«Працюємо, щоб життя стало міжпланетним»: Ілон Маск поділився мініпрезентацією про досягнення та плани SpaceX — серед іншого згадав про 15 тис. терміналів Starlink, які передали Україні

Опубликовал
Володимир Скрипін

Минулого тижня CEO SpaceX Ілон Маск виступив з доповіддю, присвяченою основним здобуткам та планам компанії на найближче майбутнє. Бізнесмен опублікував у своєму твіттері короткий відеоролик з ключовими слайдами із презентації. Наводимо основні тези.

Falcon 9 та Falcon Heavy

  • SpaceX рекордно збільшила частоту запусків та зараз у середньому проводить по одному запуску на тиждень. У 2022 році американська компанія, яка є беззаперечним лідером за виведенням вантажу на орбіту, має всі шанси здійснити 60 запусків проти 31 у 2021-му році.
  • Також компанія скоротила інтервал між запусками однієї й тієї ж ракети Falcon 9 до 21 дня. Одного дня SpaceX планує запустити один і той самий ступінь Falcon 9 двічі за добу.
  • Загальна статистика SpaceX станом на червень 2022 року: 160 успішних запусків, 122 успішні посадки першого ступеня та 98 місій з повторним використанням прискорювача.
  • У 2022 році SpaceX планує як мінімум чотири запуски ракети-носія надважкого класу Falcon Heavy, включно з місією вивчення металевого астероїда Psycheвостаннє її запускали у червні 2019 року.

Пілотовані кораблі Dragon

  • 31 травня виповнилося рівно 10 років з дня завершення COTS Demo Flight 2 (COTS 2) — першої місії корабля Dragon на МКС. Сьогодні у SpaceX є цілий багаторазовий флот кораблів Dragon другої версії, здатний здійснювати пілотовані та вантажні місії на МКС.
  • 25 квітня на Землю повернувся екіпаж Crew Dragon Ax-1 — першої туристичної місії SpaceX та Axiom на МКС. Через несприятливу погоду вони провели на станції 15 днів замість запланованих 10 і через це запуск Crew Dragon-4 перенесли з 23 квітня на 27 квітня. А вже восени SpaceX планує провести наступну ротацію екіпажу МКС в межах п’ятої операційної місії Crew-5 та черговий туристичний політ, під час якого екіпаж не потрапить на МКС, проте зможе вийти у відкритий космос.

Супутниковий інтернет Starlink

  • Третя річниця з моменту запуску першого угрупування інтернет супутників Starlink версії 0.9, які були виведені на орбіту в травні 2019 року.
  • Станом на кінець травня у Starlink вже майже 500 тис. користувачів у 32 країнах світу.
  • Водночас SpaceX вдалося розширити супутниковий інтернет — він став доступним і у літаках, і в автомобілях (1 та 2).
  • Україна отримала 15 тис. терміналів з безоплатним тарифним планом.
  • SpaceX перейшла до виробництва наступного покоління супутників Starlink V2.0, призначених для розгортання за допомогою Starship.

Колонізація Марсу та перетворення людської цивілізації на міжпланетний вид

Ще у 2002 році, починаючи свій шлях у приватній космонавтиці, Ілон Маск сформулював головну мету SpaceX — колонізацію Марса та перетворення людства на міжпланетну цивілізацію. У своїй вступній промові глава SpaceX вкотре згадав про головну місію. Відтоді Маск за кожної можливості невпинно нагадує про це. Ось і зараз він вчергове нагадав про головну місію.

Роблячи життя мультипланетарним, ми розширюємо межі та масштаби свідомості. Це також дозволяє нам створити резервну копію біосфери та захистити все життя, яке ми знаємо, від лих на Землі. Людство має розпоряджатися своїм життям, оскільки жоден інший вид не здатен перенести життя на Марс. Ми не можемо їх підвести. Дехто ненавидить людство, але я його люблю. Ось чому ми повинні розширити обсяг і масштаб нашої свідомості, щоб дізнатися про відповіді на головні питання світобудови.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

Відео

Відео містить кадри хвостового відсіку надважкої ракети-носія Super Heavy B7, який поповнюється новітніми двигунами Raptor 2. Саме B7 разом з прототипом Starship S24 призначені для першого орбітального польоту, який все ще запланований на літо 2022 року. Також у відео можна побачити кілька нових рендерів — з розгортанням супутників Starlink V2.0 (по два в стеку) та майбутній вигляд виробничого та стартового комплексів Starship на Starbase у Техасі та на мисі Канаверал у Флориді.

Disqus Comments Loading...