Статті Статті 04.10.2022 о 13:00 comment views icon

Зброя проти дронів: чим захищається ЗСУ від російських БПЛА?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Війна 21-го століття відрізняється від попередніх використанням нових і технологічних засобів зброї. Разом із танками та зенітними установками отримати перевагу на фронті допомагають значно менші, але не менш ефективні засоби боротьби. Безпілотники чи дрони, як ми звикли їх називати у мирний час, використовуються військовими для розвідки, виявлення позицій, наведення артилерійського вогню та знищення ворожих об’єктів. Деякі безпілотники здатні переносити вантажі та завдавати ударів по скупченні техніки та артилерійських засобах.

Після передачі росії дронів Shahed-136 іранського виробництва перед українським військом ще гостріше постало питання протидії безпілотникам. Чим наша армія здатна відповісти на ворожі БПЛА та що нам передають західні партнери? 

Литовські антидронові рушниці EDM4S Sky Wiper

Антидронова рушниця EDM4S Sky Wiper вироблена литовською компанією NT-Servise. Вона створена не для фізичного знищення дрона, а для його “осліплення”. Рушниця при наведенні на дрон придушує його сигнали керування, відео та навігацію. Оператор втрачає з дроном зв’язок, а сам пристрій в аварійному режимі, опускається на землю. 

EDM4S Sky Wiper 1

З цими рушницями українська армія знайома добре, адже президент Литви Ґітанас Наусєда погоджував передачу цих рушниць для допомоги ще у березні 2021 року.

Рушниця зберігає мобільність солдата, адже важить 6 кг, а габарити становлять 250х350х900 мм. Комплект обладнання EDM4S складається з самого корпусу рушниці, спрямованих антен, РЧ модулей, акумулятора, голографічного або оптичного прицілу. Працює рушниця від акумулятора протягом 1-ї години, дозволяє використовувати запасні акумулятори чи працювати від адаптера змінного струму. Дальність дії складає 5 км.  

EDM4S Sky Wiper 2

Перевагою рушниці є швидкість розгортання. Щоб здійснити імпульсний “постріл” потрібно тільки увімкнути пристрій, навести на ціль та натиснути на спусковий гачок. 

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

EDM4S Sky Wiper використовується проти невеликих БПЛА, які розвідують позиції та коригують вогонь. 

 Українська рушниця Antidron KVSG-6

Антидрон

Київська компанія Kvertus Technology розробляє та постачає на фронт аналог литовської зброї – рушницю Antidron KVSG-6. Вона використовується проти дронів, які працюють через GPS або Glonas. Дальність дії рушниці менша – до 3 км, а з перешкодами скорочується до 700 м. Від акумулятора Antidron KVSG-6 працює близько 30 хвилин, а її вага складає близько 6.5 кг. 

Розроблялася рушниця українцями, але має закордонні запчастини, які не виробляються на вітчизняному ринку. Вже була перевірена в дії прикордонниками, які використовували Antidron KVSG-6 для боротьби з контрабандою. 

Курс Frontend розробки від Mate academy.
Front-end розробник одна з найзатребуваніших професій на IT ринку. У Mate academy ми навчимо вас розробляти візуально привабливі та зручні інтерфейси. Після курсу ви зможете створювати вебсайти і застосунки, що вразять і користувачів, і роботодавців.
Дізнатися більше про курс

SG_6

Хоч і не ідеальна за характеристиками, однак Antidron KVSG-6 дає перевагу в тому, що Міністерство оборони та інші силові відомства можуть працювати напряму з виробником і швидко укомплектовувати підрозділи ЗСУ. 

Рушниці DroneDefender

Зброя проти дронів: чим захищається ЗСУ від російських БПЛА?

З цієї категорії пристроїв ЗСУ також отримали рушниці DroneDefender від американського виробника Dedrone. Їх дальність дії складає 2 км, автономність – понад дві години. Рушниця створює перешкоди на частотах, дієва проти БПЛА, які працюють на системах GPS, ГЛОНАСС, BeiDou, Galileo, SBAS і QZSS. Також DroneDefender може “підмінити” сигнал, перехоплюючи управління дроном. 

DroneDefender 2

Комплект DroneDefender складається з рушниці, датчиків, ноутбука з програним забезпеченням “DedroneTracker” і базою даних ідентифікації дронів “DedroneDNA”, а для розгортання комплекту потребує близько 20 хвилин. 

Британська SteelRock Nightfighter 

nightfighter

На озброєнні ЗСУ використовується і британська система SteelRock Nightfighter.

Її робота також полягає у глушінні сигналу управління. Виробник зазначає, що основними перевагами системи є швидке розгортання та компактність при дальності дії до 5 км. 

nightfighter

Системи створені у двох версіях – S та X. Вони відрізняються розмірами, дальністю дії та автономністю. Більша версія працює до 3 годин на одному заряді та важить 3.5 кг. 

Американська система VAMPIRE

Для фізичного знищення більших БПЛА українське військо використовує кінетичну систему VAMPIRE (Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment) виробництва L3 Harris. 

vampire 1

Ця система встановлюється на нетактичний транспорт та оснащена чотириствольною реактивною установкою, яка дозволяє запускати 70 мм ракети класу “земля-повітря”.

Головна перевага VAMPIRE полягає у можливості використання на звичайному транспорті з вантажним кузовом, наприклад пікапі, а також в ураженні цілей без перезаряджання. Система VAMPIRE дозволяє “прикрити” більші за розмірами території у порівнянні з запуском ракети солдатом з плеча, хоча управляється VAMPIRE так само однією людиною. Для установки та розгортання потребує дві години, а от завдяки своїй мобільності забезпечує високу швидкість пересування. 

vampire

Система може використовувати ракети “земля-земля” для ураження інших цілей, тому застосовується на фронті максимально ефективно. 

Радіолокаційні системи Blighter Surveillance Systems A422

Для боротьби з дронами використовуються не тільки рушниці та ракети, а й системи виявлення БПЛА. Від Великої Британії українське військо отримало спеціальні радари A422. 

радар

Ця система допомагає “бачити” ворожий дрон, навіть дуже маленького розміру. Для роботи використовує антени Blighter W20S з вертикальним покриттям під кутом до 30° та здатна забезпечити сканування навіть на 360° (при використанні двох радарів). 

Така система особливо ефективна для роботи в міських умовах ведення бою. На відстані 20 км цей радар дозволить виявити як наземну, так і повітряну ціль, допоможе в розвідці та охороні. 

Враховуючи, що постачання західної зброї з жовтня місяця буде здійснювати у рамках ленд-лізу, українське військо може розраховувати й на засоби протидії БПЛА, і на самі дрони.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: