Новини Наука та космос 04.11.2022 о 15:37 comment views icon

ДНК-генеалогія допомогла ФБР ідентифікувати “Леді в дюнах” — жертву моторошного вбивства, скоєного 50 років тому

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

ФБР встановило особистість жінки, жорстоко вбитої у 1974 році та знайденої в дюнах Рейс-Пойнт у Провінстауні, штату Массачусетс. “Леді в дюнах” – виявилась уродженкою Теннессі Рут Марі Террі, якій на момент смерті виповнилось 37 років.

26 липня 1974 року 12-річна дівчинка прогулювалась зі своїм собакою неподалік дюн Рейс-Пойнт та випадково виявила понівечене тіло жінки. Правоохоронці на той момент не змогли ідентифікувати особистість вбитої, а в кримінальному розслідуванні жертва довгі роки називатиметься “Леді в дюнах”.

31 жовтня 2022 року, майже за 50 років після виявлення трупу, ФБР оголошує, що ідентифікувало жертву шляхом судово-медичної генеалогії. Такий підхід використовували й для ідентифікації серійного вбивці “Golden State killer” – колишнього офіцера поліції Джозефа Джеймса Деанджело у 2018 році. 

Про Рут мало що відомо, крім того, що вона народилася в Теннессі в 1936 році. Пошук по ДНК встановив, що жінка була “дочкою, сестрою, тіткою, дружиною та матір’ю”. Слідчі також виявили, що вона “мала родинні зв’язки” з Каліфорнією, Массачусетсом і Мічиганом.

ФБР ідентифікувала “Леді з дюн” - жертву моторошного вбивства, скоєного 50 років томуВб

“Хоча ми ідентифікували Рут як жертву цього жахливого вбивства, це не полегшить біль її сім’ї — ніщо цього не зможе зробити. Але це, безсумнівно, великий прорив у розслідуванні, який, сподіваюся, наблизить усіх нас до ідентифікації вбивці”, — сказав Джозеф Бонаволонта, спеціальний агент бостонського відділення ФБР, на пресконференції під час оголошення про ідентифікацію. 

Онлайн-курс "Чистий код та патерни проєктування" від robot_dreams.
Прискорюйте й спрощуйте процес розробки.Під менторством лектора з 15-річним досвідом ви навчитеся застосовувати 20+ шаблонів, опануєте рефакторинг і принципи чистого коду.
Детальніше

Слідчі дії 

У той фатальний літній день “Леді в дюнах” була знайдена оголеною у високій траві. Тіло лежало обличчям вниз та вже сильно розклалося – велика кількість комах поряд вказували на те, що жінка була мертвою вже протягом кількох тижнів. Жертву жорстоко душили  – але причиною смерті став удар тупим предметом у голову (судячи з кута удару, вбивця лежав поруч).  

Слідів боротьби не зафіксовано, але виявлено докази сексуального насильства, яке, ймовірно, сталося вже після смерті. Обидві її руки та одне передпліччя були відсутні, також видалені кілька зубів.

За винятком слідів, що ведуть до тіла та відтисків шин, на території було знайдено не так багато доказів. Поліція перевірила усі машини, що відвідували парк у ті дні – але записів, що стосувалися вбитої не знайшли, тож можливо її закатували в іншому місці та вже потім викинули тіло в дюнах.

Тіло було поховано на кладовищі Святого Петра поблизу центру міста з написом на маленькому надгробку: “Нерозпізнанне жіноче тіло, що знайдено в дюнах Рейс-Пойнт 26 липня 1974 року”.

Потенційні підозрювані

Серед потенційних підозрюваних протягом багатьох років знаходились ірландський мафіозі Вайті Балджер (відомий тим, що видаляв зуби своїм жертвам), серійний вбивця Тоні Коста (виключено – оскільки він помер у травні 1974 року, за два місяці до вбивства), і серійний вбивця Гедден Кларк (цей навіть зізнався у злочині, але страждав на важку форму шизофренії – тому вважалося, що це було неправдиве зізнання.)

Онлайн-курс "Чистий код та патерни проєктування" від robot_dreams.
Прискорюйте й спрощуйте процес розробки.Під менторством лектора з 15-річним досвідом ви навчитеся застосовувати 20+ шаблонів, опануєте рефакторинг і принципи чистого коду.
Детальніше

У 1987 році одна жінка розповіла поліції, що її батько зізнався в тому, що задушив жінку в 1972 році, але тіло так і не було знайдено. 

Якийсь час здавалося, що “Леді в дюнах”  – це злочинниця-утікачка Рорі Джин Кесінгер, риси обличчя якої дуже нагадували реконструкції обличчя вбитої. 

Жінка мала довге руде волосся, зібране у хвіст, рожевий лак на нігтях на ногах, а під її головою валялись джинси Wrangler і синя бандана. Це спричинило появу спекулятивної теорії, що з’явилася влітку 2015 року, коли американський письменник жахів Джо Гілл припустив, що жертва могла бути статистом у пляжній сцені фільму “Щелепи”, знятій на Мартас-Він’ярд у 1974 році приблизно в 100 милях від місця, де було знайдено тіло. Гілл помітив у натовпі жінку в джинсах і синій бандані під час ювілейного перегляду.

У 2015 році виникло припущення, що невідома жертва була статистом у пляжній сцені фільму "Щелепи".
У 2015 році виникло припущення, що невідома жертва була статистом у пляжній сцені фільму “Щелепи”.

Ідентифікація жертви 

Поліція довго не могла ідентифікувати жертву. Тіло було ексгумовано у 1980, 2000 та 2013 роках для додаткового аналізу та збору доказів (зокрема зразків ДНК). Також були спроби відтворити обличчя вбитої – починаючи з глиняного ліплення у 1979 році та завершуючи створенням комп’ютерного зображення обличчя у 2010 році (для цього використали череп жертви, що багато років пролежав у начальника поліції Провінстауна).

Одна з кількох реконструкцій обличчя вбитої жінки, знайденої на пляжі Рейс-Пойнт у Провінстауні, штат Массачусетс, у 1974 році. Наразі вона ідентифікована як Рут Марі Террі.
Одна з кількох реконструкцій обличчя вбитої жінки, знайденої на пляжі Рейс-Пойнт у Провінстауні, штат Массачусетс, у 1974 році. Наразі вона ідентифікована як Рут Марі Террі.

Докази ДНК використовувалися в кримінальних розслідуваннях з кінця 1980-х років, але хоча правоохоронні органи мали зразки “Леді в дюнах” і додали їх до своїх баз даних у 2000 році, вони не збігалися з ДНК жодної зі зниклих жінок.

Сучасні способи пошуку по ДНК

За останні 20 років можливості пошуку по ДНК різко посилились – компанії почали поширювати  комерційні набори для тестування, яке можна було здійснити навіть у себе вдома. З 2019 року близько 30 мільйонів людей зробили таку перевірку.

Такі генеалогічні бази даних складалися переважно з білих людей, і, отже, мали расові упередження – втім вони дозволили мільйонам відстежити своє походження і виявилися дуже корисними для розкриття кримінальних справ.

У справі про “Golden State killer” слідчі використовували GEDmatch (безплатний сайт для завантаження ДНК та набір безплатних інструментів для аналізу ДНК), щоб побудувати приблизно 25 сімейних дерев. Вони завантажили ДНК-профіль вбивці та виявили від 10 до 20 осіб, які мали тих же пра-пра-пра-прадідів. Далі правоохоронці старанно попрацювали над списком, усуваючи підозрюваних – поки не залишилося лише ім’я Деанджело. Його зразки ДНК збіглися зі зразками ДНК вбивці, і зараз він відбуває довічне ув’язнення без права умовно-дострокового звільнення.

Подібним чином ідентифікували й Террі. На початку цього року скелетні зразки “Леді в дюнах” були надіслані в лабораторію Othram в Техасі, яка спеціалізується на проведенні судової генеалогії нерозкритих вбивств і зниклих безвісти людей. Різноманітні хімічні обробки залишків під час попередніх спроб отримати судово-медичні докази заважали створити якісний профіль ДНК жертви. Але Othram зрештою отримав придатний для використання зразок, попри хімічні пошкодження та деяке мікробне забруднення. 

ФБР використало отриманий профіль ДНК для пошуку генеалогічних баз даних і зрештою знайшло близького родича Террі. Ідентифікація жертви була підтверджена подальшою експертизою ДНК.

Джерело: Arstechnica


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: