Рубрики СтаттіКіно

25 найочікуваніших фільмів 2024 року

Опубликовал
Денис Федорук

2024 рік примітний тим, що Голлівуд приділяє трохи менше уваги легковажним кінокоміксам, адже основні постачальники подібного контенту, всесвіти DC та Marvel, фактично поставлені на паузу. Це шанс вхопити шмат пирога для кіновсесвіту Людини-павука від Sony, що планує випустити аж три фільми («Мадам Павутина», «Крейвен-мисливець», «Веном 3»), але великих сподівань на ці прем’єри навряд чи варто покладати. Втім, цьогоріч буде що подивитися і у відриві від персонажів з мальописів. Що саме — дізнавайтесь у нашому довгочиті.

Зміст

«Арґайл» / Argylle

Жанр: шпигунський комедійний бойовик
Дата випуску: 1 лютого
Реліз: кінотеатри

Еллі Конвей — авторка шпигунських романів-бестселерів, яка майже весь час проводить вдома у компанії свого кота Алфі. Але цьому способу життя настає кінець, коли сюжети з книг Еллі починають підозріло нагадувати діяльність реальної шпигунської організації.

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

Режисер Метью Вон, який до цього працював над франшизою «Кінгсман», розповідав в інтерв’ю, що його новий фільм — ода культовим бойовикам 80-х, таким як «Міцний горішок» та «Смертельна зброя». В розпорядженні у постановника опинився зірковий акторський склад: Генрі Кавілл із зачіскою аля Іван Драго, Брайс Даллас Говард, Сем Роквелл, Браян Кренстон, Кетрін О’Хара, Джон Сіна, Семюел Л. Джексон, а також Дуа Ліпа у другому для неї фільмі після появи у «‎Барбі».

«Лялі їдуть далі» / Drive-Away Dolls

Жанр: комедійне роуд-муві
Дата випуску: 23 лютого
Реліз: кінотеатри

Дві подруги, Джеймі та Меріан, вирішують перезавантажити своє життя та вирушають у незаплановану подорож до Таллахассі. Але їхня пригода набуває несподіваних обертів, коли дівчата зустрічають на своєму шляху групу невдачливих злочинців.

«Лялі їдуть далі» — перший повнометражний ігровий фільм, який Ітан Коен ставив самотужки, без участі свого брата Джоела. Стрічка мала вийти на екрани ще восени минулого року, але через голлівудські страйки дата прем’єри була відкладена аж до лютого 2024-го.

«Дюна: Частина друга» / Dune: Part Two

Жанр: епічна наукова фантастика
Дата випуску: 14 березня
Реліз: кінотеатри

Пол Атрід об’єднується з Чані та Фременами, щоб помститися змовникам, які знищили його сім’ю, а також намагається запобігти жахливому майбутньому з катастрофічними наслідками.

«Частина друга», як не складно здогадатися, це сиквел «Дюни» (2021) Дені Вільньова. Сюжет базується на другій частині однойменного роману Френка Герберта, а у разі успіху в прокаті глядачі зможуть розраховувати і на третій фільм. Це ще один проєкт, вихід якого довелося відтермінувати через страйки у Голлівуді.

«Міккі 17» / Mickey 17

Жанр: наукова фантастика
Дата випуску: 28 березня
Реліз: кінотеатри

Робот Міккі, що вірно служить людям і допомагає у колонізації крижаного світу Ніфльхейм, є так званим «відновлюваним співробітником». Після смерті його свідомість завантажують у нове тіло, і коли цей процес відбувається вшосте, Міккі починає усвідомлювати, що щось тут не так. Під час сьомої місії головний герой помічає, що йому вже створили наступну заміну.

Сюжет цього науково-фантастичного фільму оскароносного режисера Пона Чжуна Хо («Паразити») заснований на романі Едварда Ештона «Міккі-7», а головну роль у ньому виконав Роберт Паттінсон. Очевидно, що тутешня історія має певну подібність до стрічки «Місяць» Данкана Джонса, де партія «відновлюваного співробітника» дісталася Сему Роквеллу.

«Мисливці на привидів: Крижана імперія» / Ghostbusters: Frozen Empire

Жанр: фантастична комедія
Дата випуску: 28 березня
Реліз: кінотеатри

Цього разу невтомним мисливцям на привидів доведеться протистояти монстру, що здатен влаштувати на планеті щось на кшталт «Післязавтра» Роланда Еммеріха, тобто, новий льодовиковий період.

«Крижана імперія» — п’ятий фільм франшизи «Мисливці на привидів» та пряме продовження минулої стрічки з підзаголовком «З того світу» 2021 року. Це перший проєкт серії, у якій не брав участь постановник культової оригінальної дилогії та продюсер наступних частин Айван Райтман, котрий помер у клятому лютому 2022-го. За словами Кумейла Нанджіані, творці надихалися мультсеріалом «Справжні мисливці на привидів» (1986-1991).

«Ґодзілла та Конґ: Нова імперія» / Godzilla x Kong: The New Empire

Жанр: фільм про монстрів
Дата випуску: 11 квітня
Реліз: кінотеатри

Могутнім титанам Ґодзіллі та Конґу доведеться об’єднати зусилля у протистоянні з новим ворогом, що несе загрозу не тільки їхньому існуванню, а й усьому світу.

Сиквел успішного блокбастера «Ґолзілла проти Конґа» (2021) становить вже п’ятий фільм у кіновсесвіті MonsterVerse та обіцяє заглибитися в історію походження головних зірок шоу, розкрити деякі таємниці Острова Черепа та занурити в епічну битву, що назавжди пов’язала цих кремезних істот з людством. Адам Вінгард повернувся у режисерське крісло, а головна роль була довірена Дену Стівенсу.

«Повстання Штатів» / Civil War

Жанр: епічний бойовик
Дата випуску: 26 квітня
Реліз: кінотеатри

США, недалеке майбутнє. Країну спіткала політична криза, уряд перетворився на диктатуру. Частина штатів проголошує свою незалежність. Президент країни віддає наказ придушити повстання з застосуванням військової сили. Рух опору планує похід на Вашингтон. У центрі оповіді знаходиться команда журналістів, що уважно стежить за перебігом подій, коли прості американці змушені виживати в умовах смертоносної громадянської війни.

Це найдорожчий проєкт студії А24 та нова режисерська робота Алекса Ґарленда. Попередні його фільми «Ex Machina», «Анігіляція» та «Чоловічий рід» стали справжніми кіноподіями. У «Громадянській війні» зіграли Кірстен Данст, Кейлі Спейні, Джессі Племонс, Нік Офферман та Стівен Гендерсон.

«Каскадер» / The Fall Guy

Жанр: комедійний бойовик
Дата випуску: 2 травня
Реліз: кінотеатри

Досвідчений каскадер Кольт Сіверс і дублер кінозірки з карикатурним ім’ям Том Райдер працює на знімальному майданчику нового фільму, який режисує його колишня дівчина Джоді Морено. Але після неочікуваного зникнення виконавця головної ролі подальше фільмування опиняється під великим питанням. Тож Кольт береться за розслідування, щоб з’ясувати, що ж сталося з Райдером.

«Каскадер» заснований на однойменному серіалі, що протримався в ефірі п’ять сезонів та виходив на телеканалі АВС з 1981 по 1986 роки. Постановкою займався Девід Літч («Джон Уік», «Атомна блондинка», «Швидкісний поїзд»), а головні ролі виконали Раян Ґослінґ та Емілі Блант. Також очікується символічне камео зірки оригінального шоу — 84-річного Лі Мейджорса.

«Фуріоза: Шалений Макс. Сага» / Furiosa: A Mad Max Saga

Жанр: постапокаліптичний бойовик
Дата випуску: 23 травня
Реліз: кінотеатри

Коли світ зазнає глобального колапсу, юну Фуріозу викрадають з рідних земель, після чого вона опиняється в епіцентрі протистояння байкерської банди на чолі з Дементусом та людьми Несмертного Джо. Поки два тирани б’ються за панування над Цитаделлю, Фуріоза намагається знайти шлях додому.

«Фуріоза» є спінофом і на додаток приквелом хітового блокбастера «Шалений Макс: Дорога гніву» (2015) Джорджа Міллера. Титульну роль отримала дівчина, яка не порозумілася з Android Аня Тейлор-Джой, а ще у фільмі ми побачимо загримованого Кріса Гемсворта та пауерліфтера Натана Джонса, що повернеться до ролі Ріктуса Еректуса. Нагадаємо, що у попередньому фільмі партію безстрашної воїтельки блискуче виконала Шарліз Терон.

«Королівство планети мавп» / Kingdom of the Planet of the Apes

Жанр: науково-фантастичний бойовик
Дата випуску: 23 травня
Реліз: кінотеатри

Дія відбувається через кілька століть після подій фільму «Війна за планету мавп» (2017). Там, куди Цезар привів своє плем’я, з’явилося багато кланів мавп, а люди здичавіли. Нинішній вождь приматів Проксимус веде політику поневолення та намагається заволодіти залишками людських технологій. Шимпанзе Ноа вирушає у небезпечну подорож разом із дівчиною на ім’я Мей, щоб змінити долю і людей, і своїх одноплемінників.

Це вже четверта частина перезавантаженої франшизи «Планета мавп», яка у разі успішного прокату може стати першою серією нової трилогії.

«Балерина» / Ballerina

Жанр: бойовик, трилер
Дата випуску: 7 червня
Реліз: кінотеатри

Професіональна балерина та за сумісництвом крута найманка Руні відкриває жорстоке полювання на вбивць своєї родини.

«Балерина» — спіноф «Джона Уіка», події якого розгортаються між третьою та четвертою частиною основного тайтлу. Постановкою займався Лен Вайзмен, відомий завдяки роботі над вампірською сагою «Інший світ», а титульна роль дісталася Ані де Армас. Також очікуються камео зірок оригінальної квадралогії — Кіану Рівза, Ієна Макшейна та Ленса Реддіка, для якого це була одна з останніх робіт у кіно.

«Погані хлопці 4» / Bad Boys 4

Жанр: комедійний бойовик, бадді-муві
Дата випуску: 14 червня
Реліз: кінотеатри

Неочікуване возз’єднання детективів Майка Лоурі та Маркуса Бернетта у 2020 році отримує продовження у четвертому фільмі. Розвивати започатковану Майклом Беєм франшизу вдруге береться тандем режисерів Аділь Ель Арбі та Білал Фалла. Вілл Сміт та Мартін Лоуренс знову в строю.

«Дедпул і Росомаха» / Deadpool & Wolverine

Жанр: супергеройський екшн
Дата випуску: 25 липня
Реліз: кінотеатри

Третій «Дедпул», на жаль чи, скоріше, на щастя стане єдиним фільмом Кінематографічного всесвіту Марвел у 2024 році та першим у франшизі з рейтингом R. До своїх ролей повертаються Раян Рейнольдс, Морена Баккарін, Каран Соні, Стефан Капічіч та Бріанна Гільдебрандт, а також з’являться деякі нові-старі персонажі.

Перш за все це Росомаха у незмінному виконанні Г’ю Джекмана. Плюс Електра, яку не полінувалися дістати з н̶е̶б̶у̶т̶т̶я першої половини нульових та ще й повернути до ролі Дженніфер Гарнер, котра вже давненько покинула супергеройщину і екшн-фільми загалом. Це буде третій спільний проєкт режисера Шона Леві та Раяна Рейнольдса за останні 4 роки після стрічок «Персонаж» і «Проєкт “Адам”».

«Бордерлендз» / Borderlands

Жанр: науково-фантастичний комедійний екшн
Дата випуску: 9 серпня
Реліз: кінотеатри

Про фільм за мотивами однойменної серії відеоігор від Gearbox Software ми вже писали у Топі майбутніх екранізацій забавок. Елай Рот займався режисурою, потім було двотижневе перефільмування, на якому його замінив Тім Міллер. Влітку стало відомо, що Крейг Мазін не є автором чи співавтором сценарію, як зазначалося раніше. Зрештою, якийсь час проєкт знаходився у поствиробничому пеклі, що напевно позначиться на якості продукту, але, здається, студія Lionsgate нарешті готова випустити його на екрани.

За сюжетом сумнозвісна злочинниця із загадковим минулим Ліліт (Кейт Бланшетт) неохоче повертається на свою рідну планету Пандору і укладає несподівану угоду. Вона береться знайти зниклу доньку Атласа, об’єднавши зусилля з іншими персонажами гри. Усі вони вирушають у сповнену небезпек пригоду.

«Чужий: Ромул» / Alien: Romulus

Жанр: науково-фантастичний горор
Дата випуску: 15 серпня
Реліз: кінотеатри

Дія фільму відбуватиметься між подіями оригінального «Чужого» (1979) та сиквелу Джеймса Кемерона «Чужі» (1986). Ця історія жодним чином не пов’язана з минулими частинами франшизи.

Після скасування проєкту Ніла Блумкампа та придбання 21st Century Fox компанією Disney стало відомо, що розробкою наступної стрічки про ксеноморфів займеться автор «Не дихай» Феде Альварес. Шкода, що версію Блумкампа ми так і не побачимо.

«Поліцейський з Беверлі-Гіллз: Аксель Фоулі» / Beverly Hills Cop: Axel F

Жанр: комедійний бойовик
Дата випуску: літо 2024
Реліз: Netflix

Після смерті старого друга лейтенант поліцейського управління Детройта Аксель Фоулі повертається до Беверлі-Хіллз. Там він планує розслідувати корупцію в місцевому відділку та викрити вбивць.

Задум знімати четверту частину витав у повітрі ще з середини 90-х, але до конкретики справа так і не доходила, аж поки не стало відомо про початок активного виробництва у 2022 році. Незмінний Едді Мерфі повертається до ролі детектива Акселя Фоулі, і будемо сподіватися, що цей камбек виявиться вдалим.

«Бітлджюс 2» / Beetlejuice 2

Жанр: фентезі
Дата випуску: 5 вересня
Реліз: кінотеатри

Ще одне цікаве повернення планується у вересні, коли Тім Бертон представить сиквел стрічки «Бітлджюс» 1988 року. До своїх ролей повернутся Майкл Кітон, Вайнона Райдер та Кетрін О’Хара, а з новачків до них доєднаються Дженна Ортега, з якою Бертон відносно нещодавно працював у «Венздей», а також Моніка Белуччі, Джастін Теру та Віллем Дефо.

«Джокер: Божевілля на двох» / Joker: Folie à Deux

Жанр: трилер, мюзикл
Дата випуску: 3 жовтня
Реліз: кінотеатри

Перший «Джокер» Тодда Філліпса з Хоакіном Феніксом у головній ролі наробив чимало галасу, а сиквел про божевільного маргінала обіцяє історію знайомства Артура Флека з психіатром клініки Аркхем Гарлін Квінзель, куди потрапить головний герой. Розділяти екранне божевілля Фенікс буде разом з Леді Гагою, якій дісталася роль майбутньої антигероїні Гарлі Квінн.

«Гладіатор 2» / Gladiator 2

Жанр: історична драма
Дата випуску: 22 листопада
Реліз: кінотеатри

Після роботи над «Наполеоном» сер Рідлі Скотт розпочинає знімання наступного історичного епіка — сиквелу культового «Гладіатора». Оригінальний блокбастер 2000 року отримав п’ять «Оскарів» (в тому числі за «Найкращий фільм») і відродив колишню цікавість Голлівуду до жанру пеплум, представники якого посипались як з рогу достатку («Троя», «Олександр», «Король Артур», «Царство небесне» і багато інших).

За попередньою інформацією дія відбуватиметься через декілька десятиліть після подій першого фільму. Сюжет зосередиться на племіннику Коммода Луцію. Творцям вдалося зібрати зірковий склад акторів: Дензел Вашингтон, Педро Паскаль, Конні Нільсен, Баррі Кіоган, Джимон Гонсу тощо. Через усім відомі страйки фільмування довелося тимчасово припинити, тому і початкова дата прем’єри напевно буде змінена.

«Володар перснів: Війна Рогиримів» / The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim

Жанр: аніме, фентезі
Дата випуску: 12 грудня
Реліз: кінотеатри

За 183 роки до подій фільму «Володар перснів: Дві вежі» (2002) легендарний король Рогану Хелм-Молот повинен дати бій жорстокому лідеру дунландців Вульфу, що прагне помститися за смерть свого батька. Бій має відбутися у стародавній фортеці Хорнбург. Опинившись у відчайдушній ситуації, донька Хелма Гера змушена очолити опір підступному ворогу, котрий має намір повністю знищити її народ.

Над аніме-приквелом легендарної трилогії Пітера Джексона працювали режисер Кендзі Каміями та сценаристи Фібі Гіттінс і Арті Папагеоргіу, які посилалися на епічний твір Дж. Р. Р. Толкіна. Браян Кокс подарував свій голос Хелм-Молоту, а Міранда Отто повернулася до ролі Еовін, яку вона виконувала у фільмах Джексона.

«Муфаса: Король Лев» / Mufasa: The Lion King

Жанр: анімаційний, пригодницька музична комедія, драма
Дата випуску: 19 грудня
Реліз: кінотеатри

У 2019 році вийшов ледь не покадровий рімейк культового діснеївського мультфільму «Король Лев» (1994). Його автори пропонували глядачу глянути на знайому історію крізь фотореалістичний CGI. Історія становлення Муфаси успадковує цей технологічний підхід. При цьому вона подаватиметься у формі флешбеку, адже матиме сцени і з актуального таймлайну, у яких буде показано, як склалася доля героїв після подій першого фільму. Тож у кадрі обов’язково з’являться улюбленці публіки Тімон і Пумба.

«Їжак Сонік 3» / Sonic the Hedgehog 3

Жанр: пригодницька фантастична комедія
Дата випуску: 19 грудня
Реліз: кінотеатри

Пригоди культового персонажа з однойменної серії відеоігор від Sega продовжуються. Цього разу, правда, без неповторного Джима Керрі, котрий грав доктора Роботніка, але станом на зараз покінчив з акторством, зате з Їжаком Шедоу. Також нагадаємо, що до виходу на Paramount+ планується серіал про Єхидну Наклза.

«Носферату» / Nosferatu

Жанр: готичний горор
Дата випуску: 25 грудня
Реліз: кінотеатри

Це вже другий рімейк класики німецького експресіонізму «Носферату. Симфонія жаху» (1922) Фрідріха Вільгельма Мурнау. Режисером стрічки став один з найяскравіших представників нової хвилі горору Роберт Еґґерс («Відьма», «Маяк»), а титульну роль виконав Білл Скаршгорд. У проєкт також залучені Лілі-Роуз Депп, Ніколас Голт, який буквально торік мав справи з графом Дракулою, Аарон Тейлор-Джонсон, Віллео Дефо та Емма Коррін.

«Міністерство неджентльменської війни» / The Ministry of Ungentlemanly Warfare

Жанр: шпигунський бойовик
Дата випуску: невідома
Реліз: кінотеатри

Історія про секретну британську організацію часів Другої світової війни, нині відому як Управління спеціальних операцій. Заснована Уінстоном Черчиллем, ця структура вела диверсії у тилу ворога та допомогла змінити хід війни проти нацистської Німеччини, на додаток започаткувавши секретні операції як такі.

Сюжет нового фільму англійського багатоверстатника Гая Річі (стабільно видає по фільму в рік вже п’ять років поспіль) заснований на книзі Деміена Льюїса Churchill’s Secret Warriors: The Explosive True Story of the Special Forces Desperadoes of WWII (2014). До акторського складу увійшли: Генрі Кавілл, Ейса Гонсалес, Алан Рітчсон, Тіль Швайґер та інші.

«Електричний штат» / The Electric State

Жанр: науково-фантастичний пригодницький екшн
Дата випуску: невідома
Реліз: Netflix

У розпорядженні юної Мішель опиняється робот її зниклого брата. Разом зі своїм новим механічним другом героїня вирушає на пошуки родича.

Новий проєкт братів Руссо заснований на однойменному графічному романі Саймона Столенхага. Враховуючи, що на виробництво минулого фільму відомих братів «Сіра людина» Netflix не пожалкував 200 мільйонів доларів, можна розраховувати на щось непристойно дороге (але не факт, що змістовне) і цього разу. У фільмі знялися Міллі Боббі Браун, Кріс Пратт, Стенлі Туччі, Ентоні Макі та Біллі Боб Торнтон.

Disqus Comments Loading...