Новини Софт 26.07.2024 о 15:22 comment views icon

Штучний інтелект впорався з найскладнішою задачею Міжнародної олімпіади з математики

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/07/avatar-96x96.png

Ігор Панченко

Автор новин

Штучний інтелект впорався з найскладнішою задачею Міжнародної олімпіади з математики

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Системи штучного інтелекту AlphaProof та AlphaGeometry 2 досягли рівня срібної медалі на Міжнародній математичній олімпіаді (ІМО), розв’язавши чотири з шести завдань.

ІМО — найпрестижніше змагання для молодих математиків, яке проводять щорічно з 1959 року. Учасники витрачають тисячі годин на підготовку до розв’язання складних задач з алгебри, комбінаторики, геометрії та теорії чисел. Багато переможців Філдсівської премії, однієї з найвищих нагород у математиці, брали участь у цій олімпіаді.

Результати ШІ оцінювали провідні математики: професор сер Тімоті Гауерс (Timothy Gowers), золотий медаліст ІМО та лауреат Філдсівської премії, та доктор Джозеф Маєрс (Joseph Myers), двократний золотий медаліст ІМО та голова Комітету з відбору задач ІМО 2024.

Гауерс відзначив: «Здатність програми створювати неочевидні конструкції вражає і значно перевершує те, що я вважав сучасним рівнем розвитку».

AlphaProof розв’язала дві алгебраїчні задачі та одну з теорії чисел, визначивши відповідь та довівши її правильність. Система впоралася з найскладнішою задачею олімпіади, яку розв’язали лише п’ять учасників цьогорічної ІМО. AlphaGeometry 2 довела геометричну задачу, тоді як дві комбінаторні задачі залишилися нерозв’язаними.

AlphaProof — це система, яка самостійно навчається доводити математичні твердження формальною мовою Lean. Вона поєднує попередньо навчену мовну модель з алгоритмом навчання з підкріпленням AlphaZero, який раніше опанував шахи, сьоґі та ґо.

AlphaGeometry 2 є вдосконаленою версією попередньої системи. Її мовна модель базується на Gemini й навчалася на значно більшій кількості синтетичних даних. Це дало змогу системі розв’язувати складніші геометричні задачі, зокрема про рух об’єктів і рівняння кутів, співвідношень чи відстаней.

Онлайн-курс "AWS для початківців" від robot_dreams.
Навчіться працювати з cloud-native системами та побудуйте власний застосунок для зберігання даних у системі AWS.Досвід і фідбек від Fullstack Developer in Amazon.
Детальніше про курс

Розробники продовжують досліджувати різні підходи до вдосконалення математичного мислення ШІ. Вони прагнуть створити майбутнє, де математики співпрацюватимуть з інструментами ШІ для дослідження гіпотез, пошуку нових підходів до розв’язання давніх проблем і швидкого виконання трудомістких елементів доведень.

Google «прокачала» Gemini: більше токенів, застосунок українською та функція протидії галюцинаціям

Джерело: Deepmind.google

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: