Новини Наука та космос 12.05.2022 о 15:08 comment views icon

Астрономи презентують нове «революційне відкриття» в галактиці Чумацький Шлях [Оновлено: перше в історії зображення Стрільця А*]

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Астрофізики міжнародного проєкту Event Horizon Telescope (EHT) / «Телескоп горизонту подій» повертаються з новими відкриттями, які стосуються чорних дір — одного з найзагадковіших об’єктів у Всесвіті. Менш ніж за годину у Мюнхені почнеться грандіозна пресконференція, на якій нам розкажуть про нове «революційне відкриття» в нашій рідній галактиці Чумацький Шлях. Подія транслюватиметься у прямому ефірі, тож охочі можуть стежити у реальному часі та першими дізнатися про це загадкове відкриття.

Оновлено [16:02]: Як і очікувалося, астрономи показали перше в історії фото Стрільця А*— надмасивної чорної діри в центрі нашої галактики.

Трансляція презентації Unveiling a Milky Way Mystery / Розкриття таємниці Чумацького Шляху англійською

Програму презентації, як і завжди, не розкривають, але достатньо згадати, що являє собою проєкт Астрономи презентують нове «революційне відкриття» в галактиці Чумацький Шлях [Оновлено: перше в історії зображення Стрільця А*]Астрономи презентують нове «революційне відкриття» в галактиці Чумацький Шлях [Оновлено: перше в історії зображення Стрільця А*]Проект EHT (Event Horizon Telescope) — глобальна інтерферометрична мережа з десяти радіо- та міліметрових обсерваторій, що працюють на довжині хвилі 1,3 міліметра. Завдяки синхронізації роботи окремих телескопів за допомогою атомного годинника та використання суперкомп'ютерів для обробки даних вченим вдалося створити єдиний телескоп і отримати перше зображення горизонту подій надмасивної чорної діри в центрі активної еліптичної галактики M87.— вочевидь, нам покажуть чергове зображення чорної дірки. І, схоже, цього разу це буде об’єкт з нашої галактики.

Курс-професія "Motion Designer" від Skvot.
Навчіться створювати 2D- та 3D-анімації у софтах After Effects, Cinema 4D та Octane Render. Протягом курсу ви створите 14 моушн-роликів, 2 з яких — для реального клієнта.
Детальніше про курс

У 2019 році саме астрономи EHT подарували світу перше в історії зображення горизонту подій — видимої межі чорної діри, за яке потім отримали «науковий Оскар» (премію Breakthrough Prize з грошовою винагородою $3 млн). Мова про надмасивну чорну діру в галактиці М87, що знаходиться приблизно 55 мільйонів світлових років від Землі. У 2021 році вони опублікували нове більш деталізоване зображення в поляризованому світлі, яке демонструвало спіральні лінії таємничих магнітних сил

Під час спостережень у квітні 2017 року команда EHT також спостерігала надмасивну чорну діру в центрі Чумацького Шляху, яка відома як Стрілець A* або Sgr A*. Проте вчені визнали, що їм складніше отримати зображення об’єкту через розміри чорної діри та перешкоди між Землею та об’єктом. Можливо, за останні п’ять років команді вдалося подолати ці труднощі з обробкою даних.

Також можливо, що команда EHT анонсує щось зовсім інше. Хай там що, незабаром все дізнаємося.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: