Новости Новости 14.12.2021 в 14:46 comment views icon

Депутати ВРУ пропонують дозволити українцям самостійно фіксувати порушення ПДР автомобілістами за допомогою камер смартфонів

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

На підкомітеті з питань законодавства про адміністративні правопорушення Комітету з правоохоронної діяльності з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради України розглянуто законопроєкт №5798, який передбачає зменшення аварій на дорогах завдяки фіксації порушень правил дорожнього руху на мобільний додаток. У разі ухвалення цього законпроєкту швидкість реагування та покарання порушників планується збільшити в кілька разів.

Законопроєкт №5798 передбачає фіксацію порушення ПДР з будь-якого мобільного пристрою, на якому буде встановлено певний мобільний додаток. Першочергово планується запустити фіксацію таких правопорушень:

  1. Проїзд на червоне світло світлофора
  2. Перетин подвійної смуги
  3. Проїзд по полосі громадського транспорту
  4. Проїзд залізничного переїзду на заборонений сигнал
  5. Перешкоджання проїзду спецтехніки, зокрема: пожежна машина, поліцейська автівка, машина швидкої допомоги.

Планується, що відзняте правопорушення за допомогою мобільного додатку буде передаватися онлайн в поліцію. Далі свідок отримує відповідь від правоохоронців, щодо реєстрації порушення і його подальшої долі. Своєю чергою правопорушнику надсилається штраф з доданням відеофіксації його порушення.

Експерти впевнені, що таке нововведення значно пришвидшить реагування поліції на правопорушення, а водії стануть більш обачними на дорозі знаючи, що їх правопорушення може бути зафіксовано в будь-який момент. Також експерти наголошують, що завдяки цьому додатку зменшиться кількість безкарних правопорушників. Адже додаток не фіксує хто наразі перебуває за кермом — мажор, депутат чи високопосадовець, тому фіксуватиме абсолютно всі порушення ПДР.

Також зазначається, що завдяки мобільному додатку порушення будуть фіксуватися навіть в найвіддаленіших куточках України. В містечках і селищах, де не планується встановлення камер фіксації в найближчі роки, люди зможуть самостійно фіксувати порушення, що є реалізацією права громадян на реальне народовладдя.

У Міністерстві внутрішніх справ України підтримують законопроєкт №5798, тому що впевнені, що завдяки нововведенням вдасться підвищити грамотність водіїв у знанні правил дорожнього руху і, головне, зменшити кількість смертей на українських дорогах.

Онлайн-курс Pyton від Powercode academy.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Комітет з питань правоохоронної діяльності на черговому засіданні 15 грудня розгляне зазначений проєкт закону №5798.

Джерело: МВС України 


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: