Новини Україна 04.08.2023 о 16:58 comment views icon

Нацбанк присвятив 10-гривневу монету силам ППО України – на ній зображено ЗРК Patriot

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

До Дня Повітряних Сил ЗСУ Нацбанк України презентував нову монету номіналом 10 гривень «ППО – надійний щит України‎», яка продовжує серію «Збройні Сили України». 

«Ці монети щодня перебуватимуть в обігу та нагадуватимуть нам про героїзм та подвиги воїнів Збройних Сил України, про тих, кому завдячуємо за врятовані життя, миті спокою та нескорене вільне небо над головою. Дякуємо воїнам протиповітряної оборони за кожну збиту ціль, за надійний щит над Україною», – сказав Голова Національного банку Андрій Пишний.

За характеристиками монета ідентична звичайній обіговій – номіналом 10 гривень зразка 2018 року. Проте її реверс тематичний та містить військову символіку, зокрема зображення ЗРК Patriot і напис «ППО – НАДІЙНИЙ ЩИТ УКРАЇНИ». Аверс – ідентичний монеті 2018 року, де в обрамленні давньоруського орнаменту розміщені номінал монети, рік карбування та герб України.

Нацбанк присвятив 10-гривневу монету силам ППО України – на ній зображено ЗРК Patriot

Монету виготовлено зі сплаву на основі цинку з нікелевим покриттям, маса – 6,4 г, діаметр – 23,5 мм, гурт монети – рифлений. Дизайн реверсу монети виконала Тетяна Балута, скульптор – Володимир Дем’яненко.

Як і всі монети, що перебувають в обігу, присвячена ППО – обов’язкова для приймання за її номіналом для всіх видів готівкових платежів та зарахування на рахунки.

Відсьогодні, 4 серпня, монету вводять в обіг, тираж – 10 млн штук. Водночас з 9 серпня частина реалізовуватиметься як сувенірна продукція в інтернет-магазині нумізматичної продукції Національного банку та банками-дистриб’юторами (АТ АБ “УКРГАЗБАНК”, АТ “АБ “РАДАБАНК”, АТ “ТАСКОМБАНК”, АТ КБ “ПриватБанк”). До сувенірного ролика з 20-тисячним тиражем увійдуть 25 монет.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

До кінця 2023 року планують ввести в обіг ще дві пам’ятні монети, одна з яких буде присвячена Збройним Силам України.

Нацбанк вводить в обіг воєнні пам’ятні монети «Ой у лузі червона калина» — номіналом 5 і 10 гривень

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: