Новости Новости 26.11.2021 в 10:55 comment views icon

Vodafone та ГО «Аеророзвідка» запустили систему відеонагляду в Чорнобильському заповіднику — з кутом зору до 300º та оптичним наближенням до х42

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

В Чорнобилі на території радіаційно-екологічного біосферного заповідника запрацювала система природоохоронного моніторингу. Це спільний проєкт Vodafone Україна, Громадської організації «Аеророзвідка» та Заповідника за підтримки Державного агентства з управління зоною відчуження.

Першим етапом співпраці стало розгортання пілотного проєкту «Радагаст», який передбачає забезпечення відеоспостереження за акваторією річки Прип’ять та прибережними зонами. Нагляд здійснюється з кутом зору до 300º та можливістю оптичного наближення до х42. За словами члена правління ГО «Аеророзвідка» Михайла Горбенка, можливості камери дозволяють побачити «рибальський гачок на відстані кількох кілометрів». Безперебійну передачу даних реалізовано на базі 4G мережі Vodafone.

Система спостереження дає можливість компетентним службам оперативно реагувати на події, які виникають на території Заповідника — наприклад, незаконні дії та пересування правопорушників, а також виникнення пожеж. Окрім того, науковці, які працюють у Заповіднику, отримали нові інструменти та можливості для вивчення явищ рослинного і тваринного світу.

Запуск «пілоту» дає можливість перевірити ефективність технічних рішень, протестувати обладнання на сумісність та відповідність технічним вимогам. Очікується, що результати, отримані в процесі його реалізації, дозволять знайти найкращі варіанти масштабування проєкту та створити багатофункціональні розгалужені системи спостереження за допомогою сучасних технологічних засобів — відеокамер, тепловізорів, акустичних та сейсмічних сенсорів тощо.


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: