Огляди Кіно 18.05.2024 о 10:00 comment views icon

Рецензія на фільм «Пробивний чувак» / Boy Kills World

Розділ Кіно виходить за підтримки?

З 16 травня в кінотеатрах розпочався показ комедійного бойовика «Пробивний чувак» з Біллом Скашґордом у головній ролі. У рецензії нижче розповідаємо, чому на сеанс краще не брати з собою дітлахів та як колишній Пеннівайз виглядає у ролі м’язистого героя бойовика.

хороша динаміка; багато кривавого екшену, заради якого і створене кіно; до певного часу вдалий гумор;

те, що зазвичай вважається недоліками (позамежна абсурдність, необґрунтована жорстокість заради жорстокості, загальна невибагливість тощо) в стрічках подібного штибу є атрибутом жанру, тож ці мінуси суто умовні;

5/10

«Пробивний чувак» / Boy Kills World

Жанр комедійний антиутопічний бойовик
Режисер Мориц Мор
У ролях Білл Скашґорд, Джессіка Рот, Яян Рухьян, Шарлто Коплі, Мішель Докері, Фамке Янссен
Прем’єра кінотеатри

Безіменному хлопчику, який і є тим чуваком з назви, не пощастило народитися у дистопічному пеклі, тобто місті, котрим керує жорстока родина Ван Дер Кой на чолі з божевільною тіткою Гільдою. Раз на рік ці нелюди влаштовують показову страту, зокрема, у химерному телевізійному реаліті-шоу, щоб тримати владу під своїм контролем, залякувати суспільство та знищувати усіх незгодних. Під роздачу потрапляє і сім’я чувака, або Боя: від рук Гільди гинуть його матір та сестра, а сам він стає глухонімим.

Та малому вдається пережити трагедію, після чого він опиняється під опікою таємничого Шамана — майстра бойових мистецтв та шанувальника галюциногенів. Той починає навчати хлопця священним технікам биття в писок та гартує його розум і тіло (в основному друге), щоб одного дня він зміг помститися за смерть рідних. Йдуть роки, і хирлявий хлопчина перетворюється на дорослого дебелого дядька з дивовижною мускулатурою. Тепер він готовий знищити тих, хто зруйнував його життя. Чи принаймні він так думає, що готовий.

«Пробивний чувак»

«Пробивний чувак», що є повнометражним дебютом німецького постановника Моріца Мора, за участю продюсера Сема Реймі (так от звідки сцена «повстання з могили»), це таке собі поєднання комедійного бойовика з елементами антиутопії. «Голодні ігри» на мінімалках, помножені на хардкорного «Джона Уіка», естетику якого в тій чи іншій мірі наслідує купа бойовиків останніх років — від нетфліксівської «Евакуації» до нещодавнього «Манкімена». Це якщо говорити про фільм нормальною людською мовою. Але вона тут буде недоречна. Ось така риторика значно автентичніша:

«Пробивний чувак» — стовідсотковий, безжальний та максимально безглуздий, невимовно кривавий і невибагливий несмак з гіперболізованим насиллям без гальм, який серед іншого тяжіє до стилю відеоігор beat ’em up. Недарма ж глухонімий Бой мислить голосом, почутим в улюбленому аркадному файтингу (на допомогу творцям приходить закадровий голос американського коміка Гаррі Джона Бенджаміна).

«Пробивний чувак»
Після короткого знайомства з дійовими особами сюжет переносить нас у сетинг непривітних джунглів, де Мор розводить карикатурну вандамівщину. Амбітний боєць мусить пройти крізь безліч випробувань від мудрого наставника, щоб підготуватися до бою усього життя. Так хлопчик стає чоловіком, або, підморгнемо локалізаторам, Чуваком, нехай не таким культовим, як Лебовскі, але готовим до нових звершень.

Коли ж справа нарешті доходить до славнозвісного екшену, треба відразу розуміти, що Бой «проходить місію» на чит-кодах, адже жодна вогнепальна зброя, навіть постріли впритул, не може зрівнятися з його неперевершеним паркуром.

Тим часом гіпертрофована жорстокість бойових сцен не підкріплюється якоюсь постановницькою винахідливістю; усі ці динамічні прольоти камери навколо персонажів, розбиті вщент скривавлені пики, сотні статистів-бовванців та підручні засоби для вбивства ми неодноразово бачили раніше.

Digital Marketing.
Станьте високооплачуваним спеціалістом завдяки курсу Digital Marketer та почніть карʼєру в IT з нуля.
Зареєструватись на курс

«Пробивний чувак»
Щоб не відставати від іменитих колег на кшталт того ж Уіка, який може забити насмерть шкільним підручником, місцевий екшн-герой використовує, наприклад, кухонну терку. А в одній зі сцен зненацька з’являється морквина прямо з бойовика «Пристрель їх», словом, явно винахідливішого та банально цікавішого за «Чувака».

Знайшлося тут місце і певним веселощам, які просто життєво необхідні в безглузді на кшталт цього. З огляду на дитячу травму, Бою добряче поплавило дах, тож за першої ліпшої нагоди йому ввижається маленька сестричка, що провокує кумедні ситуації. Але цей прийом працюватиме рівно до того моменту, поки вам особисто не захочеться зробити з персонажем те саме, що зазвичай робить з малечею клоун-танцюрист Пеннівайз.

Ще до кульмінації комедійний запал у авторів сходить нанівець, поступаючись місцем його величності Твісту і серйозній битві з фінальним босом. Перший не стільки дивує, скільки драматизує сюжет, що такому кіно не дуже пасує. Друга апелює до кращих зразків мордобійного жанру, і хоча постановка тут на належному рівні, бій не так щоб вражає.

«Пробивний чувак»
Білл Скашґорд непогано вписався в образ мовчазного героя бойовика і при адекватному сюжеті може розраховувати на глядацький відгук (сподіваємось, що у майбутньому «Вороні» так і буде). Яян Рухьян показував клас ще до цих ваших джонуіків у «Рейді», а тут просто відбуває номер. Про зірку комедійного слешера «Щасливий день смерті» Джессіку Рот і сказати до ладу нічого, адже майже весь час вона проводить у шоломі. Фамке Янссен просто завітала випити кави. На якомусь етапі в кадрі з’явиться мужик з реклами Old Spice.

«Проривний чувак» аніскільки не цурається того, що це розвага низького жанру, легковажне посміховисько упереміш з безглуздим кривавим місивом. І це якраз той випадок, коли подібне звучить як комплімент. Тож якщо вам до вподоби такого роду чисте, необтяжене зайвими думками дозвілля біля екрана, тоді, як то кажуть, why not. Якщо ж ні — не наближайтесь до цього фільму ближче, ніж на кілометр.

Розділ Кіно виходить за підтримки?

Компанія LG Home Entertainment є визнаним новатором в галузі телевізорів і аудіовідеосистем. LG пропонує покращений досвід домашніх розваг завдяки відзначеним нагородами OLED-телевізорам і телевізорам QNED LED на інноваційній платформі WebOS Smart TV. Прагнучи надати споживачам першокласний користувацький досвід, вся продукція LG для домашніх розваг розроблена з урахуванням екологічної стійкості, починаючи від виробництва і закінчуючи утилізацією.

«Пробивний чувак» розрахований виключно на невибагливу розвагу, тож все залежатиме від вашої особистої допустимості безглуздого та (часом) веселого божевілля на екрані.