Starlink (супутниковий інтернет SpaceX) подолав позначку у 400 тис. абонентів

Опубликовал
Володимир Скрипін

За останні кілька місяців SpaceX суттєво «прокачала» власний проєкт супутникового інтернету — він став доступним і у літаках, і в автомобілях (1 та 2). Водночас значно розширилася географія доступності сервісу — станом на травень Starlink вже працює в 36-х країнах світу (і в Україні). Тим часом кількість абонентів Starlink по всьому світу перевалила за 400 тис. Щоб досягти такого результату, сервісу знадобилося трохи більше ніж півтора року. Це стало відомо зі спеціальної презентації, підготованої SpaceX для Федеральної комісії зі зв’язку США (FCC), зазначає CNBC.

За даними дослідження @TeamHSI (на основі 30 000 тестів), трійка провайдерів супутникового інтернету в США (Starlink, Viasat та HughesNet) зараз виглядає так.

Можна пригадати, що два місяці тому SpaceX повідомляла про 250 тис. абонентів Starlink, а станом на середину листопада 2021 року супутниковим інтернетом користувалося близько 140 тисяч користувачів у 20+ країнах та ще понад 750 тис. перебували у черзі на підключення. Водночас у серпні 2021 року на MWC CEO SpaceX Ілон Маск розповідав про плани залучити 500 тис. нових абонентів Starlink протягом найближчих 12 місяців. Як бачимо, SpaceX має всі шанси досягти поставленої мети.

На початку місяця аналітики Apptopia у своєму звіті зазначали, що Starlink в Україні щодня активно користується близько 150 тис. осіб і це вражає. Хоча, можливо, Україна не входить у ці 400 тис., оскільки на карті наша країна поки позначена такою, де очікується запуск —  ми вже пояснювали, що це пов’язано з сертифікацією. Окрім того, наразі Starlink в Україні безплатний — з початку війни SpaceX та уряд США разом з іншими міжнародними організаціями надіслали в Україну понад 10 тис. терміналів. Але все одно цифри вражають.

Наразі вони забезпечують високошвидкісний інтернет у містах по всій Україні (швидкість на приймання близько 150 Мбіт/с), зокрема і в регіонах, які зазнали катастрофічних руйнувань внаслідок авіаударів та обстрілів окупаційними російськими військами.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Зараз термінали Starlink в Україні переважно працюють для обʼєктів соціальної інфраструктури — це школи, лікарні, сільські ради, пожежні частини. Після звільнення містечок Київщини та Чернігівщини мобільні оператори почали відновлювати зв’язок за допомогою Starlink. Кабельні інтернет-провайдери також покладаються на Starlink — у Чернігівській області через потужні бої було пошкоджено 10 км магістрального кабелю. Завдяки одному наземному терміналу інтернет-провайдер «Баришівка-Нет» миттєво відновив мережу в п’яти селах (Мочалище, Рокитне, Соколівка, Красне та Бірки). Інтернет зʼявився у 143 абонентів (близько 400 людей).

SpaceX стрімко нарощує кількість супутників Starlink на орбіті — їх вже там близько 2500 штук. До речі, за оцінкою ООН, всього на орбіті близько 8200 супутників. Тобто супутники Starlink вже становлять приблизно 30% від загальної кількості апаратів, що діють.

Детальніше про особливості та практичне використання Starlink у міському середовищі — в окремому матеріалі на сайті.

  • У жовтні 2021 року глобальний супутниковий інтернет Starlink вийшов із фази відкритого бета-тестування, яке тривало з жовтня 2020 року. Комплект необхідного обладнання (термінал, кріплення та Wi-Fi маршрутизатор) коштує 499 доларів, а абонентська плата за послугу — 110 доларів на місяць. Швидкість у мережі Starlink варіюється від 100 до 400 Мбіт/с, а у віддаленій перспективі SpaceX планує забезпечувати 10 Гбіт/с.
  • В Україні супутниковий інтернет Starlink офіційно запрацював 26 лютого — це сталося після того, як міністр цифрової трансформації Михайло Федоров офіційно звернувся у Твіттері до засновника SpaceX Ілона Маска з відповідним проханням. Водночас президент SpaceX Гвін Шотвелл розповіла, що на той момент команда вже співпрацювала з урядом та була близькою до отримання ліцензії для надання послуг в Україні.
  • На початку березня Президент України Володимир Зеленський після розмови з Ілоном Маском по відеозв’язку анонсував «можливі космічні проєкти» після закінчення війни, а Мінцифра розповіла про плани після Перемоги побудувати в Україні власну наземну станцію Starlink. Це дозволить суттєво покращити якість супутникового інтернету SpaceX для пересічних українців, оскільки зараз сигнал йде через станції у Польщі, Литві та Туреччині.
Disqus Comments Loading...