Статті Статті 22.11.2022 о 14:00 comment views icon

Найцікавіші ігри 2022 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/05/Artem-Lysajchuk-1-96x96.jpg

Артем Лисайчук

Автор статей та оглядів

Ігровий сезон потихеньку добігає кінця, лишається ще грудень з кількома цікавими релізами, що застрибують в останній вагон на повній швидкості, про них теж згадаємо. Та загалом всі основні гучні проєкти вже на віртуальних та фізичних полицях магазинів й що б трішки розкрутитися, ми згадуємо цікаві ігри які приніс нам 2022 ігровий рік.

Horizon Forbidden West

Жанр: Action RPG

Metacritic: 88/80

Платформи: PS4, PS5

Цього року Sony відзначилася кількома продовженнями й всі вони підпадають під формулу «обережного сиквелу». Horizon Forbidden West обережно відтворює усі здобутки оригіналу, тільки робить це масштабніше та з більшим бюджетом. Світ став більшим, другорядні завдання заповнили мапу наче це нова частина Assassins Creed, про нові механіки та роботів-тварин теж не забули.

Та в чому гра справді зробила крок уперед, так це у візуальній складовій. Попри відкритий світ, виглядає Forbidden West практично як повноцінний некстґен проєкт, хоча виходила ще на PS4. Для серії Horizon Forbidden West стала щось на кшталт Mass Effect 2, проміжним проєктом, який підводить до повномасштабного фіналу вже у третій частині. Наш огляд тут

Онлайн-курс "2D Animation" від Skvot.
Покроково та з фідбеком від лекторки увійдіть у 2D-анімацію через вивчення софтів, інструментів та створення кейсу у портфоліо.
Програма курсу та реєстрація

Elden Ring

Жанр: Action RPG

Metacritic: 96/78

Платформи: PS4, PS5, PC, Xbox One, Xbox Series X|S

Хідетака Міядзакі та FromSoftware продовжують вдосконалювати формулу SoulsBorne ігор і цього разу пішли навіть далі, ніж зазвичай. Elden Ring це перша Souls-гра студії у повноцінному відкритому світі, ще й до створення лору якої доклався Джордж Мартін, автор «Пісня льоду й полум’я».

Онлайн-курс "2D Animation" від Skvot.
Покроково та з фідбеком від лекторки увійдіть у 2D-анімацію через вивчення софтів, інструментів та створення кейсу у портфоліо.
Програма курсу та реєстрація

Elden Ring є головним претендентом на звання «Гра року» та досі лишається найбільш оціненою грою 2022 року з середньою оцінкою 96/100 на Metacritic та 98% схвальних рецензій на Opencritic. Гравці ж не поділяють загального захвату рецензентів і нагородили гру оцінкою у 78/100 на Metacritic.

Weird West

Жанр: Action RPG / Immersive

Metacritic: 81/73

Платформи: PS4, PC, Xbox One

Після двох років відпочинку, засновник та колишній голова Arkane Studios Рафаель Колантоніо (Raphaël Colantonio) створив нову студію, що б розробляти невеликі ігри з цікавими жанровими змішаннями. Першою грою стала Weird West, екшн з виглядом з гори та з елементами імерсивного симулятора, що після анонсу викликало питання у гравців.

Після релізу таке незвичне поєднання жанру та підходу до гейм-дизайну дало свої плоди, гравці та критики відзначили варіативність проходження місій, використання багатьох підручних способів побороти противників та вплив вибору на розвиток персонажів та подій гри.

Dying Light 2 Stay Human

Жанр: Action RPG, Survival Horror

Metacritic: 76/50

Платформи: PS4, PS5, PC, Xbox One, Xbox Series X|S

Dying Light 2 Stay Human отримала змішані відгуки преси, комусь не сподобався сюжет, погана оптимізація гри на ПК чи інші дрібні недопрацювання. Та попри усі мінуси, Dying Light 2 це єдиний екшн від першої особи з неймовірно пропрацьованим паркуром, відчуттям динаміки та оточенням яке підштовхує до пересування містом власними силами та практично забути про швидке переміщення.

А ще, на наш погляд, гра має цікаві другорядні завдання, які приземлені та розповідають ледве не побутові історії простих людей у світі в якому виживання на першому місці. Наш огляд проєкту можна прочитати тут

Mario + Rabbids Sparks of Hope

Жанр: Turn-based strategy, Action-adventure

Metacritic: 86/78

Платформи: Switch

Якщо проглянути релізи останніх років, покрокові стратегії загубляться у цьому списку серед інших, більш популярних жанрів, а тому про кожний такий реліз потрібно згадувати окремо. Mario + Rabbids Sparks of Hope це вже сиквел кросовера нінтендівського Маріо та убісофтівських кроликів, яких у свій час стало так багато, що це почало дратувати.

У новій грі переробили сітку поля бою, Маріо тепер можна замінити на іншого персонажа, з’явилися активності за межами поля бою та багато інших дрібних доопрацювань та удосконалень.

Bayonetta 3

Жанр: Action-adventure, Hack and Slash

Metacritic: 86/74

Платформи: Switch

Bayonetta 3 перебувала у розробці понад п’ять років, в якийсь момент фанати навіть встигли зневіритися, а чи взагалі проєкт живий. Як і попередниця, гра є ексклюзивом Nintendo Switch і з відгуків преси та й розробників, консоль не спромоглася потягнути першочергову концепцію гри з відкритим світом, до того ж обмежена потужність Switch не дозволила на повну розкрити наявне художнє оформлення гри.

Зате з чим гра не має проблем, так це з ігроладом. Локації збільшилися у розмірах, додалися нові механіки, а динаміки зросла у порівняння з попередніми іграми серії. З моменту виходу Devil May Cry 5 це перший ААА-слешер, який не варто пропускати фанату жанру.

Stray

Жанр: Adventure

Metacritic: 83/85

Платформи: PS4, PS5, PC

Stray усім виглядом намагалася видати себе за просту гру для любителів пухнастих бестій та королів лінощів, ще й у сетингу постапокаліптичного кіберпанку. Насправді це практично імерсивний симулятор про роботів, які колись слугували людям, а з часом отримали свідомість та почали імітувати життя своїх колишніх власників.

А котик тут лише пробігом, він випадковий провідник по незвіданому світу майбутнього. На ПК гра має кілька фанатських локалізацій українською. Наш огляд тут

Kirby and the Forgotten Land

Жанр: Platform

Metacritic: 85/88

Платформи: Switch

Невідома магія ігор Nintendo діє не залежно від вашого віку та візуального оформлення гри. Хай вам буде 7 років чи 70, Kirby and the Forgotten Land однаково можна рекомендувати усім. Це приємний платформер, з позитивним настроєм та цікавою механікою поглинання усього, що погано прикручено, що допоможе у вирішенні цікавих головоломок, пазлів та подоланні перешкод.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge

Жанр: Beat ’em up

Metacritic: 85/85

Платформи: PS4, PS5, PC, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch

Силами невеликого французького видавця Dotemu потихеньку відроджується жанр Beat ’em up. Спочатку відродили культову серію Streets of Rage випуском успішної четвертої гри в серії, а тепер черга не менш культових Черепашок Ніндзя, яким останніми роками не щастить з іграми.

Повернення до класики викликало захват у гравців, а можливість включитися у мордобій шістьом гравцям одночасно зробило гру обов’язковою для тематичних вечірок, або просто великої компанії друзів.

Xenoblade Chronicles 3

Жанр: Action jRPG

Metacritic: 89/85

Платформи: Switch

Партійна jRPG в якій можна в компанії шести персонажів одночасно досліджувати найбільший відкритий світ у серії та спробувати зрозуміти причини ворожнечі найбільших народів Айоніосу, світу, в якому давно точиться війна між прихильниками магії та технологій.

Gran Turismo 7

Жанр: Action RPG

Metacritic: 87/21

Платформи: PS4, PS5

Підхід Gran Turismo 7 до монетизації викликав обурення у гравців (подивіться на користувацьку оцінку), але за межами донатів, це все ще один з найкращих симуляторів водіння для широкої публіки, з великою кількістю автомобілів, трас, активностей та цілим музеєм автомобілебудування. Гра для тих, хто не просто любить перегони, а для справжніх ентузіастів автоспорту.

Return to Monkey Island

Жанр: Graphic adventure / Quest

Metacritic: 86/75

Платформи: PS4, PS5, PC, Xbox One, Xbox Series X|S, Switch

Жанр класичних квестів практично зник, або ж перетворився у те, що ми зараз називаємо інтерактивне кіно. Тим радісніше зустріти класичного представника жанру, ще й у серії, яка колись була блокбастером жанру. Return to Monkey Island не знущається з гравців перемудреними пазлами, як старі ігри, натомість пропонує логічні загадки, що б не відривати гравця від цікавої історії.

God of War Ragnarök

Жанр: Action-adventure, Hack and Slash

Metacritic: 94/84

Платформи: PS4, PS5

God of War Ragnarök викликав справжній шквал обговорень, одні називають гру найкращою у цьому році, інші ж розчаровані, що гра не відповідає їх очікуванням лишаючись просто хорошим сиквелом, який не виводить серію на якісно новий рівень.

Істина десь по середині, а на цю мить гра є найбільш оціненою грою року після Elden Ring та основним конкурентом гри FromSoftware на здобуття бажаного титулу Гри року. Наш огляд гри після десяти годин проходження можна прочитати тут

Need for Speed Unbound

Жанр: Racing

Дата виходу: 02 грудня

Платформи: PS5, PC, Xbox Series X|S

Серія Need for Speed останні кілька років знаходиться у лімбі, і від Unbound залежить чи вибереться вона з нього, чи серію поховають остаточно на наступні років десять. В середині студії дуже вірять в цей проєкт, а хто ми, що б руйнувати цю віру. А ще до саудтреку гри увійде кілька українських виконавців.

The Callisto Protocol

Жанр: Survival horror

Дата виходу: 02 грудня

Платформи: PS4, PS5, PC, Xbox One, Xbox Series X|S

The Callisto Protocol виходить тільки на початку грудня, але авансом гру вже можна внести у список цікавинок цього року. Причина такої впевненості одна — за розробку відповідають люди, які колись створили оригінальний Dead Space, а нова гра виглядає як сучасна версія вже культової серії.

Космічна станція, почвари, таємниці та неймовірна кількість кровавих способів померти. Викликає занепокоєння лише відсутність гри в українському PS Store та повне ігнорування видавцем української фанбази гри.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: