Статті Озброєння 20.06.2023 о 14:00 comment views icon

Ізраїльські танки Merkava: історичний вихід на експорт. Конструкція, модифікації, переваги

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Teslenko-96x96.jpg

Ірина Тесленко

Автор статей

Ізраїльські танки Merkava: історичний вихід на експорт. Конструкція, модифікації, переваги

Ще на початку травня стало відомо про ізраїльську допомогу Україні у вигляді радарів RADA для нової системи оповіщення про ракетну загрозу. І ось в червні у ЗМІ починає ширитися інформація про готовність Ізраїля передати танки двом неназваним європейським країнам. Незабаром очікується і перша розмова Міністрів оборони обох країн Олексія Резнікова та Йоава Галанта. Така інформація підсилює надію на те, що саме Київ стане отримувачем танків, а українське військо підсилять зброєю, яка вперше за свою історію готується до експорту.  

Що відомо про Merkava

Повідомлення, поширене ізраїльськими виданнями про можливість переміщення танків до України та Польщі, привернуло багато уваги, адже Ізраїль ніколи не експортував танки 2 і 3 генерації. Лише в червні 2014 року Ізраїль уклав контракт на постачання 50 нових Merkava Mk4 армії Сингапуру на загальну суму 500 млн доларів. Окрім можливості експорту, такі дії ізраїльського уряду перетворюють ще одну країну в надійного союзника Києва, адже раніше Єрусалим офіційно не долучався до стабільної військової підтримки України. 

Ізраїльські танки Merkava: історичний вихід на експорт. Конструкція, модифікації, переваги

Згідно з відкритими даними, на сьогодні Ізраїль має у розпорядженні 580 одиниць Merkava Mk2 та 780 Merkava Mk3. Ці модифікації танків вже були зняті з озброєння армії Ізраїлю, адже з 2004 року використовується третя та четверта генерації, країна готувалась до утилізації старіших моделей. Але після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, Merkava Mk2 і Mk3 відправились на перевірку та отримали схвальну оцінку щодо готовності до продажу.

У ЗМІ зазначають, що для завершення експорту танків в Європу ще очікується погодження від Сполучених Штатів щодо перепродажу компонентів американського виробництва. Однак у тих же ЗМІ повідомляють, що розмову очільників оборонних відомств Ізраіля та України організував Міністр оборони США Ллойд Остін. Тому навряд чи ухвалення експорту американських запчастин стане перепоною в переміщенні танків. 

Ізраїльські танки Merkava: історичний вихід на експорт. Конструкція, модифікації, переваги

Історія танка Merkava розвивається цікаво ще з початку його створення. Початок розробки припав на 1970 рік, а головна особливість полягає у тому, що проєктуванням займався не інженер, а генерал-майор з бойовим досвідом Ісраель Таль.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Танк Merkava створювався з метою максимального захисту екіпажу, тому у його конструкції існує відмінність —  двигун розміщений у передній частині, на відміну від більшості інших танків. Додатково передбачена посилена передня броня. 

Внаслідок постійних збройних конфліктів між Ізраїлем та його арабськими сусідами, Merkava має досвід участі у бойових діях. Наразі існує 4 модифікації цих танків, а на початку 2023 року у мережі з’явилась інформація про останнє покоління Merkava 5 або «BARAK» (блискавка на івриті). Ця п’ята модифікація готова для проведення польових випробувань. 

Конструкція Merkava Mk2 та Merkava Mk3

Ізраїльські танки Merkava: історичний вихід на експорт. Конструкція, модифікації, переваги

Другу та третю модифікацію Ізраїль, за даними іноземних ЗМІ, готує до експорту. Друге покоління побачило світ у 1982 році, а перший серійний екземпляр був завершений в серпні 1983 року. Друга генерація танка отримала вагомі покращення у порівнянні з першою, адже отримала спеціальний шар броні на передній і бічних сторонах башти, а також на передній частині корпусу. На лівій частині даху башти розмістили 60-мм міномет від Soltam Systems, який може бути заряджений і використаний зсередини. Сталеві борти, що захищають підвіску, також мають спеціальну броню, а для протидії ПТРК танк отримав протиракетну сітку.

Merkava Mk2 оптимізовали для воєнних дій в умовах міста і хоч танк отримав підсилення броні, все одно зберіг вагу як в Mk1.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Існує три варіанти другої генерації: 

Merkava IIB (з тепловізійною оптикою та оновленнями системи керування вогнем), Merkava IIC (з підсиленою бронею на верхній частині башти для покращення захисту від нападу з повітря) і Merkava IID (з модульною композитною бронею нового покоління на шасі та башті). 

Озброєння Merkava Mk2 залишилось аналогічне першому поколінню — 105-міліметрова основна гармата та 7,62-міліметрові кулемети, змінився тільки 60-міліметровий міномет, який краще адаптований для дистанційного ведення вогню та захисту стрільця від ворожої стрілецької зброї. З додаткових опцій танк може бути обладнаний цифровою системою керування вогнем, захистом NBC, тепловізійними нічними засобами.  

Ізраїльські танки Merkava: історичний вихід на експорт. Конструкція, модифікації, переваги

Незабаром після передачі у серійне виробництво другого покоління почались роботи з проєктування третього покоління Merkava. Офіційна презентація танка відбулась у грудні 1989 року і перші серійні Merkava були передані 188-й бронетанковій бригаді навесні того ж року. 

Третя генерація отримала оновлення в трансмісії, озброєнні та системах безпеки. Найпомітнішим апгрейдом стала нова 120-мм гармата, яка разом з потужнішим дизельним двигуном потужністю 1200 кінських сил, збільшила загальну масу танка до 65 тонн. Башта була перероблена, що дозволяло вести вогонь незалежно від руху танка.

Третя генерація також отримала кілька варіантів: Merkava IIIB (з поліпшеною бронею), Merkava IIID (з модульною композитною бронею на шасі та башті), Merkava III BAZ (з автоматичним пристроєм відстеження цілей) і Merkava III LIC (з покращеннями для бойових дій в умовах міста). 

Окрім нового озброєння Merkava Mk 3 отримав модульну багатошарову броню, кріплення якої дозволяють замінювати всю систему в польових умовах, а також витримувати високі динамічні навантаження. 

Порівняння Merkava Mk2 і Merkava Mk3

Характеристика  Mk2  Mk3
Броня Катана гомогенна  Спеціальна модульна
Озброєння  105-мм нарізна гармата, три 7,62-мм кулемети, один 12,7-мм кулемет, один міномет 60 мм, 12 димових установок. 120-мм нарізна гармата, три 7,62-мм кулемети, один міномет 60-мм, 12 димових установок.
Вага  61 000 кг 65 000 кг
Екіпаж  4 4
Швидкість  50 км/год 60 км/год
Двигун AVDS-1790-5A потужністю 908 к.с. AVDS-1790-9AR V-12 потужністю 1200 к.с.
Запас ходу 400-500 км 500 км

Переваги Merkava Ізраїльські танки Merkava: історичний вихід на експорт. Конструкція, модифікації, переваги

Військові оглядачі називають ізраїльські танки живучими машинами з продуманою бронею, яка витримує лобові атаки. Завдяки розміщенню двигуна спереду, що непритаманно такому класу озброєння, екіпаж може безпечно покидати танк при попаданні протитанкового снаряда або після наїзду на міну. А завдяки конструкції дверей танк захищає екіпаж навіть під час посадки. 

Merkava може служити платформою для управління та зв’язку, в якості БМП і медичного евакуатора, не дивно що на його шасі навіть розроблено ряд самохідних артилерійських установок. У 2015 році Збройні сили Ізраїлю розпочали план зняття старих моделей танків зі зберігання та перепрофілювання їх у важкі бронетранспортери. Ізраїльські танки Merkava: історичний вихід на експорт. Конструкція, модифікації, переваги

Гармати, башти та простір для зберігання танкових снарядів усередині корпусу було змінено, щоб створити транспортний засіб, який перевершує легкий американський БТР M113. Сотні Merkava Mk2 могли б продовжити службу як медичні, матеріально-технічні та рятувальні транспортні засоби. 

Та війна в Європі змінила майбутнє Merkava і скоріше за все їх гусениці будуть рахувати подолані кілометри українського чорнозему. Якби не було, антисемітські меседжі російського президента щодо національності Президента України скоріше за все були почуті та Київ може очікувати на допомогу звідти, звідки її не чекали.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: