Новини Україна 31.08.2022 о 17:06 comment views icon

В офісі Simcord в Мукачево пройшов обшук – компанія каже про незаконність дій правоохоронців (не було відповідного рішення суду) та звернулась до ДБР

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Днями в офісі одного з резидентів Закарпатського IT-кластера у Мукачево пройшов обшук. В Кластері зазначили, що обшук був незаконним та проводився «без жодних офіційних документів».

Пізніше з’явилися додаткові подробиці щодо цього інциденту. Як стало відомо, подія сталася 25 серпня. Правоохоронці прийшли з обшуком до компанії Simcord, яка переїхала з Харкова до Мукачева після початку повномасштабного російського вторгнення. Як розповіла людина, знайома з деталями цих подій і яка побажала залишитися невідомою, обшук проводили представники карного розшуку з Ужгорода.

«Прийшли без рішення суду, зупинили роботу підприємства, налякали співробітників, хотіли конфіскувати комп’ютери. Наші юристи повідомили про це свавілля в ДБР. У цілому, неприємна ситуація, виходить, що ми поїхали з Харкова від війни в Мукачево, а тут нас свої ж добивають!», — зазначило джерело.

Згодом компанія Simcord надала додаткову інформацію про інцидент. Зазначається, що в офіс в Мукачево «увірвалися близько 15 невстановлених осіб в масках та з вогнепальною зброєю в руках». При цьому візитери були в одязі, схожому на форму співробітників поліції. Вони представилися Головним управлінням Національної поліції в Закарпатській області та були «на чолі з начальником відділу карного розшуку ГУНП в Закарпатській області (оперуповноваженим) — Крілем Ігорем Богдановичем».

Як зазначають в компанії, правоохоронці супроводжували свій візит криками та лайкою, застосовували психологічний та фізичний вплив й тиск. При цьому вони не мали відповідного вмотивованого судового рішення чи будь-яких інших документів, які б надавали підстави для проведення такого роду заходів, та начебто не повідомили про причини та підстави візиту. Також зазначається, що серед правоохоронців була відсутня уповноважена за законом особа (слідчий чи прокурор), яка б могла приймати відповідні процесуальні рішення під час проведення слідчих (розшукових) дій.

Разом з тим люди в формі вільно переміщувалися територією офісу, оглядали робочі місця працівників, столи, тумби та шафи, а також документи та комп’ютерну техніку. Разом з тим правоохоронці не фіксували свої дії на камеру та не запрошували понятих.

Кіноклуб "Забагато драми" від Skvot.
10 лекцій та 10 практикумів, щоб зрозуміти мистецтво кіномови.Сформуй власний смак та бібліотеку фільмів і навчись писати рецензії.
Програма кіноклубу

«Усіх працівників почали витягувати з робочих місць, відбирати особисті телефони та шикувати обличчям до стіни, без жодного роз’яснення їхніх прав, обмеживши їхню свободу та заборонивши їм вільне пересування, не говорячи про інші допущені порушення їхніх прав і свобод як громадян України. Тим самим було повністю паралізовано та заблоковано роботу компанії, чим завдано суттєвих збитків», — зазначають у Simcord.

Після цього інциденту представники компанії звернулись на «гарячу лінію» ДБР з цього приводу. За даними Simcord, наразі триває відповідна перевірка.

Слід зазначити, що це не перший обшук в історії компанії Simcord. Раніше вона фігурувала в матеріалах, опублікованих на Єдиному судовому реєстрі. 27 жовтня 2021 року на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду Києва слідчі Головного слідчого управління Нацполіції провели обшук в офісних приміщеннях у Харкові — в БЦ «Соляріс». У межах цього обшуку разом із майном ТОВ «Соляріс», якому належить бізнес-центр, арештували й майно ТОВ «Сімкорд».

Джерело: dou


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: