Новости Новости 24.11.2021 в 16:04 comment views icon

За два роки кількість заяв абітурієнтів на ІТ-спеціальності зросла вдвічі. У лідерах — КПІ ім. І. Сікорського [Дослідження GlobalLogic]

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

GlobalLogic поділилась результатами чергового дослідження освітніх тенденцій в Україні, яке свідчить про зростання популярності технічних напрямів в цілому та IT зокрема.

Загалом у 2021 році випускники подали понад 1 млн електронних заяв до українських університетів. З них 18% припадає на технічні напрями. Найпопулярніші серед них “Комп’ютерні науки” та “Інженерія програмного забезпечення”. При цьому, 14 із 30 випускників шкіл із найвищими результатами ЗНО (790+ балів за 4 предмети) обрали саме ці напрями для вступу.

Якщо виокремлювати ІТ, то за два роки кількість заяв на ці напрями зросла вдвічі — зі 103 тисяч у 2019 році до понад 206 тисяч у 2021-му.

За результатами вступної кампанії 2021 року найпопулярнішими ІТ-напрямами стали “Комп’ютерні науки” та “Інженерія програмного забезпечення”. Найбільше заяв на технічні спеціальності було зареєстровано в КПІ ім. І. Сікорського — понад 22 тисячі.

Топ-5 ВНЗ в Україні, які отримали найбільше абітурієнтів на ІТ-спеціальності

  • КПІ ім. І. Сікорського
  • Національний університет «Львівська політехніка”
  • Національний авіаційний університет,
  • КНУ ім. Шевченка
  • Харківський національний університет радіоелектроніки

Внутрішня статистика GlobalLogic підтверджує популярність цих вишів серед фахівців, які почали співпрацю з компанією з початку 2021 року. Більшість фахівців навчалися саме в цих закладах вищої освіти, а також в ЛНУ ім. І. Франка. 

Згідно з результатами опитування компанії, 80% початківців потребують більше практики та менторства. Щоб розв’язати цю проблему, ІТ-компанії запускають власні освітні ініціативи та курси. Так, за даними GlobalLogic, з початку 2021 року близько 1300 фахівців без комерційного досвіду пройшли курси GL BaseCamp. Близько половини випускників кожного курсу успішно завершили навчання та долучилися до команди GlobalLogic. Повідомляється, що 25% новачків, які почали співпрацю з компанією з початку року, не мали комерційного досвіду до цього.

Онлайн-курс "Маркетолог" від Laba.
Пройдіть повний шлях розробки маркетингових стратегій на практиці та з фідбеком від CEO бренд-маркетингової агенції.
Програма курсу і реєстрація

“Спеціалісти хочуть навчатись і пробувати свої сили на практиці. Тож вони подаються на освітні програми від ІТ-компаній і, як наслідок, формується попит на нові напрями навчання. За 2021 рік ми в GlobalLogic запустили понад 14 нових програм та оновили всі курси відповідно до потреб ринку щодо технологічної та практичної підготовки спеціалістів. Найпопулярнішими програмами серед інженерів-початківців наразі залишаються Linux Kernel, С/С++ та C/Embedded”,

Євген Сакало, 

кандидат технічних наук, доцент та координатор університетської програми GlobalLogic в Україні


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: