Рубрики СтаттіКіно

Найцікавіші нові фільми лютого 2024 року

Опубликовал
Денис Федорук

У короткому лютому маємо понад два десятки новинок, які заслуговують на увагу. Буде що подивитися шанувальникам бойовиків, кінокоміксів, наукової фантастики, байопіків. мультфільмів і, звісно, романтичних комедій, без яких не обходиться жоден Валентинів день. Більш детально про лютневі новинки у кіно та на стримінгу пропонуємо ознайомитись у нашому традиційному кінодайжесті.

«Арґайл» / Argylle

Жанр: шпигунський комедійний бойовик
Дата прем’єри: 1 лютого
Реліз: кінотеатри

Еллі Конвей пише шпигунські романи та рідко виходить з дому, проводячи весь час зі своїм котом Алфі. Та одного разу їй доводиться зануритися у реальний світ шпигунських ігор, бо сюжети її книг стають надто близькі до діяльності однієї секретної організації. Коли шпигун під прикриттям Ейден намагається врятувати письменницю від небезпеки, що наближається, Еллі розуміє, що потрапила в реальність, де ніхто не є тим, ким здається.

Курс English For Tech: Speaking&Listening від Enlgish4IT.
Після курсу ви зможете найкраще презентувати свої досягнення, обговорювати проекти та вирішувати повсякденні завдання англійською мовою. Отримайте знижку 10% за промокодом TCENG.
Дізнатись про курс

Над сценарієм стрічки працював Джейсон Фукс («Диво-жінка»), а режисурою займався Метью Вон, котрий до цього працював над франшизою «Кінгсмен». В «Арґайлі» зібрався ще й зірковий акторський склад — Генрі Кавілл, Брайс Даллас Говард, Сем Роквелл, Кетрін О’Хара, Джон Сіна, Семюел Л. Джексон, Софія Бутелла та співачка Дуа Ліпа як вишенька на торті. Раніше про цей проєкт ми вже згадували у статті зі списком найочікуваніших фільмів 2024 року.

«Ідеальні дні» / Perfect Days

Жанр: драма
Дата прем’єри: 1 лютого
Реліз: кінотеатри

Хіраяма працює прибиральником туалетів у Токіо, і складається враження, ніби він цілком задоволений таким невибагливим життям. Свій вільний час Хіраяма присвячує рок-музиці та книгам. А ще він полюбляє висаджувати та фотографувати дерева. Завдяки серії несподіваних зустрічей перед глядачем поступово розкриватиметься таємниче минуле героя.

Нова робота Віма Вендерса, за сценарієм, написаним спільно з Такумою Такасакі, отримала Приз екуменічного журі Каннського кінофестивалю і премію за найкращу чоловічу роль для Кодзі Якусьо. Крім того, стрічка претендує на «Оскар» в категорії «Найкращий міжнародний фільм» від Японії.

«Шлях додому: Лянча проти Ауді» / Race for Glory. Audi vs Lancia

Жанр: біографічна спортивна драма, фільм про автоперегони
Дата прем’єри: 1 лютого
Реліз: кінотеатри

На чемпіонаті світу з ралі 1983 року розгортається принципове суперництво. Воно відбувається між командою Audi Sport GmbH з її автомобілем Audi Quattro під керівництвом Роланда Гумперта та командою Lancia Abarth з Чезаре Фіоріо біля керма з їхнім автомобілем Lancia Rally 037. Хто ж вийде переможцем у битві Лянча проти Ауді?

Ця італо-британська стрічка, заснована на реальних подіях, викликає стійкі асоціації з Ford v Ferrari (2019) Джеймса Менголда, який у нас чомусь переклали як «Аутсайдери». До того ж виконавець однієї з головних ролей Даніель Брюль колись вже грав відомого автоперегонника, а саме — Нікі Лауду у «Гонці» (2013) Рона Говарда.

«Оріон і Темряк» / Orion and the Dark

Жанр: анімація, пригодницьке фентезі
Дата прем’єри: 2 лютого
Реліз: Netflix

Сором’язливий і скромний Оріон виглядає як звичайний учень початкової школи. Але за ефемерною нормальністю криється потік тривог та страхів перед бджолами, собаками, океаном, хвилями мобільного зв’язку, страшними клоунами та навіть ризиком падінням зі скелі. Та найбільш за все Оріон боїться темряви. Тож коли буквальне втілення його найгіршого страху здійснює візит до переляканого хлопця, той повинен вирішити, чи зможе він навчитися контролювати свої жахи і нарешті стати щасливим.

Новий проєкт студії DreamWorks Animation, яка подарувала світу купу прекрасних мультфільмів, від «Шрека» до «Як приборкати дракона», заснований на однойменній дитячій книзі Емми Ярлетт. Це режисерський дебют Шона Чармеца, а сценарій до стрічки писав Чарлі Кауфман («Бути Джоном Малковічем», «Вічне сяйво чистого розуму», «Аномаліза»).

«Учень тигра» / The Tiger’s Apprentice

Жанр: анімація, пригодницьке фентезі
Дата прем’єри: 2 лютого
Реліз: Paramount+

Американський хлопчик китайського походження Том Лі дізнається, що його бабуся — хоронителька яйця фенікса. Але коли темні сили намагаються заволодіти священним артефактом, юний герой змушений стати на його захист, та перед тим об’єднатися з фантастичними істотами та отримати цінні уроки від тигра Містера Ху.

«Учень тигра» заснований на однойменному дитячому романі американського письменника Лоуренса Єпа, що побачив світ у 2003 році. Ця історія бере за основу давню китайську міфологію та застосовує її у сучасному Сан-Франциско.

«Боско» / Bosco

Жанр: біографічна драма, кримінальний трилер
Дата прем’єри: 2 лютого
Реліз: Peacock

Квонтей «Боско» Адамс був засуджений до 35 років позбавлення волі за зберігання марихуани. Та йому дивом вдається уникнути такого суворого покарання завдяки одній літній жінці, з якою Адамс познайомився за оголошенням.

Ця трохи дивна історія, котра мала місце у реальному житті, заснована на книзі «У гонитві за свободою» авторства все того ж Боско. Титульну роль виконав молодий актор Обрі Джозеф, а серед іншого касту можна побачити такі відомі імена як Тео Россі, Томас Джейн, Тайріз Гібсон та Вівіка А. Фокс.

«Якби ти був останнім» / If You Were the Last

Жанр: науково-фантастична романтична комедія
Дата прем’єри: 8 лютого
Реліз: кінотеатри

В центрі оповіді знаходяться двоє астронавтів Адам Герріті та Джейн Куанг, які перебувають в багаторічній дослідницькій місії. Усе змінюється в той момент, коли їхні стосунки перестають бути суто професійними.

Цей фільм з Ентоні Макі та Зої Чао у головних ролях добирається до українського прокату з величезним запізненням, зате буде доречний до Дня закоханих.

«Фаворитка Міллера» / Miller’s Girl

Жанр: драматичний трилер
Дата прем’єри: 8 лютого
Реліз: кінотеатри

Дженна Ортега та Мартін Фріман постануть перед глядачем у ролі студентки Каїри Світ та вчителя Джонатана Міллера відповідно. Ці персонажі вступають у складні та суперечливі стосунки після творчого завдання, яке має виконати талановита письменниця-початківець.

«Фаворитка Міллера» — режисерський та сценарний дебют Джейд Геллі Бартлетт, яка до цього відзначилась хіба що епізодичною появою в «Аудиторі» (2016) з Беном Аффлеком. Основні знімання пройшли в містечку Картерсвілл, штат Джорджія.

«Інший Франко»

Жанр: історико-біографічна драма
Дата прем’єри: 8 лютого
Реліз: кінотеатри

Події фільму відбуваються у червні 1941 року в маєтку Франків у Львові. У розпал Другої світової війни зустрічаються двоє старих друзів — Петро Франко та Андрій Грищук. Вони мають сповнене пригод, насичене драматичними подіями спільне минуле. Зокрема, чоловіки зіграли важливу роль у заснуванні скаутської організації «Пласт».

«Інший Франко» розповість історію життя українського письменника, науковця, педагога, льотчика УГА і сина «Великого Каменяра» — Петра Франка. Головні ролі виконали В’ячеслав Довженко та Ахтем Сеітаблаєв.

«Кохання за викликом» / Good Luck to You, Leo Grande

Жанр: секс-комедія, драма
Дата прем’єри: 8 лютого
Реліз: кінотеатри

Немолода жінка Ненсі Стокс планує провести ніч у готельному номері в компанії секс-працівника на ім’я Лео Гранде. Але те, що виглядало як звичайна зустріч за домовленістю, перетворюється на дещо більше.

Коли весь світ вже давно переглянув «Кохання за викликом», достойно оцінив і навіть забув про нього, стрічка австралійської режисерки Софі Гайд, за сценарієм Кеті Бренд, лише зараз доповзає до українського прокату. Головні ролі тут виконали Емма Томпсон, яка за цю роль номінувалася на «Золотий глобус», і Деріл Маккормак. І так, це той випадок, коли краще пізно, ніж ніколи.

«Оновлено» / Upgraded

Жанр: романтична комедія
Дата прем’єри: 9 лютого
Реліз: Prime Video

Мисткиня-початківиця Ана отримує запрошення на престижну роботу у Лондоні. Але по дорозі до столиці Сполученого Королівства, у літаку, красуня знайомиться з заможним Вільямом. Ця зустріч назавжди змінить життя обох героїв.

Нова романтична комедія від платформи Prime Video поєднала на знімальному майданчику зірку «Рівердейла» Камілу Мендес та Арчі Рено, якого ви могли бачити у серіалі «Тінь і кістка», фільмах «Морбіус» та «Пиво зі смаком дружби».

«Сонячне узбережжя» / Suncoast

Жанр: драма, історія дорослішання
Дата прем’єри: 9 лютого
Реліз: Hulu

Юна Доріс живе разом з батьками та братом. Їхнє життя піддається випробуванням через серйозну хворобу останнього.

«Сонячне узбережжя» — режисерський та сценарний дебют Лори Чінн у повнометражному кіно. Ця історія дорослішання заснована на життєвому досвіді Чінн на початку нульових, тому є напівавтобіографічною. Головні ролі у фільмі виконали Ніко Паркер, котра відзначилася партією дочки головного героя Сари у хітовому «Останні з нас», а також Лора Лінні та Вуді Гаррельсон, котрі зайвих представлень не потребують.

«Уроки толерантності»

Жанр: драмеді
Дата прем’єри: 14 лютого
Реліз: кінотеатри

Звичайна українська родина Найдюків, що складається з провінційної вчительки, її безробітного чоловіка та двох дітей, переживає не найкращі часи. Щоб виправити своє складне фінансове становище, вони вирішують стати учасниками програми з євроінтеграції «Уроки толерантності». Та чи зможуть Найдюки знайти спільну мову з тим, кого вони звикли засуджувати, а саме представником ЛГБТ-спільноти?

Сюжет комедії Аркадія Непиталюка заснований на п’єсі Ігоря Білиця «Гей-парад». Тут зіграли Олена Узлюк, Олександр Ярема, Олександр Піскунов, Кароліна Мруга, Акмаль Гурезов, Борис Георгієвський та Ніна Набока.

«Мадам Павутина» / Madame Web

Жанр: супергеройський екшн
Дата прем’єри: 14 лютого
Реліз: кінотеатри

Парамедикиня з Мангеттену Кассандра Вебб отримує надприродні здібності до ясновидіння. Змушена зіткнутися з неочікуваними відкриттями щодо власного минулого, вона об’єднує зусилля з трьома молодими жінками, щоб дати бій могутньому ворогу.

«Мадам Павутина» — вже четвертий фільм в межах Кіновсесвіту Людини-павука від Sony та перший з запланованих трьох у 2024 році. Титульну роль персонажа з коміксів Marvel виконала Дакота Джонсон, а партії інших супергероїнь дісталися Сідні Свіні, Селесті О’Коннор та Ізабеллі Монер.

«Гравці» / Players

Жанр: романтична комедія
Дата прем’єри: 14 лютого
Реліз: Netflix

Нью-Йоркська спортивна журналістка Мак давно розробила успішну схему знайомств для друзів. Але коли вона усвідомлює, що несподівано закохалася в одну зі своїх «жертв», її життя перевертається догори дриґом.

У лютому не обійдеться без ромкомівських пристрастей і на Netflix. Фільм режисерки Тріш Сі («Крок вперед: Все або нічого», «Ідеальний голос 3»), за сценарієм Вітні Андерсон («Озарк», «Шибайголова»), вийде до Дня закоханих. Головні ролі виконали Джина Родрігес, Деймон Веянс-молодший та Том Елліс.

«Марс-Експрес» / Mars Express

Жанр: науково-фантастичний анімаційний детектив
Дата прем’єри: 15 лютого
Реліз: кінотеатри

Дія відбувається у 23 столітті на Марсі. Сюжет розповідає про розслідування справи, що стосується зникнення молодої дівчини. Воно проводиться приватним детективом Аліною Рубі та її компаньйоном-андроїдом Карлосом Ріверою. Та згодом герої виявляють, що на 18-річну студентку Джун Чоу чомусь полюють не тільки вони, і цей фактор сильно ускладнює їхню місію.

«Марс-Експрес», який прем’єрувався на Каннському кінофестивалі, це повнометражний дебют постановника Жеремі Періна. Стрічка наповнена посиланнями до культової фантастики, зокрема, фільмів «Той, що біжить по лезу», «Робокоп», «Термінатор 2», а також до аніме «Привид в броні», «Акіра», «Ідеальний смуток» та «Паприка».

«Боб Марлі: One Love» / Bob Marley: One Love

Жанр: біографічна музична драма
Дата прем’єри: 15 лютого
Реліз: кінотеатри

«Боб Марлі: Одна любов» становить кінематографічний життєпис легендарного співака та автора пісень у стилі регі, як нескладно здогадатися, Боба Марлі. Історія охопить шлях виконавця від його сходження до слави аж до самої смерті у 1981 році.

Музичні байопіки зараз в тренді — після Фредді Мерк’юрі, Елтона Джона та Вітні Г’юстон тепер от дійшла черга і до Боба Марлі. Титульну роль виконав Кінгслі Бен-Адір («Таємне вторгнення»), а режисерував стрічку Рейнальдо Маркуса Грін («Король Річард»).

«Мій двійник-робот» / Robots

Жанр: науково-фантастична романтична комедія
Дата прем’єри: 22 лютого
Реліз: кінотеатри

2032 рік. Хитруни Елейн і Чарльз використовують своїх андроїдів-двійників задля власної вигоди, зокрема, побачень і легкого заробітку. Але коли їхні механічні раби зустрічаються віч-на-віч, стається непоправне: вони закохуються і більше не хочуть коритися своїм господарям. Тепер недолугій парочці доведеться об’єднати зусилля, щоб виправити становище

Сюжет цього фантастичного ромкому, постановкою і сценарієм якого займалися Ентоні Гайнс і Каспер Крістенсен, заснований на оповіданні «Робот, схожий на мене» (1973) американського письменника Роберта Шеклі. Основні партії виконали Шейлін Вудлі та Джек Вайтголл, і це ще один проєкт лютневого репертуару, який добирається до наших кінотеатрів з великим запізненням.

«Зона інтересу» / The Zone of Interest

Жанр: історична драма
Дата прем’єри: 22 лютого
Реліз: кінотеатри

Чоловік і дружина будують оселю мрії, де знайшлося місце і затишному саду, і розкоші, і приємним вечорам у колі родини. Якби не високий паркан, то можна було б і забути, що поряд знаходиться концтабір, де чоловік працює комендантом.

Нова стрічка Джонатана Ґлейзера від студії А24 заснована на однойменному романі британського письменника Мартіна Еміса, що розповідає про коменданта концтабору «Аушвіц» Рудольфа Гьосса. Фільм удостоївся Ґран-прі, призу FIPRESCI, Премії за саундтрек і Нагороди CST Artist-Technician на Каннському кінофестивалі, а також претендує на «Оскар» як в категорії «Найкращий міжнародний фільм» від Великої Британії, так і у головній номінації за найкращий фільм.

«Кривава права рука» / Red Right Hand

Жанр: бойовик, трилер
Дата прем’єри: 23 лютого
Реліз: цифрові сервіси

Кеш намагається чесно заробляти на життя і не влазити у всілякі пригоди, але у долі були свої плани на чоловіка. Він змушений переступити межу закону, щоб розплатитися з боргами свого шурина Фінні, який заборгував чималу суму місцевому кримінальному авторитету на прізвисько «Біг Кет». Ця дияволиця стає справжнім нічним кошмаром Кеша, але тепер він готовий на все, щоб захистити свою сім’ю та невеличке містечко від банди скажених головорізів.

Цей невибагливий проєкт категорії Б, який, безумовно, знайде свого глядача, зібрав на знімальному майданчику Орландо Блума та Енді Макдавелл, героям яких і доведеться змагатися в межах тутешнього сюжету.

«Код 8: Частина ІІ» / Code 8: Part II

Жанр: науково-фантастичний бойовик
Дата прем’єри: 28 лютого
Реліз: Netflix

Дівчина-підліток націлена боротися за справедливість, намагаючись покарати корумпованих поліціянтів, що вбили її брата. Героїня заручається підтримкою колишнього в’язня та його спільника.

Це сиквел фантастичного фільму «Код 8», який вийшов на Netflix у 2019 році та розповідав про недалеке майбутнє, де 4% населення Землі народжуються із суперздібностями. До своїх ролей повернулися Роббі та Стівен Амелли, як і режисер оригінальної картини Джефф Чан.

«Дюна: Частина друга» / Dune: Part Two

Жанр: епічна наукова фантастика
Дата прем’єри: 29 лютого
Реліз: кінотеатри

Пол Атрід об’єднується з Чані та Фременами, щоб помститися змовникам, які знищили його сім’ю.

Про довгоочікуваний сиквел «Дюни» Дені Вільньова ми вже писали раніше, причому неодноразово. Тож без зайвих слів вкотре констатуємо, що це одна з найочікуваніших прем’єр не тільки лютого, а й усього року.

«Залишенці» / The Holdovers

Жанр: різдвяне драмеді
Дата прем’єри: 29 лютого
Реліз: кінотеатри

Напередодні Різдва 1970 року в академії Бартон лишаються лише шкідливий вчитель античних культур Пол Ганем, кухарка Мері Лемб та проблемний учень Ангус Тіллі. Те, що починалося як вимушене співіснування, позбавлене святкового настрою, перетворюється для кожного з героїв на справжнє одкровення.

«Залишенці» Александра Пейна вже отримав два «Золоті глобуси» в акторських категоріях та претендує на «Оскар» у п’яти, в тому числі за найкращий фільм та оригінальний сценарій. Це різдвяне ретро-драмеді з блискучими акторськими виступами також цілком заслужено потрапило і до нашого списку кращих фільмів 2023 року.

Disqus Comments Loading...