Новости Новости 07.02.2022 в 17:32 comment views icon

МОЗ зменшило термін самоізоляції для пацієнтів з COVID-19 вдвічі — з 10 до 5 днів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Міністерство охорони здоров’я внесло зміни до 722 наказу «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)», якими скоротило терміни самоізоляції для пацієнтів із коронавірусним захворюванням до 5 днів.

Змінами було скорочено тривалість як амбулаторно-поліклінічного, так і стаціонарного лікування. Раніше пацієнт мав перебувати на лікуванні 10 днів від дати появи симптомів або ж від дати взяття матеріалу на тестування, а повторний тест на COVID-19 — не раніше 10 днів з часу появи симптомів чи першого позитивного тесту.

Тепер повторне тестування на наявність в організмі вірусу дозволяється проводити через 5 днів від дати появи симптомів або отримання позитивного результату тестування методом ПЛР. У МОЗ наголошують, що мова йде лише про тестування методом ПЛР.  Якщо людина отримала негативний ПЛР-тест та не має симптомів захворювання, то самоізоляцію можна завершувати. Також самоізоляцію можна завершувати за умови відсутності симптомів захворювання через 5 днів від дати їх появи або від дати отримання позитивного результату тестування.

Окрім того, змінено вимоги до повторного проведення тестування — тепер підтвердженим вважається випадок COVID-19 без наявності симптомів, але який був підтверджений експрес-тестом на антиген. Основна умова — контакт із підтвердженим випадком COVID-19. Раніше підтвердження експрес-тестами було достатньо лише для осіб, у яких були наявні симптоми COVID-19, а для безсимптомних хворих необхідно було підтвердження ПЛР-методом.

Також змінами до наказу пріоритезували зусилля з відстеження контактів випадків COVID-19. В умовах «червоного» рівня епідемічної небезпеки тепер будуть відстежуватися лише контакти високого ризику інфікування та тяжких наслідків захворювання. Контактами високого ризику вважатимуться:

  • члени сім’ї інфікованого;
  • вразливі контактні особи за станом здоров’я;
  • особи, які перебувають у закритих приміщеннях із високим ступенем ризику, як-от лікарні та установи довготривалого догляду.

Ті, хто отримав повний курс щеплення та ревакцинацію, вважатимуться контактами низького ризику.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

***

Наразі в Україні спостерігається четверта хвиля пандемії коронавірусу — зростання нових випадків COVID-19 фіксують четвертий тиждень поспіль. За тиждень з 31 січня по 6 лютого зареєстрували 242 942 нові випадки — +44% у порівнянні з попереднім тижнем. Поточний абсолютний рекорд добових випадків COVID-19 в Україні тримається з 3 лютого, коли було зареєстровано 43 778 нових випадків.

З кінця січня у «червоній» зоні карантину перебувають Рівненщина та Івано-Франківщина. Станом на 7 лютого лише 4 області перебували в «жовтій» зоні: Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська та Полтавська. Всі решта — «помаранчеві» і більшість з них за крок від переходу на «червоний» рівень епіднебезпеки.

У МОЗ прогнозують, що упродовж найближчих двох тижнів добова кількість випадків COVID-19 може зрости до 60 тисяч, а далі захворюваність почне знижуватись.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: