Новини Новини 18.03.2022 о 13:29 comment views icon

Дослідження: Де українці шукають віддалену роботу під час війни та що пропонують на фрилансі

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

За даними ООН, наразі понад 3 млн українців залишили країну через повномасштабне вторгнення Росії. Хтось зробив це відразу, щойно відчув найменшу небезпеку. Інші не поспішають залишати будинки, доки ворог не наблизиться до їхньої домівки. На цьому фоні сервіс Freelancehunt вирішив оцінити поточний стан фрілансу в Україні.

Що відбувається у світі бізнесу

Безумовно, 24 лютого підприємницька діяльність в більшості випадків заморозилася, причому навіть у містах, де все було спокійно. Одні боялися невідомості та невпевненості у завтрашньому дні. Інші не змогли продовжити роботу через руйнування інфраструктури під час бойових дій чи складнощів з логістикою, постачанням.

Працівникам потрібен був час на адаптацію. Навіть у відносно спокійних регіонах складно працювати в колишньому ритмі під звуки сирен і на тлі постійних тривожних новин. Багато хто залишився без роботи, при цьому базові потреби нікуди не зникли. У таких ситуаціях порятунком став віддалений формат співпраці: для виконання завдань потрібен лише гаджет та доступ до інтернету. Найбільше можливостей для віддаленої роботи пропонує ринок фрилансу.

Стан українського ринку фрилансу на 20+ день війни

Ринок фрилансу в Україні стабільно працює. Зараз це одна з найстійкіших ніш, оскільки виконавці виконують замовлення віддалено — можуть це робити навіть з укриттів, якщо на це є сили та можливість. Понад 74% виконавців з досвідом та необхідними знаннями переїхали або знаходяться у безпеці та активно повертаються до роботи.

Відновлюється потік нових фрилансерів та шукачів, нехай і не на 100%, як раніше, але принаймні бачимо позитивну динаміку у розмірі 75-80%. Новачки мотивовані, готові швидко навчатися та якісно виконувати замовлення за помірний цінник.

Ринок замовлень і проєктів в Україні у перші дні впав на 90-95%, але так само стрімко почав відновлюватися. Станом на 17 березня ринок відновився на 46%. І це всього лише за 2 тижні.

Онлайн-курс "Чистий код та патерни проєктування" від robot_dreams.
Прискорюйте й спрощуйте процес розробки.Під менторством лектора з 15-річним досвідом ви навчитеся застосовувати 20+ шаблонів, опануєте рефакторинг і принципи чистого коду.
Детальніше

Якщо говорити про активність замовників з усього світу, без урахування України, РФ та РБ, тут ситуація набагато краща. Ми спостерігаємо падіння всього на 12-18%. У нас на сервісі завжди було багато замовників з Європи, США, Канади та Ізраїля. Саме завдяки цим ринкам плануємо нарощувати обсяги та подальший розвиток.

Які фахівці для віддаленої роботи зараз потрібні

Зараз багато роботи для дизайнерів, перекладачів та спеціалістів з обробки даних. Є спад на послуги з реклами та просування в соціальних мережах. Зберігається попит на спеціалістів з вебпрограмування й розробників мобільних додатків.

На Freelancehunt є 11 категорій за 128 напрямками діяльності — ніхто не залишиться без роботи. Головне:

  • активно відстежувати нові проєкти на сервісі freelancehunt.com;
  • відповідально підходити до формування відгуків;
  • якісно виконувати замовлення, щоб продовжити роботу із замовником у майбутньому.

Українські фрилансери зараз активно виходять і на закордонні біржі фрилансу, наприклад UpWork або Fiverr. Перевагою саме компанії Freelancehunt є те, що на платформі відсутній мовний бар’єр, а оплату можна здійснити з будь-якої країни світу, крім країн-агресорів (Росії та Білорусі). Для роботи виконавцям потрібні всього лише доступ до інтернету та комп’ютер.

“Freelancehunt зараз, без перебільшення, найбільший сервіс фрилансу в Україні, — розповідає засновник Freelancehunt Олег Топчій. — До війни ми забезпечували частковою або повною зайнятістю 25-40 тис. фрилансерів на рік.

Не збираємося зменшувати оберти навіть у такий складний час. Ринок відкритий для всіх — тих, хто поїхав, чи тих, хто залишився. Де б ви не були, можете знаходити разові проєкти чи замовників на постійній основі та заробляти”

Онлайн-курс "Чистий код та патерни проєктування" від robot_dreams.
Прискорюйте й спрощуйте процес розробки.Під менторством лектора з 15-річним досвідом ви навчитеся застосовувати 20+ шаблонів, опануєте рефакторинг і принципи чистого коду.
Детальніше

Щоб оперативно відстежувати нові завдання, платформа пропонує telegram-канали з актуальними проєктами та вакансіями.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: