Новини Пристрої 05.10.2022 о 16:54 comment views icon

Відбувся реліз Matter 1.0 — універсального стандарту розумного дому. Його розробляли з 2019 року сотні компаній, включно з Apple, Google, Amazon та Samsung

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Connectivity Standards Alliance (CSA) випустив остаточний стандарт Matter 1.0 та оголосив про відкриття програми сертифікації. Офіційний захід із запуску Matter заплановано на 3 листопада, але перші пристрої можуть з’явитися у будь-який день. Компанії можуть розпочати їх продаж або модернізувати наявні, як тільки вони будуть сертифіковані.

Над створенням стандарту працювали сотні великих компаній, включаючи Apple, Google, Amazon та Samsung. Співпраця виробників пристроїв розумного будинку викликала сумніви щодо успішного результату, а в міру затримок іноді здавалося, що Matter ніколи не з’явиться. Однак на цю мить сертифікаційні лабораторії Matter запущені та працюють, SDK готовий, і компанії можуть розпочати виробництво, модернізацію та отримання офіційного схвалення для своїх пристроїв.

Хоча специфікація була завершена буквально щойно — кілька компаній працювали над продуктами, сумісними з Matter, у рамках програми раннього доступу, а це означає, що пристрої Matter можна побачити вже незабаром.

«Ми мали сильну групу компаній, які брали участь у нашому процесі тестування. Їхні продукти будуть першими доступні під торговою маркою Matter», – сказала Мішель Міндала-Фріман із CSA.

На заході із запуску Matter, запланованому на 3 листопада, передбачено демонстраційну зону – де, швидше за все, і буде представлено деякі з цих ранніх продуктів.

Універсальний стандарт підключення Matter розроблений для спрощення роботи з розумними домашніми пристроями, надаючи “дверному замку та лампочці можливість безпосередньо спілкуватися один з одним” – через Wi-Fi або за новим протоколом під назвою Thread.

Онлайн-курс "Комерційний Аудіопродакшн" від Skvot.
Навчіться створювати, зводити й мастерити музику для комерційних проєктів — кіно, серіалів, улюблених ігр чи вірусних рекламних роликів.
Детальніше про курс та довід лектора
Единый стандарт для устройств умного дома Matter 1.0 окончательно доработан и открыт для сертификации – над его созданием работали сотни компаний, включая Apple, Google, Amazon и Samsung
Карта мережі Matter показує, як пристрої підключатимуться один до одного, до Інтернету та інших протоколів з використанням контролерів Wi-Fi, Thread та Matter. Зображення: Альянс Z-Wave

Matter також повинен спростити процес налаштування – сумісні пристрої автоматично показуватимуться на смартфоні для подальшого підключення. Крім того, завдяки спільній мові, яка є локальною для кожного будинку і не залежить від “хмари”, пристрої можуть керуватися кількома екосистемами розумного будинку або голосовим помічником.

Динамик Amazon Echo четвертого поколения будет представлять собой пограничный маршрутизатор Thread, и компания заявила, что большинство ее существующих интеллектуальных динамиков и дисплеев будут обновлены до контроллеров Matter. Изображение: Amazon
Динамік Amazon Echo четвертого покоління буде прикордонним маршрутизатором Thread, також компанія заявила, що більшість її інтелектуальних динаміків і дисплеїв будуть оновлені до контролерів Matter. Зображення: Amazon

Початкова специфікація Matter охоплює лише обмежену кількість категорій пристроїв: розумні лампи та світильники, розетки та перемикачі, термостати та інші елементи керування HVAC, розумні штори, датчики безпеки, контролери відкриття воріт, а також контролери типу Google Nest Hub Max та інтелектуальний динамік Amazon Echo, які можуть діяти як канал для обміну даними між пристроями та як інтерфейс для керування пристроями за допомогою голосового або сенсорного інтерфейсу.

Единый стандарт для устройств умного дома Matter 1.0 окончательно доработан и открыт для сертификации – над его созданием работали сотни компаний, включая Apple, Google, Amazon и Samsung
Google оголосив, що всі його розумні колонки та дисплеї Nest будуть оновлені до контролерів Matter. Зображення: Google

CSA заявив, що також розробляє специфікації для більш популярних категорій, таких як камери відеоспостереження та роботи-пилососи.

Мости для зв’язку також можуть пройти сертифікацію Matter, щоб увімкнути свої продукти в його екосистему. Наприклад, Signify, власник Philips Hue, заявив, що його інтелектуальний міст управління освітленням буде модернізовано до Matter: це дозволить керувати системою за допомогою будь-якого контролера Matter без заміни освітлення.

CSA також заявляє, що Matter безпечний, оскільки розроблений з використанням технології, яка гарантує, що пристрої повинні будуть підтвердити, “хто вони і звідки вони” перед тим, як їх допустять до мережі. Щодо конфіденційності, Matter працює виключно локально через IP, але для роботи не потрібне підключення до Інтернету.

Джерело: The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: