У світі комп’ютерних аксесуарів клавіатури відіграють ключову роль. Вони є найважливішим елементом взаємодії користувача з комп’ютером. Тому якість даного гаджета може суттєво вплинути на продуктивність та комфорт при тривалій роботі. Сьогодні ринок ПК насичений багатьма моделями: від базових до геймерських, від мембранних до механічних, від провідних до бездротових. І кожна з них має свої особливості та переваги.

Матеріал із партнерськими посиланнями?

Найкраща клавіатура: як вибрати і на що звертати увагу

Ергономіка

Найкраща клавіатура – ​​та, що буде зручною навіть за тривалого використання. Тому такі чинники мають значення.

Форма та кут нахилу . Клавіатури з ергономічним дизайном зазвичай мають увігнуту форму або розділені на дві частини, дозволяючи рукам перебувати в природному положенні, що знижує напругу в суглобах та м’язах. Свіжі моделі пропонують регульований кут нахилу та висоти, тому можна налаштувати клавіатуру так, щоб вона ідеально підходила для конкретного користувача.

Розташування клавіш Топ 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійцяТоп 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійцянаприклад, зі зменшеною відстанню між кнопками дозволяє мінімізувати рухи рук і запобігає перенапрузі. Це особливо актуально для тих, хто щодня набирає багато тексту.

Матеріали. Покриття клавіш повинно бути приємним на дотик і запобігати ковзанню пальців. М’які та матові матеріали допомагають знизити навантаження на пензлі.

Підставка для зап’ясть. Таке доповнення допомагає зберегти природне становище рук. Підставка зазвичай виготовлена ​​з м’яких матеріалів або має гелевий наповнювач для забезпечення додаткового комфорту.

Функціональність

Те, яка клавіатура краща, залежить від умов її використання. Важливо спочатку визначитися з функціями, необхідні виконання конкретних завдань. Наприклад, чи потрібні мультимедійні клавіші, підсвічування, макроси?

Мультимедійні клавіші призначені для керування аудіо та відео контентом. Вони дозволяють швидко регулювати гучність, відтворювати, призупиняти та пропускати треки, керувати відтворенням відео та багатьом іншим, не перемикаючись на відповідні програми або вікна.

Підсвічування клавіатури робить її використання комфортнішим у темних приміщеннях або умовах поганого освітлення. У багатьох моделях можна окремо налаштовувати яскравість, колір тощо.

Макроси дозволяють налаштовувати специфічні комбінації клавіш для виконання складних або повторюваних завдань. Такою функцією зазвичай мають топ клавіатури для геймерів, програмістів та професіоналів у галузі креативного дизайну.

Клавіші, що призначаються. У деяких гаджетах можна призначати власні функції або команди певних клавіш. Це дозволяє користувачам налаштовувати клавіатуру під свої індивідуальні уподобання.

Режим гриТоп 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійцяТоп 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійцяGame Mode  зазвичай блокує певні клавіші або їх комбінації, що допомагає запобігти випадковим натисканням під час гри.

Наявність USB-портів або аудіороз’ємів. Деякі пристрої мають вбудовані порти або роз’єми. Це робить підключення периферійних пристроїв, таких як мишки або навушники, більш простим та швидким.

Тип та формат

Існують мембранні, механічні та напівмеханічні типи клавіатур. Вони представлені різними форматами: повнорозмірними, компактними та іншими.

У механічній клавіатурі використовуються окремі механічні перемикачі для кожної клавіші, що забезпечує високу точність, відмінний тактильний зворотний зв’язок та довговічність. Існує кілька типів механічних перемикачів, таких як Cherry MX, Razer Green, Logitech Romer-G та інших, кожен з яких має свої унікальні характеристики по силі натискання, ходу клавіші та тактильного зворотного зв’язку.

У мембранній клавіатурі використовується одна велика мембрана, яку натискають клавіші, щоб замкнути контакт і зареєструвати натискання. Зазвичай мембранна клавіатура більш низькопрофільна та з менш вираженим тактильним зворотним зв’язком у порівнянні з механічним. Така клавіатура набагато тихіша і доступніша за ціною.

Напівмеханічна клавіатура комбінує переваги мембранних та механічних. Мембрана служить для реєстрації натискань, а механічні елементи – створення більш вираженої тактильної зворотний зв’язок і звуку натискання. Такий гаджет сподобається тим, хто любить відчувати роботу кнопок, але не готовий викладати солідну суму за механіку.

Повнорозмірна клавіатура включає стандартний набір клавіш: алфавітно-цифрову клавіатуру, функціональні клавіші Топ 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійцяТоп 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійцяF1-F12, стрілки та цифровий блок Топ 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійцяТоп 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійцяTenkeyless або TKL  меншого розміру за рахунок видалення блоку з 10 клавіш з правого боку.

Клавіатура з тонкою рамкою має мінімальні бічні рамки навколо клавіш, що робить її компактнішою, а також забезпечує більш естетичний зовнішній вигляд.

Рівень шуму

Цей показник може бути дуже важливим для тих користувачів, які працюють там, де потрібно дотримуватися тиші.

Тип перемикачів. Механічні клавіші, особливо ті, які мають так звані тактильні або лінійні перемикачі, можуть виробляти різні рівні шуму при натисканні. Наприклад, перемикачі з тактильним зворотним ходом, такі як Cherry MX Brown, зазвичай тихіше, ніж перемикачі з кліковим зворотним ходом, такі як Cherry MX Blue.

Конструкція та матеріали. Клавіші з товстими стінками або механізмами зазвичай створюють більше тертя при натисканні і, як наслідок, видають гучніший звук. Клавіатури з пластиковими кнопками зазвичай менш галасливі, ніж клавіатури з металевими.

Шумопридушення. Деякі клавіатури оснащені спеціальними механізмами для зменшення шуму при натисканні клавіш. Це може містити використання ущільнювачів або демпферів.

Профіль кнопок. Кнопки з низьким профілем зазвичай виробляють менш гучний звук при натисканні ніж клавіші з високим профілем.

Тип поверхні. Клавіші з текстурованою або матовою поверхнею менш гучні ніж клавіші з гладкою поверхнею.

Тип підключення

Дротова клавіатура підключається до комп’ютера або іншого пристрою за допомогою шнура, який забезпечує передачу даних та живлення. Оскільки дані передаються безпосередньо по дроту, така клавіатура має меншу затримку (або Input lag) у порівнянні з бездротовими аналогами. Це важливо для геймерів і професіоналів, яким потрібна швидка реакція у відповідь.

Провідні клавіатури більш надійні, тому що не потрібно турбуватися про збої зв’язку або заряд батарей. Крім того, такі пристрої зазвичай коштують дешевше, ніж бездротові.

Бездротова клавіатура може використовувати різні технології передачі даних, такі як Wi-Fi, Bluetooth, RF Топ 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійцяТоп 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійцярадіочастота або інфрачервоний зв’язок. Подібна периферія забезпечує більшу свободу руху та зручність використання, оскільки немає обмеження за довжиною дроту. Однак потрібно не забувати стежити за зарядом, незалежно від того, чи працює клавіатура від акумулятора або від звичайних батарейок. Деякі бездротові моделі мають невелику затримку і схильні до інтерференції Топ 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійцяТоп 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійцяперебоям при передачі сигналу, викликаним накладенням сигналу інших пристроїв.

Обираємо ТОП клавіатури для роботи та ігор: рейтинг 2024

Razer BlackWidow V3 Razer Green Switch USB Black

Razer BlackWidow V3 є механічною клавіатурою, доступною з двома типами перемикачів: Razer Green і Razer Yellow. Перемикачі Razer Green забезпечують тактильний відгук і звук при натисканні, тоді як перемикачі Razer Yellow пропонують лінійне натискання без звукового відгуку. Прозорий корпус перемикачів забезпечує яскраве RGB підсвічування та довговічність. Клавіші виготовлені з ABS-пластику подвійного лиття для запобігання стирання маркування.

Топ 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійця
Razer BlackWidow V3 Razer Green Switch USB Black

 

Плюси:

  • Міцний алюмінієвий корпус.
  • Можливість програмування макросів за допомогою HyperShift.
  • Зручне прокладання кабелю всередині корпусу.
  • Тиха та стильна.
  • Ергономічний дизайн та висока якість механічних перемикачів.

Мінуси:

  • ПЗ може бути менш зручним порівняно з ПЗ конкурентів.
  • Підставка для зап’ястків не фіксується на клавіатурі.
  • Відсутність неодимових магнітів усередині клавіатури.

Механічний тактильний перемикач Logitech G413 SE UA 

Повнорозмірна механічна клавіатура розроблена спеціально для ігор. Оснащена механічними перемикачами з тактильним відгуком, багатоклавішними поєднаннями (до 6 клавіш) та функцією запобігання фантомним натисканням. Кнопки виконані з міцного PBT-пластику, що забезпечує зносостійкість та довговічність.

Топ 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійця
Механічний тактильний перемикач Logitech G413 SE UA

Плюси:

  • Чіткість механічних перемикачів та приємний тактильний відгук.
  • Чудова якість клавіш та їх довговічність.
  • Інтелектуальне світлодіодне підсвічування.
  • Підтримка багатоклавішних поєднань та запобігання фантомним натисканням.
  • Міцний корпус із низьковуглецевого алюмінієвого сплаву 5052 авіаційного класу.

Мінуси:

  • Підсвічуються лише символи основної розкладки, і виробник не рекомендує її вимкнути.
  • Не передбачено знімний кабель.

A4Tech KV-300H

Дротова слім-клавіатура, спеціально створена для комфортної роботи. Її ультратонкий дизайн та низькопрофільні клавіші з коротким та м’яким ходом забезпечують високу швидкість та зручність набору тексту. Ножична структура клавіш робить натискання безшумним та м’яким. Розділені клавіші зі збільшеною площею підвищують точність друку. Додатково передбачено два вбудовані USB-порти для швидкого підключення пристроїв.

Топ 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійця
A4Tech KV-300H

Плюси:

  • Можливість підключення флешки або мишки через вбудовані порти USB.
  • Набір великих об’ємів тексту без втоми рук.

Мінуси:

  • Не виносить попадання навіть невеликої кількості води.
  • Можуть виникнути проблеми з повторним натисканням клавіш.
  • Розмір клавіші Enter невеликий і може бути незручним для деяких користувачів.
  • Швидкість передачі даних через вбудовані порти USB обмежена, що може викликати незручності при копіюванні великих файлів.

Bloody B318 Black USB

Ігрова клавіатура початкового рівня з механічними оптичними перемикачами, що забезпечують неймовірно швидкий час відгуку 0.2 мс завдяки інноваційній технології Light Strike.

Топ 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійця
Bloody B318 Black USB

Плюси:

  • Бюджетність (як геймерської клавіатури).
  • Якісні перемикачі.
  • Висока загальна якість складання та приємний дизайн.
  • Інноваційна технологія Light Strike забезпечує неймовірно швидкий відгук та високу точність.
  • Приємне підсвічування.
  • Ергономічний дизайн із протиковзким покриттям ніжок.

Мінуси:

  • Драйвера можна завантажити лише з Інтернету, що може бути проблемою для користувачів без доступу до мережі.
  • Є претензії до української розкладки.
  • Деякі кнопки можуть вийти з ладу.
  • Складнощі з установкою драйвера на певних операційних системах.

A4Tech Fstyler FBX51C

Компактний гаджет, розроблений для зручності використання з різними пристроями, включаючи планшети, телевізори та смартфони. Оснащений двома режимами підключення: бездротове через Bluetooth та за допомогою USB-ресивера 2.4 ГГц, що забезпечує швидку передачу даних на відстані до 10 метрів. Ножичні перемикачі роблять хід плавним і тихим клавіш. Заряджання через кабель USB Type-C потрібно близько 2.5 годин для повної зарядки.

Топ 5 найкращих клавіатур: вибираємо універсального бійця
A4Tech Fstyler FBX51C

Плюси:

  • Можливість підключення до чотирьох пристроїв (3 за Bluetooth та 1 за USB 2.4 ГГц).
  • Зручні клавіші та компактний дизайн.
  • Швидке перемикання між пристроями.
  • Довговічна батарея.
  • Якісне виконання.

Мінуси:

  • З часом можливі проблеми з підключенням та підгальмовування.
  • Відсутність підсвічування клавіш.

Топ 5 клавіатур: ключові характеристики

A4TECH Fstyler FBX51C Razer BlackWidow V3 Logitech G413 SE A4Tech KV-300H Bloody B318 Black
Тип клавіатури Мембранна Механічна Механічна Мембранна Комбінована
Форма Компактна Повнорозмірна Повнорозмірна Повнорозмірна Повнорозмірна
Количество кнопок 78 108 104 104 113
Підсвічування клавіш Ні RGB Білий Ні Блакитна, зелена, синя
Інтерфейс Bluetooth, USB USB USB USB USB
Вага 710 г 937 г 780 г 700 г 990 г
Гарантія 12 місяців 24 місяці 24 місяці 12 місяців 12 місяців
Особливості З плоскими клавішами, USB Type-C, ножичні перемикачі Колесо прокрутки, підставка для рук, підсвічування, що настроюється Стандартний хід, підставка під зап’ястя Стандартний хід, ножичні перемикачі З вологозахистом, підставка для рук
Довжина кабеля 1.8 м 1.8 м 1.5 м 1.8 м

Які клавіатури краще за терміном служби?

Механічні клавіатури вважаються довговічнішими через спеціальні механізми в кожній клавіші.

Найкраща клавіатура: ТОП виробників.

Все суб’єктивно, але в рейтинг клавіатур найбільш популярним виробникам зазвичай входять: Corsair, Logitech, Razer, SteelSeries та інші.

Найкращі клавіатури: чим дешеві відрізняються від дорогих?

Дорогі клавіатури зазвичай виконані з матеріалів кращої якості, мають більш практичні і довговічні механізми клавіш, забезпечені додатковими корисними функціями, мають приємний дизайн.

Яка клавіатура найкраща?

Крім вищезгаданих критеріїв, також важливо враховувати відгуки інших користувачів, гарантійні умови та орієнтуватися на власні переваги.

Матеріал із партнерськими посиланнями?

 

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: