Крипто Статті 13.04.2022 о 18:30 comment views icon

Криптовсесвіт: 10 мільярдів причин, з яких біткоїн може стати резервною валютою

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/new-enhanced_compressed-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/new-enhanced_compressed-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/new-enhanced_compressed-96x96.jpg

Элина Сулима

Автор інтерв'ю, статей та інших лонгрідів

Останнім часом все більшої популярності набувають так звані стейблкоїни. Деякі експерти вважають, що саме вони можуть стати новим золотим стандартом фінансового світу. Так це чи ні спробували з’ясувати журналісти британської новинної агенції Reuters у своїй статті під назвою «Криптовсесвіт: 10 мільярдів причин, з яких біткоїн може стати резервною валютою».

Криптовсесвіт: 10 мільярдів причин, з яких біткоїн може стати резервною валютою

Cтейблкоїни — клас криптовалют, що стрімко розвивається

Після того, як одна з відомих криптоплатформ заявила про свій намір інвестувати 10 мільярдів доларів у біткоїни для підтримання своєї власної криптовалюти — «стейблкоїна», ринок криптовалют різко пожвавився. Але ця заява є лише частиною широкомасштабної ініціативи щодо перетворення біткоїну на нову резервну валюту.

На сьогодні компанія Terraform Labs (Сеул) накопичила майже 40 000 біткоїнів загальною вартістю 1,7 млрд доларів США. Їй вдалося це зробити завдяки серії придбань, здійснених через некомерційну компанію Luna Foundation Guard, що належить їй.

Сталося це після того, як минулого місяця співзасновник Terraform Labs До Квон твітнув про те, що його компанія має намір інвестувати $10 млрд. у купівлю біткоїнів для підтримання своєї криптовалюти — TerraUSD. Отже Teffaform Labs стала ще одним емітентом стейблкоїнів — класу криптовалют, що стрімко розвивається, які, як очікується, допоможуть мінімізувати різкі коливання курсу і будуть забезпечені доларовим резервом.

За словами Квона, стейблкоїн, підкріплений резервами біткоїну, «відкриє нову еру стандарту біткоїну». Водночас як приклад він наводить золотий стандарт, який був основою світових фінансів близько століття тому.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

Криптовсесвіт: 10 мільярдів причин, з яких біткоїн може стати резервною валютою

Зближення біткоїну та TerraUSD може створити нові загрози для крипторинку

Вже зроблені інвестиції, а також очікування на нові, дають змогу підтримувати ціну біткоїну. Водночас деякі учасники ринку називають їх одним з основних чинників, що сприяли поверненню біткоїну до позначки $48 000 наприкінці березня. Однак більш важливим, можливо, буде те, чи наслідуватимуть інші компанії приклад Terraform.

«Інвестування 10 мільярдів доларів може «зрушити» ціну в короткостроковій перспективі», — вважає Сід Пауелл, CEO криптовалютного лендера Maple Finance (Сідней). «Але в довгостроковій перспективі це швидше сигнал про те, що біткоїн став найпопулярнішою формою заставного забезпечення валют».

Криптовсесвіт: 10 мільярдів причин, з яких біткоїн може стати резервною валютою

Проте інші учасники ринку обережні в оцінці. Вони попереджають про те, що дедалі тісніше зближення біткоїну і TerraUSD може створити нові загрози для криптовалютних ринків і призвести до збільшення ризиків для інвесторів.У короткостроковій перспективі також можливі підводні камені.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

«Є небезпека, що деякі гравці спробують зайняти вигідні для себе позиції задовго до купівлі. Це може призвести до перебільшення загрози падіння курсу навіть за умови зменшення вартості криптовалюти», — вважає Річард Ашер, голова відділу позабіржової торгівлі криптовалютної компанії BCB Group (Лондон). Він також пояснює зростання біткоїну минулого місяця покращенням ситуації з ризиками.

Ветле Лунде, аналітик компанії Arcane Research (Норвегія), який слідкує за проєктом Terra, вважає, що для накопичення початкового резерву в 3 мільярди доларів США, Terra має придбати від 60 000 до 70 000 біткоїнів.

Це більше ніж 43 200 біткоїнів, що належать Tesla (TSLA.O), публічної компанії з другим за величиною запасом біткоїнів після MicroStrategy (MSTR.O).

Криптовсесвіт: 10 мільярдів причин, з яких біткоїн може стати резервною валютою

Наразі TerraUSD є четвертим найбільшим стейблкоїном у світі

Популярність стейблкоїну швидко зростає: він активно використовується в операціях з обміну, переказу коштів та спекуляціях з іншими криптовалютами.

Наприклад, обміняти tether — найбільший і найбільш стабільний стейблкоїн — на біткоїн або іншу криптовалюту зараз набагато простіше, ніж обміняти долари США на біткоїн.

Рік тому ринкова вартість tether становила 44,5 млрд. доларів США, тоді як вартість TerraUSD була 1,76 млрд. доларів США. Відтоді, за даними CoinMarketCap, їхня ціна зросла на 85 % і 850 % відповідно і становить $82,3 млрд і $16,7 млрд.

Зараз TerraUSD є четвертим найбільшим стейблкоїном у світі. І, як і його аналоги, він прив’язаний до долара. Однак якщо Tether та USD Coin мають резерви у традиційних активах, які, за їхніми словами, відповідають вартості токенів у обігу, TerraUSD підтримує прив’язку до долара у співвідношенні 1:1. Це досягається через спеціальний алгоритм, який регулює попит та пропозицію у межах складного процесу, що включно використовує інший ток, що балансує, — Luna.

Теоретично, резерви біткоїну додають більше впевненості інвесторам, зберігаючи водночас децентралізованість проеєкту Terra.

«Підкріплення його чимось настільки передбачуваним — не з погляду ціни, а з погляду правил та управління — як біткоїн, надає людям більше впевненості», — вважає Метью Сігел, голова відділу досліджень цифрових активів VanEck (Нью-Йорк).

Криптовсесвіт: 10 мільярдів причин, з яких біткоїн може стати резервною валютою

За його словами, інші алгоритмічні стейблкоїни наслідують приклад Terra і підкріплять із резервами біткоїну і навіть інших криптовалютних токенів, якщо експеримент виявиться успішним.

Спіраль смерті

Однак не всі алгоритмічні стейблкоїни були такими стабільними у минулому. Деякі з них втратили свою прив’язку до інших валют і впали в ціні.

«Ще належить зробити велику роботу з подолання регуляторної невизначеності щодо алгоритмічних стейблкоїнів та їхньої стійкості до обвальних падінь курсу, що спричиняє т.зв. «спіраль смерті», — вважає Карлос Гонсалес Кампо, аналітик 21Shares (Швейцарія).

«Це якесь хибне коло, при якому скорочення випуску UST (TerraUSD) призводить до зростання випуску LUNA та падіння її вартості. А це, так само, призводить до зростання панічних настроїв та більшого продажу UST», — говорить Гонсалес. Водночас він порівнює це явище з втечею банків із ринку.

Як очікується, резерв біткоїну дасть змогу цього уникнути.

«Найкраще мати деякий резерв не в luna. В іншому випадку ви потрапляєте в залежність від того, наскільки добре у нього будуть справи. А це може призвести до повного краху, що ми й спостерігали на прикладі інших алгоритмічних стейблкоїнів», — вважає Лунде., представник компанії Arcane.

Криптовсесвіт: 10 мільярдів причин, з яких біткоїн може стати резервною валютою

«Мене трохи турбують довгострокові структурні наслідки для luna та біткоїну. Якщо все дійсно почне валитися (а в них є 70 000 біткоїнів у резервах, які вони хочуть використати для регулювання ринку та підтримання прив’язків), то це може мати наслідки для всього ринку».

 


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: