Новини Пристрої 01.06.2022 о 13:18 comment views icon

З 11 липня в Україні набуває чинності заборона на куріння е-сигарет у громадських місцях

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

З нагоди Всесвітнього дня без тютюну, який відзначали 31 травня, Міністерство охорони здоров’я України нагадало про заборону на куріння у громадських закладах електронних сигарет і подібних пристроїв — нові норми антитютюнового законодавства почнуть діяти вже з 11 липня. Заборона поширюється також на кальяни та використання попільничок.

Нагадаємо, у грудні 2021 року Рада нарешті прирівняла електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну (як-от IQOS та glo) до звичайних тютюнових виробів — відповідні зміни ухвалили законом №4358. Документ у першу чергу направлений на регулювання електронних пристроїв для куріння відповідно до євроінтеграції Директиви 2014/40/ЄС та Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Заборона на продаж пристроїв для нагрівання дітям до 18 років вже чинна з січня 2022 року, а за півтора місяця на практиці запрацюють нові обмеження.

Це означає, що куріння електронних сигарет і вейпів буде заборонено у приміщеннях та поруч із закладами охорони здоров’я, спортивними та навчальними закладами, біля та всередині закладів громадського харчування, також у закладах культурного призначення (до прикладу, кінотеатрах і театрах). Стосується ця заборона також приміщень органів державної влади, гуртожитків, аеропортів (крім спеціально відведених місць), дитячих майданчиків, вокзалів та автостанцій, зупинок громадського транспорту. Не можна також буде курити електронні пристрої для нагрівання тютюну у ліфтах, підземних переходах, громадському транспорті та таксі.

Ухвалений закон також обмежує використання реклами для просування тютюнових виробів та пристроїв для куріння.

У місцях, на які поширюється заборона, має бути розміщено відповідний знак — «Куріння, вживання, використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів заборонено!». За порушення власникам ресторанного господарства та суб’єктам господарювання може загрожувати штраф — скаржитися можна адміністрації закладу, а також звертатися до поліції та Держпродспоживслужби.

Цей закон також передбачає заборону ароматизованого тютюну та тютюну для самокруток, проте норма набуде чинності лише з липня 2023 року. З січня 2024 року виробники також повинні будуть наносити медичні попередження на е-цигарках та пристроях для нагрівання тютюну — такі попередження повинні займати 30% площі пакування. На «традиційних» цигарках таке маркування має складати 65%.

  • За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), від хвороб, спричинених вживанням тютюну, щороку помирає понад 8 мільйонів людей у світі.
  • Вживання тютюнових виробів — один з основних факторів ризику виникнення неінфекційних захворювань (серцево-судинних, цукрового діабету, раку, хронічних обструктивних захворювань легень і розладів психічного здоров’я), що є причиною майже 84 % усіх смертей в Україні. Щороку 85 тисяч українців помирають від хвороб, спричинених курінням.
  • За даними ВООЗ, близько 20% підлітків 13-15 років курять е-цигарки. Також відомо, що більшість неповнолітніх курців (80%) розпочинали таку згубну звичку з вживання пристроїв для нагрівання тютюну. Водночас для дітей куріння у два рази небезпечніше, ніж для дорослого. До прикладу, смертельною дозою для дорослої людини є одна пачка сигарет, для підлітка – пів пачки.
  • Також куріння є ключовим фактором ризику захворюваності серед неінфекційних хвороб, на які припадає 91% усіх передчасних смертей.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: