покоління, що дає змогу зібрати електромобіль Tesla вартістю 25 000 доларів. Генеральний директор компанії Ілон Маск оголошував, що модель може вийти вже 2023 року. Однак пізніше спростував заяви про розробку, зосередивши увагу на створенні робота Optimus та нарощуванні виробництва Model Y.

Під час телефонної конференції, яка відбулася після публікації фінансових результатів Tesla за третій квартал 2022 року, Маск підтвердив, що запуск “бюджетного” електромобіля планується, а компанія вже перемкнула свої інженерні потужності на розробку платформи EV наступного покоління.

Курс Job Interview Crash Course від Enlgish4IT.
Отримайте 6 шаблонів відповідей на співбесіді, які ви зможете використовувати для структурування своїх відповідей. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Приєднатися

“Це основне завдання нашої команди розробників нових автомобілів. На даний момент ми закінчили розробку Cybertruck і Semi. Отже, очевидно, що ми працюємо над автомобілем наступного покоління, який, ймовірно, буде приблизно вдвічі дешевшим за платформу 3 і Y. Він буде меншим, щоб було ясно”.

Схоже, що у розробці перебуває невелика автомобільна платформа Tesla, яка дозволить створювати електромобілі вартістю від 25 000 до 35 000 доларів. Маск додав, що компанія націлена на виробництво більшого обсягу, ніж всі інші автомобілі Tesla разом узяті.

“Ми збираємося перенести на цю платформу все, чого навчилися у S, X, 3, Y, Cybertruck та Semi і намагаємося знову вийти 50% [від вартості]”.

Маск вважає, що автомобільна платформа Tesla наступного покоління зможе виробляти електромобілі за половину вартості за участю меншої кількості робочої сили та виробничих площ, які потрібні для виробництва Model 3 (її вартість нині починається від 47 000 доларів).

До таких прогнозів “з дешевою ціною” можна ставитися скептично. Особливо враховуючи той факт, що до інфляційної кризи передбачалося, що і Model 3 коштуватиме дешевше – від 35 000 доларів, а Model S стартуватиме з 50 000 доларів.

Раніше Ілон Маск заявив, що Tesla коштуватиме дорожче, ніж Apple і Saudi Aramco разом узяті – зараз вартість компанії в 7 разів нижча ($695,76 млрд проти $4,38 трлн).

Джерело: Electrek

Disqus Comments Loading...