Статті Ігри 01.09.2023 о 16:00 comment views icon

Вся правда про 1C Entertainment, або що не так з Fulqrum Games

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg

Артем Лисайчук

Автор статей та оглядів

Вся правда про 1C Entertainment, або що не так з Fulqrum Games

Наступного дня після повномасштабного вторгнення росії на територію України, 25 лютого 2022 року польська компанія 1C Entertainment оголосила, що її купує китайський гігант Tencent. Вже 30 червня 1C Entertainment змінює назву на Fulqrum Games. Попри публічне оголошення про купівлю 1C Entertainment компанією Tencent у великої кількості людей виникли підозри, що російська 1С просто змінює назву європейського підрозділу. Ми спробували розібратися кому саме належить Fulqrum Games S.A., вона ж колишня 1C Entertainment S.A. і які зв’язки має з росіянами.

Вся правда про 1C Entertainment, або що не так з Fulqrum Games

Хто такі 1C Entertainment?

Для початку варто розібратися хто такі 1C Entertainment (далі – 1СЕ).  На початку 2000-х в Польщі існував видавець та дистриб’ютор відеоігор Cenega, до якого входили: головний офіс в Польщі — Cenega Poland, а також представництва в Чехії — Cenega Czechy, та Словаччині — Cenega Slovakia. У 2005 році вся Cenega була куплена російською 1С (через кіпрську прокладку 1С Limited), так утворився видавець 1C Publishing EU s.r.o. з головним офісом у Чехії.

Пізніше, вже на базі польського офісу Cenega була створена 1C Entertainment. Штаб-квартира у Варшаві та польська реєстрацією залишилися незмінними. До моменту продажу компанії Tencent у 2021 році 1СЕ включала:

  • Чеський видавець 1C Publishing EU s.r.o. та кіпрський 1C Online Games Ltd зі студією розробки на росії;
  • аутсорсингова компанія QLOC, офіси якої, окрім Польщі, також є в Україні та США; 
  • Muve — дистриб’ютор цифрових версій відеоігор та іншої продукції;
  • Cenega S.A. — найбільший у центральній та східній Європі дистриб’ютор фізичних копій відеоігор та інших ігрових товарів. До її складу також входять виробник супутньої ігрової продукції під брендом Good Loot та ігрове маркетингове та PR-агентство Yagamedia.

Ланцюжок компаній наступний: російська 1С → кіпрська 1С Limited → польська 1C Entertainment.

Вся правда про 1C Entertainment, або що не так з Fulqrum Games

Чи насправді 1C Entertainment була куплена компанією Tencent?

Якщо коротко, то так, угода про купівлю 1C Entertainment компанією Tencent була закрита в лютому 2022 року. Про це оголосили в офіційному пресрелізі видавця від 25 лютого 2022 року. Весь процес переходу прав власності до китайського медіагіганта зайняв близько чотирьох місяців, з листопада 2021 року.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Тобто 1C Entertainment, тепер відома як Fulqrum Games S.A., справді належить китайській Tencent, а її офіс дійсно розташований у Польщі. Юридично Fulqrum Games S.A. жодним чином не пов’язана з російською 1С чи її міжнародними дочками.

Після лютого 2022 року ланцюжок компаній наступний: Tencent → польська 1C Entertainment (тепер Fulqrum Games S.A.).

Тепер докладінше. Про те, що 1С продає свій європейський підрозділ стало відомо 27 липня 2021 року. В реєстрі Управління з питань конкуренція та захисту прав споживачів Польщі з’явився запит нідерландської компанії Proxima Beta Europe B.V. про намір придбати польську 1C Entertainment S.A. з усіма дочірніми компаніями.

Перш ніж справа доходить до подібних запитів, переговори щодо продажу компанії могли початися ще на початку 2021 року, а то й у 2020 році.

Рішенням президента Управління №DKK-193/2021 від 31 серпня 2021 року було надано дозвіл на цю угоду (зараз схожим процесом отримання дозволів займається Microsoft з ActivisionBlizzard).

Нідерландська компанія Proxima Beta Europe B.V. повністю належить китайській Tencent, про що вказано в самому зверненні, а також можна подивитися в реєстрах з відкритим доступом.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Запит та дозвіл на проведення угоди

Офіційний процес придбання почався у листопаді того ж 2021 року і закінчився у лютому 2022, про що було повідомлено 25 лютого 2022 року в офіційних пресрелізах на сайті 1C Entertainment, а також сайтах QLOC та Cenega, якими володіла 1СЕ.

В цьому ж пресрелізі зазначено, що згідно з угодою протягом наступних шести місяців буде проведено ребрендинг, всі назви в яких фігурує частка «1С» будуть змінені.

Це насправді логічний крок, адже тепер ці студії належать іншому власнику (Tencent) і не мають жодного відношення до 1С, яка все ще залишається на ринку Європи з російськими студіями розробки та в інших галузях. Чи все ж мають відношення?

В польському реєстрі юридичних осіб зазначено, що 100% Fulqrum Games S.A. належать 1C Limited, про що свідчить запис №5 від 19.12.2017  (повну виписку можна завантажити у форматі PDF на сайті Реєстру). Єдиний 1C Limited який вдалося знайти зареєстрований на Кіпрі за тією ж адресою, що й Fulqrum Publishing Ltd (колишня 1C Online Games Ltd) та інші представництва 1С, які перейшли та не перейшли до Tencent.

В багатьох офіційних джерелах зазначається, що кіпрська 1C Limited є власністю російської 1С. Станом на сьогодні LEI-номер 1C Limited не оновлювався з 18 червня 2022 року, а це означає, що компанія не може здійснювати фінансові операції.

Тепер хочу повернутися до запису в реєстрі №5 від 19.12.2017. Скориставшись пробним періодом повного доступу на сервісі rejestr.io я зміг подивитися докладні дані про кожну зміну внесену до реєстру 1C Entertainment S.A.. Виявилося, що 19 грудня 2017 1C Limited перестала бути єдиним власником 1C Entertainment S.A.. Тобто актуальні дані витягу з Реєстру не відповідають дійсності. Зі звіту про діяльність 1C Entertainment S.A. за 2017 рік стає зрозумілим, що новим інвестором компанії, з часткою 7,95% акцій, стала Foksta Investments Ltd., яка повністю належить Ніколаю Баришнікову, незмінному голові ради правління 1C Entertainment S.A (Fulqrum Games S.A.) з 2017 року.

1C Limited перестала бути єдиним власником 1C Entertainment після 19.12.2017

Ще одним важливим пунктом у зміні власника є Наглядова рада. Члени наглядової ради призначаються акціонерами компанії, тобто її власниками. Записом в реєстрі №51 від 26 січня 2022 року з наглядової ради були виключені Єлєна Курденкова, Юлія Рязанова (Директорка з інвестицій 1С) та Борис Нуралієв який є засновником та власником російської 1С. Їх місце посіли Julien Bares (Віцепрезидент і член Інвестиційного комітету, відповідальний за питання стратегічного розвитку в Tencent Games), Li Shen (Головний технічний директор Tencent Games) та Joon Oh Shin (Заступник генерального директора Tencent Games). Просто для довідки, 13 березня 2023 року Li Shen був замінений на Elizabeth Byun (Керівниця відділу корпоративного та міжнародного нормативно-правового забезпечення Tencent), що в нашому випадку ні на що не впливає.

Вся правда про 1C Entertainment, або що не так з Fulqrum Games

У офіційному звіті компанії за 2022 рік (був поданий 25 травня 2023) неодноразово згадується, що колишній власник 1СЕ, компанія 1С, продала свій контрольний пакет акцій (93%) нідерландській Proxima Beta Europe B.V., яка своєю чергою належить групі Tencent, й що тепер Tencent є мажоритарним власником Fulqrum Games S.A.. Також зі звіту стало відомо, що кіпрська компанія Foksta Investments Ltd., яка повністю належить Ніколаю Баришнікову, залишається міноритарієм із 7% акцій.

Ще одним непрямим підтвердженням продажу 1C Entertainment S.A. китайському Tencent є офіційні санкційні списки Міністерства внутрішніх справ Польщі. До цього списку 24 квітня 2022 року були додані засновники компанії 1С Борис Нуралієв та фірма 1C-POLAND Sp. z o.o. — яка займається підтримкою не ігрової продукції 1С в Польщі (програма 1С:Enterprise). В примітці до обох суб’єктів санкцій зазначено, що 25 лютого 2022 року 1C Entertainment була повністю продана концерну Tencent.

Всі проведені зміни та офіційні пресрелізи не викликають сумніву, що Tencent справді викупили європейський ігровий бізнес 1С. Фейковість подібних заяв не найкращим чином вплинули б на акції та репутації усіх учасників цього процесу і навіть могло б потягнути накладення штрафу відповідними регуляторами.

Після закриття угоди структура Fulqrum Games S.A. виглядає наступним чином

Вся правда про 1C Entertainment, або що не так з Fulqrum Games
Структура Fulqrum Games S.A. зі звіту про діяльність за 2022 рік

Докладніше про кожну компанію розписано нижче:

  • Fulqrum Games S.A. Колишня назва 1C Entertainment S.A.. Керівна (материнська) компанія, зареєстрована в Польщі. Голова Ради правління: Ніколай Баришніков, члени ради правління: Artur Roman Żurek та Tomasz Zbigniew Nieszporski;
  • Cenega S.A.. Дистрибуція фізичних копій відеоігор на території Польщі. Окремими підрозділами є Yagamedia (маркетингова агенція) та Good Loot (мерч та ін. товари по іграх). Зареєстрована в Польщі, голова Ради правління: Marek Karol Chyrzyński. Є материнською компанією для:
    Cenega Hungary Kft.. Дистрибуція фізичних копій відеоігор на території Угорщини. Зареєстрована в Угорщині;
    Cenega Czech s.r.o. Дистрибуція фізичних копій відеоігор на території Чехії та Словаччини. Зареєстрована в Чехії;
  • Qloc S.A.. У 2009 році була відокремлена від Cenega в незалежну компанію, яка надає послуги з локалізації та допомоги розробки/портування відеоігор. Зареєстрована в Польщі, голова Ради правління: Adam Przemysław Piesiak, член ради правління: Paweł Marcin Ziajka. Офіси в Польщі, США та Україні, філія в Румунії.
  • Muve S.A.. Відокремлена від Cenega у 2012 році та зареєстрована як “дочка” кіпрської 1C-SoftClub Limited, у 2018 році перейшла під керівництво 1СЕ. Цифрова дистрибуція та роздрібна торгівля відеоіграми на території Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Туреччини та росії. Зареєстрована в Польщі, голова Ради правління: Adam Wróblewski;
  • Fulqrum Publishing s.r.o. Колишня назва 1C Publishing EU s.r.o.. Спеціалізується на маркетингу та просуванні відеоігор. Зареєстрована в Чехії, виконавчий директор Ніколай Баришніков.
  • Fulqrum Publishing Ltd. Колишня назва 1C Online Games Ltd. Видавництво та виробництво відеоігор. Зареєстрована на Кіпрі. Має офіс на росії:
    Fulqrum Publishing LLC. Колишня назва 1C Online Games LLC. На “папері” займається виробництвом відеоігор та надає інші послуги пов’язані з індустрією відеоігор. Зареєстрована в росії (про неї докладніше згодом).
  • 1C SDP Sp. z o.o. w.. Розробник відеоігри Soul Dance Party, перебуває в стані ліквідації. Зареєстрована в Польщі.

Тут хочу повторити та уточнити два моменти. Перший, чеський видавець Fulqrum Publishing s.r.o. та кіпрський Fulqrum Publishing Ltd. (з офісом в росії), це різні видавництва які співпрацюють і обидва підпорядковуються Fulqrum Games S.A.

Другий момент, ланцюжок російської студії Fulqrum Publishing LLC (ООО “Фалкрум Паблишинг”) виглядає наступним чином:

російська Fulqrum Publishing LLC → кіпрська Fulqrum Publishing Ltd. → польська Fulqrum Games S.A..

Також до Fulqrum Games/Tencent перейшла велика кількість IP (інтелектуальна власність), в тому числі King’s Bounty, Space Rangers та Men of War від українських розробників. У власності 1С залишилися російські розробники 1C Game Studios. Компанія зареєстрована на Кіпрі як 1С-777 Limited і також має “філіал” в росії під назвою ООО “1С ГС” (1С ГЕЙМ СТУДИОС). Займаються розробкою та видавництвом відеоігор, а також володіють правами на «Калибр» та «ИЛ-2 Штурмовик».

Російське керівництво та працівники Fulqrum Games S.A.

Друге велике питання яке хвилює багатьох, це російське керівництво Fulqrum Games S.A. та велика кількість працівників росіян, та, що більш важливо, працівників з росії.

Специфіка подібних придбань в тому, що коли гігант на кшталт Tencent купує студію чи видавця, вони не втручаються у внутрішні справи цих компаній й не звільняють керівників студій без нагальної потреби. Особливо, коли справи в компанії йшли добре.

Відсутність керівника сповільнить виробничі процеси, а новому директору, якого ще потрібно знайти, доведеться довгий час входити в курс справи, що не найкращим чином відобразиться на успішності компанії. Тож, якщо винести за дужки російське коріння керівника, те, що його залишили на посаді цілком нормально практика. Окрім Ніколая Баришнікова керівні посади Fulqrum Games S.A. займають поляки Artur Roman Żurek та Tomasz Zbigniew Nieszporski.

Важливо ще раз зазначити, що 7% акцій належать Foksta Investments Ltd. якою володіє росіянин Ніколай Баришніков. Також Н. Баришників проживає в Чехії та має подвійне громадянство, російське та острівної держави Гренада. Гренада є офшорною зоною, тож дуже велика ймовірність, що гроші Ніколая Баришнікова не доходять до російської казни. Особливо після того, як на банки росії були накладені санкції. Але також не виключено, що як громадянин рф він може платити податки в країну-агресорку.

Інші, менш значні посади взагалі не хвилюють Tencent, тому усі росіяни, хто працював на 1C Entertainment S.A. залишилися на своїх місцях й продовжують працювати вже на Fulqrum Games S.A.

Проте справедливим буде зазначити, що більша частина росіян працюють на кіпрський Fulqrum Publishing Ltd. (з чинним представництвом в росії), дехто з них навіть почав змінювати місце реєстрації на Чехію. Більшість цих росіян пов’язані з локалізаційною справою, деякі з них на схожих посадах були чи є зайняті в іншій компанії Fulqrum Games, а саме в Qloc, яка окрім іншого займається локалізацією.

Якщо ж говорити конкретніше про Qloc, то згідно LinkedIn з росії на компанію працює 8 людей, всі у сфері локалізації. Загалом на студію працює майже 500 людей, у тому числі з України. Що цікаво, всі українські спеціалісти зі сфери програмування.

Щодо Muve та Cenega, то якщо вірити LinkedIn з росії на них ніхто не працює, що не дивно, адже обидві компанії зосереджені на ринок Польщі та деякі країни центральної та східної Європи. Дані щодо працівників чеського Fulqrum Publishing s.r.o. я не зміг знайти.

Зміна назви та російський офіс(и)

Фактично компанія 1C Entertainment S.A. змінила назву на Fulqrum Games S.A., але в першу чергу причиною цієї зміни є новий власник — Tencent, а не спроба приховати колишнього власника з росії.

Процес зміни назв підрозділів компанії почався у квітні 2022 року, про що публічно оголосили 30 червня 2022 року після того, як нову назву отримала материнська компанія Fulqrum Games S.A.. Що цікаво, російський офіс було перейменовано найпізніше, у липні 2022 року.

Вся правда про 1C Entertainment, або що не так з Fulqrum Games

Тепер щодо офісу на росії. З відкритих джерел нам відомо, що кіпрська 1C Online Games Ltd. (яка є частиною 1C Entertainment S.A.) є власницею російської компанії 1C Online Games LLC, яка в росії зареєстрована під назвою ООО “1С Онлайн Геймс”. Відповідно, цілком логічно, що після переходу права власності на всю 1C Entertainment S.A. до Tencent та подальшим перейменуванням усіх студій та компаній в яких фігурує «1С», свою назву змінила також 1С Онлайн Геймс. Тепер вона називається ООО “ФАЛКРУМ ПАБЛИШИНГ”. Чому Tencent взагалі не закрили російське представництво, запитання залишається відкритим. Хоча, ймовірно, я маю на нього відповідь.

В пресрелізі від 25 лютого оминалися згадки російського офісу, було лише вказано про «всі дочірні компанії 1C Entertainment зі штаб-квартирою в Польщі» та окремо зазначено, що 1C Entertainment об’єднує офіси по всій Європі. З чого велика кількість українців зробила висновок, що російські студії залишаться російській 1С, а до Tencent перейдуть виключно європейські компанії.

Вся правда про 1C Entertainment, або що не так з Fulqrum Games

Російська Fulqrum Publishing LLC це не просто філіал чи представництво кіпрського видавця, а повноцінна студія розробки яка належала 1СЕ.

У звіті про діяльність компанія за 2022 рік зазначено, що через вторгнення росії в Україну та накладені санкції, російська студія не може продовжувати розробляти відеоігри. Як наслідок, виробництво ігор на росії було припинено.

Вся правда про 1C Entertainment, або що не так з Fulqrum Games

Проте на початку квітня 2022 року Ніколай Баришніков прокоментував російському сайту «Чемпіонат» чутки, що нібито за дорученням Tencent почалися скорочення та закриття російських студій 1C Entertainment (яка на той час вже не належить 1C):

Керівництвом компанії 1С Entertainment прийнято рішення про закриття двох проєктів – Soul Dance Party і Kings Bounty 2 у зв’язку з тим, що дані ігри не досягли запланованих показників…. Компанія продовжує працювати в штатному режимі над кількома десятками нових ігор…”.

Вся правда про 1C Entertainment, або що не так з Fulqrum Games

Після анонсу Kings Bounty 2 у серпні 2019 року представники 1С дали інтерв’ю сайту DTF, в якому заявили, що над грою працює внутрішня студія 1C Entertainment в москві, а команда налічує понад 60 розробників, без урахування аутсорсу.

Те, що працівників московського офісу не скорочують і не перевозять в Європу, а вони продовжують працювати на росії підтверджує сам Н. Баришніков в тому ж коментарі для Чемпіоната від 04 квітня 2022:

…Співробітникам запропоновано перейти на інші проєкти, у тому числі нові, ще не анонсовані, а також на ігри, які ми розробляємо у співпраці з низкою міжнародних видавців. Компанія продовжує працювати в штатному режимі над кількома десятками нових ігор, жодного зв’язку з «релокацією» чи «припиненням діяльності в РФ» немає”.

Цей коментар сайту «Чемпіонат» фактично підтверджує, що на квітень 2022 року в росії залишається мінімум одна повноцінна команда розробки з 60 працівниками, яка активно працює над новими неанонсованими іграми. Ймовірно, саме для їх підтримки продовжує існувати російська Fulqrum Publishing LLC, вона ж ООО “Фалкрум Паблишинг”.

Вся правда про 1C Entertainment, або що не так з Fulqrum Games

На мою думку, саме існування повноцінної російської студії розробки є найбільшою проблемою Fulqrum Games S.A., особливо в очах української ігрової спільноти. Навіть попри те, що кінцевим бенефіціаром та розпорядником усіх дочірніх компаній є зареєстрована в Польщі Fulqrum Games S.A., гроші отримані від Cenega, Qloc, Muve та Fulqrum Publishing теоретично можуть витрачатися на російську студію, відповідно, з оплатою податків у бюджет російської федерації.

Звичайно, існує ймовірність, що до кінця 2022 року офіси на росії справді припинили свою роботу, як це зазначено у звіті, але перевірити це ми ніяк не можемо.

Вся правда про 1C Entertainment, або що не так з Fulqrum Games

З іншого боку Qloc, Cenega & Muve відкрито підтримали Україну після початку повномасштабного вторгнення росії (що показово, усі три ніяк не пов’язані з російським ігровим ринком, хоча Qloc та Muve були засновані вже під керівництвом 1С).

Також українські розробники співпрацювали з 1С ще задовго до виходу останніх на міжнародну видавничу арену, й досі продовжують співпрацю з Fulqrum Games S.A.: студія з Сіверськодонецька Best Way, автори серії Men of War (У тилу ворога).

Новим партнером Fulqrum Publishing s.r.o. стала українська студія Dreamate Games, автори стімпанкової New Arc Line. На запит порталу Damedev.dou.ua розробники пояснили, що основною причиною співпраці з Fulqrum Publishing s.r.o. стала відмова закордонних видавництв мати справу з українськими розробниками (через високі фінансові ризики). Також розробники знали, що раніше видавець належав 1С, проте дослідивши питання були впевнені, що після переходу до Tencent усі зв’язки з росією були розірвані.

Що маємо у підсумку? З юридичного погляду Fulqrum Games S.A. у жодному випадку не російська компанія. Вона була утворена на базі польського видавця (Senega) з польською реєстрацією. Колишній власник з росії та теперішній власник з Китаю теж не визначає приналежність компанії до росії чи Китаю.

Російське походження теперішнього керівника компанії також не визначає її “російськість”. Контрольний пакет акцій належить Tencent й теоретично китайці можуть замінити його хоч завтра, якщо в цьому буде потреба. Працівники з росії чи росіяни теж не визначають державну приналежність студії. До того ж більшість росіян залучені в локалізаційній сфері, й на всю компанію їх набереться трохи більше десятка (по LinkedIn) з більш ніж 500 працівників всієї Fulqrum Games S.A..

А от чи ідеологічно Fulqrum Games S.A. компанія з “європейськими цінностями” це вже велике запитання. Компанія має студію розробки в росії й продовжує її розвивати, що залишає найбільшу репутаційну пляну на всій Fulqrum Games S.A.. Хай там як, СЕО всієї компанії росіянин, деякі керівні посади в чеському видавництві теж посідають росіяни, а про їх публічну позицію щодо російського вторгнення нам нічого невідомо. Також є Tencent, яка хоч володіє великої кількістю західних ігрових студій, чи принаймні має долю в них (Riot Games, Epic Games, Techland, FromSoftware, Ubisoft та ін.), тісно співпрацює з владою Китаю.

Проте найбільша частина Fulqrum Games S.A. (Cenega, Qloc, Muve) має польських керівників з працівниками переважно з Польщі. Саме вони публічно підтримали Україну після початку повномасштабного вторгнення.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: