Новини Наука та космос 09.08.2023 о 18:10 comment views icon

Сага надпровідності: групам вчених з Китаю, Тайваню та Індії не вдалося довести властивості LK-99, ще низка досліджень триває

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/2023-07-19-12.08.01-2-96x96.jpg

Юрій Орос

Автор новин

Вже кілька тижнів триває сага надпровідності, яку розпочала стаття вчених з Південної Кореї, де говориться про модифіковану форму свинця-апатиту під назвою LK-99, яка є надпровідником за нормальних температур та тиску.

Далі все пішло за маятником, деякі дослідження давали добро, зокрема в лабораторії Лоуренса в Берклі, Каліфорнія провели комп’ютерну симуляцію, яка підтвердила теоретичну можливість результатів корейського експерименту. Проте одне із китайських роликів левітації надпровідника LK-99 виявився підробкою.

Сага надпровідності: групам вчених з Китаю, Тайваню та Індії не вдалося довести властивості LK-99, ще низка досліджень триваєНові дослідження, проведені групами з материкового Китаю, Тайваню та Індії, стверджують, що прориву немає і що матеріал може навіть не бути діамагнітним, передає Tom’s Hardware. Підсумовуючи всі три, акаунт Центру теорії конденсованих середовищ Університету Меріленда написав: «З великим сумом тепер вважаємо, що гра закінчена. LK99 НЕ є надпровідником при кімнатній температурі (або при дуже низьких температурах)».

Втім, ці дослідження поки не остаточне слово, враховуючи, що кожна група створила власну LK-99, яка можливо не була ідентичною оригіналу.

Курс Full-stack розробки від Mate academy.
Станьте Full-stack розробником з нуля. Mate academy дає комплексні знання і навички для розробки повноцінних веб-рішень — від візуальної частини до серверної логіки. Ви освоїте технології, щоб створити власний проєкт від а до я — без допомоги інших.
Ознайомитися з курсом

Група вчених з Індійської національної фізичної лабораторії CSIR опублікувала статтю, в якій пояснює, що зразок LK-99, який вони створили в лабораторії, не мав доказів надпровідності за будь-якої температури, а також був «високорезистивним», прямо протилежно очікуваному.

Група з Національного університету Тайваню (NTU) провела експерименти з LK-99 у відеотрансляції на YouTube, але не продемонструвала надпровідність. Кайжен Го та дослідники з Міжнародного центру квантових матеріалів Пекінського університету, опублікував статтю, в якій стверджує, що LK-99 насправді має деякі м’які феромагнітні компоненти, які змушують його «наполовину левітувати» (все ще частково торкаючись допоміжних матеріалів). Однак група заявила, що вони не виявили ефекту Мейснера, необхідного для доведення надпровідності.

Треба розбиратися безпосередньо з науковою групою з Південної Кореї, тестувати їхні зразки, бо поки занадто багато невизначеностей. Начебто дослідники відправили зразки в Університет Вірджинії. Тож сага обов’язково продовжиться.

 


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: