Новости Новости 25.05.2021 в 13:25 comment

КРРТ: Загальнонаціональна цифрова телемережа MULTIPLEX MX-7 (DVB-T2) з системою екстреного оповіщення буде запущена до кінця поточного року

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Уже до кінця 2021 року буде запущено основну частину нової державної загальнонаціональної цифрової багатоканальної телемережі MULTIPLEX MX-7. Про це вчора, 24 травня, виступаючи на круглому столі «Українське телебачення на зв’язку», повідомив генеральний директор Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) Кирило Данилов.

«Нарешті політична воля була реалізована і прийнято рішення про шляхи фінансування мультиплексу. Це – наша основна робота на найближчі 6-7 місяців. Усі попередні заходи – переговори з постачальниками, визначення концепції, визначення кількості та якості устаткування, проведення проєктних робіт – вже завершено. Впродовж місяця ми фіналізуємо організаційні питання з фінансуванням і до кінця року запустимо основну частину мультиплексу», – наголосив Кирило Данилов.

Він підкреслив, що запуск державного мультиплексу вирішить проблему доступу до українських цифрових каналів не лише в проблемних місцях на сході країни, а й в усіх інших прикордонних регіонах, де громадяни не мали змоги дивитися українське телебачення після відключення аналогового сигналу.

Під час виступу на круглому столі технічний директор КРРТ Сергій Семерей зауважив, що MULTIPLEX MX-7 буде побудовано у метровому діапазоні, який має низку переваг над дециметровим.

«Для того, щоб підключитися до каналів у новому мультиплексі, споживачам достатньо буде переналаштувати наявні приймачі. Метровий діапазон забезпечує краще проникнення в будинки в умовах багатоповерхової забудови. Крім того, метровий діапазон дає можливість далі розповсюджувати сигнал», – зазначив Сергій Семерей.

Він поінформував присутніх, що Державний центр радіочастот видав висновки щодо встановлення передавачів у 158 населених пунктах. Якщо цього буде недостатньо для забезпечення сигналом 95% підконтрольних територій, то будуть встановлюватися додаткові станції.

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

За словами голови комітету Верховної Ради України (ВРУ) з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, незважаючи на те, що КРРТ є прибутковим підприємством, яке забезпечує свої потреби самостійно, питання фінансової вигоди не буде головним під час створення та функціонування нового мультиплексу. Крім цього, після запуску буде забезпечена конкуренція з боку держави та гарантовано створення системи екстреного оповіщення.

«Держава може піти на те, щоб інвестувати кошти туди, де приватний інвестор інвестувати не захоче через відсутність вигоди. За таких умов держава може поставити додаткові вежі і передавачі, щоб забезпечити надійне і стабільне покриття цифровим сигналом українських телеканалів усієї території, в тому числі у важкодоступних місцях.

У випадку атаки російських ракет або літаків на українські міста держава не має сьогодні такої ж ефективної системи масового сповіщення, яку вона мала, коли у нас було аналогове мовлення. У державному мультиплексі така система буде вбудована за замовчуванням», – заявив Микита Потураєв.

Заступник голови комітету ВРУ з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко звернув увагу на низьку проникність українського сигналу у Донецькій та Луганській областях. За його словами, 90% місцевих жителів дивляться виключно російське телебачення або канали ОРДЛО, адже вони єдині доступні для них.

Як зазначив представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення України Олег Черниш, наразі гостро стоїть питання наповнення нового мультиплексу. Адже чинна нормативна база обмежує проведення відповідних конкурсів у період карантинних обмежень. Цю проблему можна виправити, прийнявши відповідні законодавчі зміни. На питання про те, хто має мовити у новому мультиплексі, Олег Черниш однозначно відповів, що це передусім мають бути канали суспільного і державного мовлення.

Також за словами представниці медіа-комітету American Chamber of Commerce Катерини Співакової, державні оператори існують у багатьох розвинених країнах. Зокрема, у Великобританії, Німеччині та США. У цих країнах регулятори висувають низку вимог до мовників у рамках їхніх ліцензійних угод.

Онлайн-курс "Корпоративна культура" від Laba.
Як з нуля побудувати стабільну корпоративну культуру, систему внутрішньої комунікації та бренд роботодавця, з якими ви підвищите продуктивність команди, — пояснить HR-директор Work.ua.
Детальніше про курс

Джерело: Держспецзв’язку


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: