Новини Наука та космос 06.02.2023 о 15:19 comment views icon

Кислотне покриття і ніякої попередньої обробки: дослідники винайшли ефективний спосіб видобутку водню з морської води

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Процес електролізу для видобутку зеленого водню зазвичай потребує великої кількості чистої води – до 9 літрів на кожен кілограм водню. Однак міжнародна група дослідників з Австралії, Китаю та США запропонувала у своїй статті більш економний спосіб із використанням морської води – без будь-якої попередньої обробки, але з нанесенням кислотного покриття на каталізатор (воду вдалось розщепити з майже 100% ефективністю). 

“У цій роботі ми демонструємо прямий електроліз морської води, яка не піддавалась попередній обробці, а була лише відфільтрована для видалення твердих частинок та мікроорганізмів”, пишуть вчені.

Команда каже, що типовий каталізатор електролізера може бути виготовлений з оксиду кобальту та з оксидом хрому на поверхні. Зазвичай морська вода руйнує каталізатори через сильну ерозію, спричинену іонами хлору; також нерозчинні осади магнію та кальцію, що накопичуються, блокують електроди – однак вчені розв’язали цю проблему, просто додавши на каталізатор шар так званої кислоти Льюїса.

Кислотне покриття дало змогу захопити достатню кількість негативно заряджених гідроксильних аніонів з морської води, щоб створити потужне лужне середовище з pH 14 навколо каталізатора, зупинивши як хлоридні атаки на каталізатор, так і утворення осаду на електродах.

“Ефективність комерційного електролізера з нашими каталізаторами, що працюють у морській воді, близька до продуктивності платинових/іридієвих каталізаторів”, — каже доцент Яу Чжен.

Очевидно, що в майбутньому попит на чистий водень збільшуватиметьсяКислотне покриття і ніякої попередньої обробки: дослідники винайшли ефективний спосіб видобутку водню з морської водиКислотне покриття і ніякої попередньої обробки: дослідники винайшли ефективний спосіб видобутку водню з морської водиЗа даними Міжнародного енергетичного агентства, попит на водень у 2021 році становив 94 млн тонн, що становить близько 2,5% світового споживання енергії. Китай був найбільшим у світі споживачем водню того року, за ним йдуть США та Близький Схід., і з огляду на дефіцит прісної води (який, за прогнозами, вплине на дві третини населення світу до 2025 року), використання морської для видобутку чистої енергії виглядає перспективним. Дослідники сподіваються зрештою застосувати результати своїх експериментів для комерційного виробництва водневого палива та синтезу аміаку. 

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Китай запустив перший водневий потяг — він розвиває швидкість до 160 км/год, має запас ходу 600 км та 5G-зв’язок

Джерело: New Atlas, Engadget


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: