Новини Технології 28.05.2024 о 16:04 comment views icon

Як у фільмах «Зоряні війни»: індійський стартап видобуває воду з повітря

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/05/photo_2023-11-12_18-48-05-3-268x190-1-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Як у фільмах «Зоряні війни»: індійський стартап видобуває воду з повітря

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Індійський стартап Uravu Labs використовує технологію отримання води з повітря, схожу на представлену у франшизі «Зоряні війни». Збирачі вологи (moisture vaporator) згадувалися у багатьох місцях та допомагали мешканцям посушливих планет, як Татуїн, — тож чому б це не робити в Індії?

Свапніла Шрівастава особисто стикався з дефіцитом прісної води, який у посушливі періоди загрожує навіть таким великим містам, як Калькутта. У 2016 році мешканцям міста видавали по два відра на день з цистерн. Ентузіаст завжди цікавився дефіцитом води, у 2012 році Шрівастава виграв студентський конкурс з проєктів про майбутнє води в містах, цікавість зрештою підштовхнула його до пошуку рішень. У 2019 році, ця ідея спонукала його, Говінду Баладжі та Венкатеша Раджу створити стартап Uravu Labs у Бангалорі.

Як у фільмах «Зоряні війни»: індійський стартап видобуває воду з повітря

«Одним з елементів натхнення були «Зоряні війни», де є пристрій «повітря-вода». Я подумав, чому б нам не спробувати? Це був скоріше курйозний проєкт», — каже Шрівастава.

Система перетворює повітря на воду за допомогою рідкого осушувача, який поглинає вологу з повітря. Використовуючи сонячне світло або відновлювану електроенергію, генератори вологи з атмосфери нагрівають осушувач до 65°C, що вивільняє воду, яка потім конденсується. Весь процес займає близько 12 годин. за цей час кожна установка виробляє близько 2000 літрів питної води. Наразі Uravu Labs продає воду 40 клієнтам у сфері HoReCa, які використовують її для забезпечення клієнтів.

Існує два основних способи отримання атмосферної води. Перша — це процес охолодження та конденсації, коли вологе повітря охолоджується до точки роси з отриманням рідкої води. Друга — це система на основі осушувача, яка використовує гігроскопічні матеріали для поглинання вологи з повітря, а потім вивільняє її нагріванням.

Онлайн-курс "Ефективні презентації в PowerPoint" від Laba.
Навчіться доносити ідеї через актуальні візуалізації.Курс зі створення презентацій, які додивлятися до кінця.Будь то sales offer, чи pitch deck.
Дізнатись більше

Технологія виробництва атмосферної води має відносно великий ринок. Згідно зі звітом Global Market Insights, у 2022 році лише у США він оцінювався у $3,4 млрд. Очікується, що світовий ринок виробництва води з атмосфери у 2032 році становитиме S13,5 млрд. Виробництво води на місці має економічну перевагу, оскільки вона досить важка та вимагає значних витрат на транспортування.

Заглядаючи вперед, Uravu Labs вивчає досягнення у матеріалознавстві, які можуть підвищити ефективність осушувачів. Стартап прагне розробити технологію, яка знизила б необхідну температуру з 60°C до 40°C. Також Uravu Labs готується запустити пілотні проєкти з встановлення генераторів води у центрах обробки даних в Індії та Сінгапурі. ЦОД виробляють багато тепла, яке зазвичай втрачається. Цей процес призведе до скорочення споживання прісної води самим ЦОД до 95%.

ChatGPT «випиває» півлітра води на кожні 20-50 запитів

Джерело: BBC

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: