Новини Новини 26.10.2022 о 13:03 comment views icon

Аномальна спека вбиває все більше людей та «з’їла» майже 1% світового економічного виробництва у 2021 році — звіт Lancet

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Новий звіт Lancet інформує про те, що аномальні температури все більше впливають на здоров’я та благополуччя людей. Деякі люди найбільш уразливі до спеки через свій вік, роботу та житло, а також дискримінаційну політику — що історично ставила їх нижче інших верств населення.

Міжнародна група експертів у галузі охорони здоров’я опублікувала щорічний кліматичний звіт під назвою The Lancet Countdown, де оцінюються ризики для здоров’я, що зростають зі зміною клімату. Згідно з наведеними цифрами, смертність від спеки в усьому світі зросла на 68% у період з 2017 по 2021 рік у порівнянні з 2000–2004 роками серед людей віком від 65 років.

Ще гірші справи в США, де сильна спека вже стала “погодним убивцею номер один“:

Ще гірші справи в США, де сильна спека вже стала "погодним убивцею номер один".

За цей період смертність від спеки серед дорослих старше 65 років зросла на 74%. У середньому американці похилого віку пережили на 3 дні більше сильної спеки на рік у період з 2012 по 2021 рік, ніж у період з 1986 по 2005 рік.

“Це вражає: групи населення, які несуть найбільший тягар (літні люди та діти, кольорові спільноти, бідні або малозабезпечені спільноти, а також спільноти корінних народів тут, у США) – найменше сприяють цій кризі”, – каже Наташа ДеДжарнетт, співавтор політичного огляду США, що супроводжує звіт Lancet, та доцент медицини в Університеті Луїсвілля.

Громади з темним відтінком шкіри та райони з низьким доходом у США, швидше за все, будуть перебувати в межах “міських островів тепла”, які можуть стати одними з найнебезпечніших місць під час спекотних днів. Це пов’язано з тим, що забудова міст — особливо там, де більше автомагістралей, висотних будівель та промислової інфраструктури — затримує тепло, роблячи ці “острова” на кілька градусів гарячішими, ніж райони з великою кількістю дерев та рослин. І це одна зі спадщин расистської житлової політики, яка “фарбувала” і розділяла райони.

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс
На карте показано, какие районы Нью-Йорка считаются наиболее "уязвимыми для жары". Изображение: The Verge
На карті показано, які райони Нью-Йорка вважаються “найбільш вразливими для спеки”. Зображення: The Verge

Збільшення кількості зелених насаджень у містах є ключовою стратегією запобігання смертям від спеки. Але тільки 27% з приблизно 1000 міських центрів, оцінених у глобальному масштабі у звіті Lancet, були, принаймні, “помірно зеленими” у 2021 році.

Стрімке зростання температури також може бути особливо важким для людей, які працюють на відкритому повітрі (як для їх фізичного здоров’я, так і для здатності працювати загалом). Згідно зі звітом, у 2021 році втрачено 470 мільярдів робочих годин у всьому світі. У сумі це призводить до втрат доходів, еквівалентних приблизно 0,72% світового економічного виробництва.

Що стосується США, то американці втратили 68 мільярдів доларів потенційного доходу у 2021 році через сильну спеку, яка скоротила робочий час. Це є 36-відсотковим збільшенням кількості втрачених робочих годин у цей час порівняно із середнім показником за 1990-і роки.

У червні минулого року Північна Америка відчула те, що дослідники зрештою визначили як “найекстремальнішу” хвилю тепла за всю історію спостережень за змінами клімату.

Аномальна спека в Техасі — Tesla просить жителів не заряджати електромобілі в години пік, а майнерам довелося відключити свої ферми

Онлайн-курс "Лідогенерація у B2B" від Laba.
Де шукати нових клієнтів, щоб збільшити дохід компанії та які інструменти лідогенерації застосовувати? Розбираємо покроково та комплексно.
Дізнатись більше про курс

Температура була особливо високою на Тихоокеанському Північному Заході, де пошкодила дороги та призвела до різкого збільшення кількості відвідувань відділень невідкладної допомоги.

“На жаль, коли ми заходимо у відділення невідкладної допомоги у розпал ще більш рекордної спеки, ми знаємо, що на нас чекає складна зміна”, – говорить Рене Салас, науковий співробітник Гарвардського університету і лікар відділення швидкої медичної допомоги.

Цьогоріч з аномальною спекою зіткнулася й Велика Британія — температура повітря в східній Англії досягла позначки 40,3 градуса Цельсія (рекордно високого значення за всю історію спостережень у країні). В результаті центри обробки даних великих технологічних компаній не витримали такої спеки. Хмарні сервіси та сервери, розміщені Google та Oracle у Великій Британії, відключилися через проблеми з охолодженням.

Джерело: The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: