Статті Пристрої 07.03.2023 о 10:00 comment views icon

Apple iPhone 14 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra – порівняння фотоможливостей топових смартфонів

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Apple iPhone 14 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra – порівняння фотоможливостей топових смартфонів

Технологічне протистояння Apple і Samsung створило цілі армії фанатів кожного з брендів. Власники смартфонів готові будь-якими методами доказувати переваги пристрою, який обрали. Сьогодні перевіримо фотоможливості двох топових телефонів, порівнявши їх пліч-о-пліч. Забігаючи наперед, в деяких ситуаціях Samsung не залишив шансів Apple, а в деяких все виявилось з точністю до навпаки. Та зі всім розбиратимемось за порядком.

Герої огляду і їх проблеми

Apple iPhone 14 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra – порівняння фотоможливостей топових смартфонів

Детальніше про смартфони можна прочитати в наших оглядах (Apple iPhone 14 Pro Max та Samsung Galaxy S23 Ultra). Ми ж поставили собі питання що дають ці численні камери, новітні алгоритми та потужні процесори? Перевіримо наскільки сильно користувачам брешуть маркетологи. В цьому матеріалі лише реальний досвід використання і ніяких теорій.

Звісно, в рекламі та «на папері» все має чудовий вигляд у Galaxy S23 Ultra. Але чомусь всі мовчать про неадекватну роботу алгоритмів, що не вміють нормально розмивати фон, а передача зелених кольорів така, наче користувач купив монітор з 30% sRGB охопленням, тобто неймовірно жахлива.

З Apple iPhone також є багато нюансів. Не дивно, що такі «супер» смартфони досі не замінили професійні камери, адже лише 30 хв відео змусили нагрітися задню панель нового флагмана до 45 градусів, і це в прохолодній кімнаті.

Нагрів під час знімання відео (30 хв):

Онлайн-курс "Фінансовий аналіз" від Laba.
Навчіться читати фінзвітність так, щоб ухвалювати ефективні бізнес-рішення.Досвідом поділиться експерт, що 20 років займається фінансами і їхньою автоматизацією.
Детальніше про курс
  • Apple iPhone 14 Pro Max 44 °C;
  • Samsung Galaxy S23 Ultra 32 °C;

Розряджання акумулятора під час знімання відео (30 хв):

  • Apple iPhone 14 Pro Max 92%>80%;
  • Samsung Galaxy S23 Ultra 91%>80%;

Це лише смартфони, які орієнтовані перш за все на знімки для соціальних мереж, тому порівняємо один з одним, а не з проф. камерами.

Усі фото розміщені в такому порядку: зліва Apple iPhone 14 Pro Max, а з правого боку Samsung Galaxy S23 Ultra.

Основний об’єктив

Трохи творчості від місцевих дітлахів. Samsung не замилює жодних об’єктів на задньому фоні. Дерева за кольоровим бетоном на iPhone мають легке розмиття. Фото у S23 Ultra дуже чітке, але одночасно плоске.

Колись тут був кінотеатр. Якщо придивитись, то легкий ефект «олійних фарб» властивий і Apple.

Онлайн-курс "Фінансовий аналіз" від Laba.
Навчіться читати фінзвітність так, щоб ухвалювати ефективні бізнес-рішення.Досвідом поділиться експерт, що 20 років займається фінансами і їхньою автоматизацією.
Детальніше про курс

А зараз буде серія цікавих знімків, які показують серйозну проблему більшості сучасних смартфонів. Samsung Galaxy S23 Ultra демонструє дуже кислотні, яскраві і перенасичені кольори. iPhone 14 Pro Max показав реалістичніші знімки, де в кадрі була зелень, хоча «запах» штучності й плоскості все ще залишається.

Така кольорова палітра не є проблемою лише флагманів Samsung, цей недолік властивий майже усім лідерам об’єктивного і чесного рейтингу DXOMARK. Розробники алгоритмів на Android уже давно не керуються принципами реалізму.

Ще один приклад «трави із Fortnite».

Це точно фото на топові телефони 2023 року? Фото Samsung виглядає так, наче випадковий перехожий вперше скористався програмою Adobe Lightroom і викрутив половину повзунків вправо. Фото ранить очі, буквально. Нижче кілька прикладів S23 Ultra

Зображення наче світиться на знімках Samsung. Ця кольорова палітра не має нічого спільного з реальністю. Єдиним виходом залишиться професійний режим без алгоритмів, де можна тонко все налаштовувати та отримати реалістичніше фото. Але чи захоче типовий користувач смартфона цим займатись?

Погано забезпечені жителі Івано-Франківської області все ще їздять на таких старих і огидних автомобілях (на фото машина автора статті, куплена за рекламні гроші Apple). Кольори у Samsung яскравіші та насиченіші. Тут немає рослинності, тому фото вийшло непоганим.

Біля пам’ятника Івана Макуха часто фотографуються шопінг-туристи з ближніх сіл. Все наче гаразд, але є проблеми із точністю кольорів. Також Samsung частково «загубив» текстуру фасаду будинку (лівий верхній кут).

Є претензії до кольору снігу на цьому фото. Apple iPhone 14 Pro Max зіпсував баланс білого. Фото сніжної поверхні у Galaxy S23 Ultra реалістичніше.

Неймовірна чіткість у Samsung добре підходить для знімання пейзажів, але створює відчуття «плоскості». На цьому знімку викривлення кольорів мінімальне.

Предмети та документи

Автоматичний режим у Samsung працює не найкращим чином. Дрібний текст змазується і нечіткий. iPhone впорався краще, що більш ніж очевидно. Для кращого результату доведеться піднести Galaxy S23 Ultra ближче до предмета знімання. Але за умови, що текст знаходиться дуже далеко, Samsung виграє битву. Galaxy однозначно краще для шпигування.

Знову перемога за iPhone: менше овершарпу, чіткіший текст, дещо реалістичніший зелений колір.

iPhone більш менш реалістично розмив задній фон, а Samsung знову накидав олійних фарб.

Ультраширокий об’єктив

Apple iPhone 14 Pro Max і Samsung Galaxy S23 Ultra мають ультраширокий об’єктив на 120 градусів. Фото виходять хороші в обох випадках, та все ще залишаються претензії до кольорової палітри S23 Ultra.

Ще кілька прикладів контрастної архітектури.

Яскраві кольори S23 Ultra виглядають красиво, але нереалістично. В похмуру погоду це ще не дуже сильно впадає в очі. iPhone також не ідеал – присутній легкий овершарп деталей, який додає знімку штучності.

На цьому фото добре помітні аберації ультраширокого об’єктива. Samsung Galaxy S23 Ultra сильніше викривив каналізаційний люк, який став більш видовженим.  Деформація зображення Apple iPhone 14 Pro Max трохи менша.

Зазвичай iPhone перебільшує з теплими кольорами, але тут навпаки. Бруківка має холодніші тони у 14 Pro Max. Паркові дерева виглядають зовсім по-різному.

Нічне знімання

В провінційному містечку Івано-Франківської області виявились напрочуд важкі умови для нічного знімання. В місті в буквальному сенсі було кілька невеличких джерел світла, а небо хмарним. Не дивно, адже в наш час вимикають вуличне освітлення та економлять електроенергію.

Для смартфонів це був справжній виклик – знімати у великому місті було б простіше. Тому, якщо вони впораються тут, то значить підходять і для будь-яких інших умов.

Наступила ніч і «неперевершений» iPhone почав здавати позиції.

Вітрини завжди виходять засвіченими в Apple.  У Samsung таких недоліків немає – можна роздивитись асортимент магазину, але є проблеми з шумами на чорному фоні.

А з цим фото не все однозначно. Знімок Samsung яскравіший, але має проблеми з деталізацією на задньому фоні. Тут Apple заткнув за пояс конкурента.

Текст на рекламній вивісці у корейського флагмана читати важко, а червоний колір став надто світлим. Також Apple iPhone 14 Pro має менше шумів на чорному фоні.

Apple iPhone 14 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra – порівняння фотоможливостей топових смартфонів

Портрети та селфі

Поглянемо на результати в автоматичному і портретному режимах. На цьому фото в iPhone жахливий баланс білого, фото вицвіло і віддає рожевим. Таке трапляється, але вирішили не переробляти знімок. Якщо смартфон за 1200 доларів зіпсував фото – це його проблеми.

Apple iPhone 14 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra – порівняння фотоможливостей топових смартфонів

У Samsung справи йдуть не краще. S23 Ultra неправильно розмиває фон – алгоритми зійшли з розуму і не розуміють де передній і задній плани.

«Смартфони – майбутнє фотографії» – щось схоже маркетологи розповідають на кожній презентації своїх нових девайсів. Роки йдуть, а Android смартфони так і не навчились розмивати фон.Apple iPhone 14 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra – порівняння фотоможливостей топових смартфонів

Перехід до портретного режиму змінює ситуацію на користь Apple. Galaxy S23 Ultra зовсім не вміє розмивати задній фон: вуса котика обрізаються, по краях залишаються нерозмиті ділянки, змазуються краї шерсті тощо. Це трапляться не в кожному фото, але велика частина знімків буде зіпсованою. Овершарп не такий разючий як під час знімання зелені, але присутній.

iPhone 14 Pro Max працює зі значно розумнішими алгоритмами. Смартфон якісніше розмиває задній фон, не видає такі помітні артефакти та реалістичніше передає кольори. Вони все ще далекі від фотоапарата, але хоча б не такі перенасичені як у S23 Ultra.

А ще Айфон не обрізає вуса котику.

Не ображайте котиків – не забирайте у них вуса алгоритмами.

Уважно придивіться до шерсті на гранях між переднім і заднім планами. Galaxy S23 Ultra провалив тест в портретному режимі. В iPhone 14 Pro Max фото вийшло занадто світлим, але в загальному краще, як у конкурента.

Apple iPhone 14 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra – порівняння фотоможливостей топових смартфонів

Кілька вдалих і невдалих знімків на фронтальну камеру.

Фото з коробками вийшло краще на Samsung, з чим важко не погодитись. Кольори трохи з’їхали, але чіткість і деталізація вища. Також iPhone стояв не дуже вдало, тому фото вийшло зміщеним.

Цифровий і оптичний зум

Ця частина статті про повну домінацію Samsung над Apple. Оптичний зум S23 Ultra значно краще себе показує і перевершує конкурента 14 Pro Max у всіх сценаріях, де потрібно використати зближення більше х3-х5. Саме тому порівняємо ще й з недорогим фотоапаратом «мильницею» 13 річної давності, щоб Samsung «не розслаблявся».

Дрібний текст на кондиціонері легше прочитати на фото з Samsung. Видно й номер телефону компанії.

Оптика робить свою справу і різниця досить велика. S23 Ultra – справді хороший смартфон для знімання диких тварин чи полохливих людей.

Apple iPhone 14 Pro Max vs Samsung Galaxy S23 Ultra – порівняння фотоможливостей топових смартфонів

Місяць на iPhone 14 Pro Max сфотографувати не вийде, тому додаємо для порівняння ультразум фотоапарат. Звісно, використали штатив в обох випадках.

Алгоритми смартфона «з’їли» майже усі кратери на місяці. Також S23 Ultra чомусь вирішив змінити баланс білого. Молодий Місяць на Olympus SP800UZ вийшов слабенько, але деталізація краща як у телефону. Зліва фотоапарат за 500 грн, з правого боку смартфон за 50 000 грн.

Висновки

Будь-які смартфони, навіть, елітні флагмани, все ще дуже далекі від того, щоб замінити справжній фотоапарат. Якість знімків може бути справді високою (за мірками азійського ринку), але реалізму годі й чекати.

Викривлення кольорів, неправильне розмиття фону, надмірні аберації ультраширокого об’єктива, нестабільна поведінка в нічному режимі, значний нагрів камери під час роботи – не зважаючи на таку велику кількість недоліків це все ще найкращі смартфони сучасності.

Кожен зі своїми мінусами та перевагами. В середньому Apple iPhone 14 Pro Max робить кращі фото, хоча в специфічних ситуаціях Samsung Galaxy S23 Ultra впорається ліпше за конкурента. Це все ще казуальні пристрої для скролінгу стрічки новин, тому й камери орієнтовані на соціальні мережі.

Не дивно, що професіонали в першу чергу цінують реалізм і не спішать міняти дзеркальні фотоапарати на штучні алгоритми обробки зображень. Розвиток мобільної фотографії переживає період стагнації та уже багато років не пропонує нічого принципово нового. Можливо, інженери досягнули теоретичного максимуму для смартфонів, а можливо, це лише тиша перед проривом.

У будь-якому випадку маємо найкращі камерафони на ринку. Переважна більшість фотографій буде красивими та чіткими, а простота використання – дуже важливий фактор, що нівелює усі переваги дзеркальних фотоапаратів, принаймні для казуальних користувачів.

Дякуємо магазину Stylus.ua за надані смартфони Apple iPhone 14 Pro Max та Samsung Galaxy S23 Ultra


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: