Рубрики СтаттіКіно

Найцікавіші нові фільми січня 2024 року

Опубликовал
Денис Федорук

Січень має кілька цікавих особливостей стосовно кіноновинок. Перш за все це абсолютна відсутність супергеройщини. Щобільше, в січневій афіші взагалі немає непристойно дорогих блокбастерів. Ніяких вам глобальних катастроф, прибульців і рятувань світу. Натомість маємо купу представників нагородного сезону та фестивальних прем’єр, через що поряд опинилися, наприклад, такі стрічки з різних планет як «Дон Жуан із Жашкова» та новий хіт Йоргоса Лантімоса «Бідолашні створіння». Більш детально про найцікавіші новинки місяця читайте в нашому традиційному дайджесті.

«Наступний гол — переможний» / Next Goal Wins

Жанр: спортивне драмеді
Дата прем’єри: 4 січня
Реліз: кінотеатри

Голландсько-американський футбольний спеціаліст Томас Ронген постає перед важким вибором: або лишитися без роботи, або очолити збірну Американського Самоа та спробувати вивести команду до кваліфікації Чемпіонату світу з футболу 2014 року. Проблема в тому, що це одна з найслабших команд у світі, тому будь-який успіх на полі можна вважати подвигом.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс

Сюжет нової стрічки Тайки Вайтіті заснований на однойменному документальному фільмі Майка Бретта і Стіва Джеймісона. Вона прем’єрувалася у вересні на Міжнародному кінофестивалі в Торонто та отримала посередні відгуки кінокритиків. Хоча, здавалося, після марвелівського «Тор: Любов і Грім» справи у режисера мали піти лише на краще.

«Дон Жуан із Жашкова»

Жанр: комедія
Дата прем’єри: 4 січня
Реліз: кінотеатри

Життя київського фотографа Жені Горобчика стало настільки нестерпним, що він вже готовий стрибнути під поїзд. Але неочікувано перед невдачливим героєм починає майоріти світло у кінці тунелю. Можливо, не все так погано, і ще є шанс виправити своє плачевне становище?

Українська комедія «Дон Жуан із Жашкова» заснована на однойменній п’єсі Оксани Гриценко, а її акторський склад може похизуватися такими зірками естради, як Михайло Хома та Надія Мейхер. Держкіно виділило на цей проєкт майже 25 мільйонів гривень, але зауважимо, що відбулося це ще до повномасштабного вторгнення росії в Україну.

«Нічний заплив» / Night Swim

Жанр: жахи, трилер
Дата прем’єри: 4 січня
Реліз: кінотеатри

Колишній бейсболіст Рей Воллер, разом з дружиною та дітьми, переїжджає до нового будинку з чудовим басейном на задньому дворі. Але те, що здавалося місцем для щасливого життя родини перетворюється на їхній найстрашніший кошмар.

Фільм про протистояння зі скаженим басейном заснований на однойменній короткометражці 2014 року та створювався під продюсерським крилом Джеймса Вана та Джейсона Блума.

«Снігова спільнота» / La sociedad de la nieve

Жанр: фільм про виживання
Дата прем’єри: 4 січня
Реліз: Netflix

13 жовтня 1972 року пасажирський літак FH-227 зазнає аварії, врізавшись у льодовик в Андах. Частина пасажирів гине одразу на місці катастрофи, але лишаються і ті, кому доведеться боротися за виживання у суворих кліматичних умовах.

Це адаптація однойменної книги уругвайського журналіста та письменника Пабло Вієрчі, в якій задокументовані розповіді всіх людей, що вижили у цій страшній авіакатастрофі. Фільм отримав визнання критиків і був обраний як заявка на «Оскар» від Іспанії в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою», в підсумку увійшовши до шорт-листа.

«Бджоляр» / The Beekeeper

Жанр: бойовик
Дата прем’єри: 11 січня
Реліз: кінотеатри

Адам Клей – колишній агент секретної організації «Бджолярі» (з такою назвою їм десь у підземній лабораторії Раккун-Сіті працювати). Після загадкової смерті друга та колеги Клей має намір викрити винних та помститися підступним ворогам, що засіли всередині контори.

Разом з усілякими механіками та перевізниками нестримний Джейсон Стейтем продовжує впевнено освоювати нові професії, у чому конкуренцію йому може скласти хіба що повітряний маршал та снігоприбиральник Ліам Нісон. Та стейтемівські навички все ж незмінні — ефектно бити ворожі пики статистів та бути суцільно непереможним.

«Ля Палісіада»

Жанр: пострадянський нуар
Дата прем’єри: 11 січня
Реліз: кінотеатри

Події відбуваються в Україні у 1996 році. За кілька місяців до скасування смертної кари судовий психіатр та слідчий розгортають розслідування заплутаної справи із вбивством міліціонера. Ситуація ускладнюється тим, що обидва були закохані у дружину померлого.

Дебют Філіпа Сотниченка отримав чимало нагород престижних європейських кінофестивалів, а також став переможцем Національної премії кінокритиків «Кіноколо» в номінації «Найкращий повнометражний ігровий фільм». Церемонія нагородження відбулася 12 жовтня 2023 року перед відкриттям «Київського тижня критики».

«Прісцилла» / Priscilla

Жанр: біографічна драма
Дата прем’єри: 11 січня
Реліз: кінотеатри

Ця біографічна драма Софії Копполи присвячена життю та складним стосункам Прісцилли Преслі з її чоловіком Елвісом Преслі. Сюжет заснований на мемуарах самої Прісцілли у співавторстві з Сандрою Гармон «Елвіс і я» 1985 року.

Разом з іншим байопіком на тему складного шлюбу з відомим музикантом, «Маестро» Бредлі Купера, «Прісцилла» претендував на головну нагороду торішнього Венеційського кінофестивалю (Кейлі Спейні отримала там Кубок Вольпі за найкращу жіночу роль). Також нагадаємо, що у 2022 році вийшов біографічний фільм і про самого Елвіса, роль якого блискуче виконав Остін Батлер.

«Зліт» / Lift

Жанр: комедійний фільм про пограбування
Дата прем’єри: 12 січня
Реліз: Netflix

Аргументи колишньої дівчини та агентки ФБР виявилися достатньо переконливими, щоб високопрофесійний злодій та його команда погодилися на чергову справу — «неймовірне пограбування» на борту Boeing 777. Літак прямує з Лондона до Цюриха, і героям доведеться дуже постаратися, щоб запобігти запланованій терористичній атаці.

Серед січневих представників нагородного сезону затесалася і невибаглива дрібниця з Кевіном Гартом, яка мала вийти на Netflix ще влітку, але через голлівудські страйки дісталася до екранів лише зараз.

Self Reliance

Жанр: комедійний трилер
Дата прем’єри: 12 січня
Реліз: Hulu

Томмі Волкотт отримує запрошення виграти мільйон доларів, взявши участь у реаліті-шоу в даркнеті. Впродовж місяця він повинен уникати мисливців, які намагатимуться його вбити. Томмі розуміє, що в грі є лазівка – вороги можуть атакувати його тільки тоді, коли він лишається наодинці. Тому герой намагається переконати друзів, членів сім’ї та абсолютно незнайомих людей, що гра реальна і вони мають бути поряд з ним усі ці 30 днів.

«Бідолашні створіння» / Poor Things

Жанр: науково-фантастична чорна комедія
Дата прем’єри: 18 січня
Реліз: кінотеатри

Після вдалої спроби суїциду молоду жінку Беллу Бакстер повертає до життя її чоловік — доктор Годвін Бакстер. Він пересаджує жінці мозок її ненародженої дитини. Спочатку воскресла поводиться наївно, проте згодом все сильніше прагне пізнати навколишній світ. У спробі побачити якнайбільше, вона вирішує втекти з адвокатом Дунканом Веддерберном, і вирушає у доленосну подорож.

Новий фільм Йоргоса Лантімоса знову наробив чимало галасу і зібрав цілий оберемок номінацій на престижні кінонагороди. Переможна хода стрічки розпочалася ще на вищезгаданому Венеційському кінофестивалі, де «Бідолашні створіння» отримав «Золотого лева» та визнання кінокритиків на додаток. Особливої згадки заслуговує й акторська робота Емми Стоун, котру відзначили найвищими оцінками від оглядачів.

«Рольові ігри» / Role Play

Жанр: комедійний бойовик
Дата прем’єри: 18 січня
Реліз: кінотеатри

Емма має чудового чоловіка та двох прекрасних дітей. Вони живуть у тихому затишному передмісті Нью-Джерсі та виглядають абсолютно щасливими. Але Емма змушена приховувати від родини той факт, що вела таємне життя найманої вбивці. Втім, це перестає бути секретом для її чоловіка Девіда, котрий викриває власну дружину після спроби оживити шлюб за допомогою безневинної рольової гри.

Якщо вам здається, що тутешній сюжет виглядає якось вторинно, то вам не здається. Буквально нещодавно ми мали змогу побачити щось подібне на Apple TV+, а тепер вже Кейлі Куоко замість Марка Волберга змушена захищати сім’ю від жорстоких головорізів.

«Іа» / Eo

Жанр: драма, роуд муві
Дата прем’єри: 18 січня
Реліз: кінотеатри

Цирковий сірий ослик з безмежно сумними очима на ім’я Іа вирушає у подорож Європою, під час якої йому доведеться зустрітися з абсолютно різними персонажами.

Фільм польського режисера Єжи Сколімовського отримав приз журі Каннського кінофестивалю 2022 року та був висунутий від Польщі на торішній «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм». Деякі критики порівнювали стрічку Сколімовського з драмою «Навмання, Бальтазаре» Роберта Брессона (1966).

«На землі святих і грішних» / In the Land of Saints and Sinners

Жанр: трилер, бойовик
Дата прем’єри: 18 січня
Реліз: кінотеатри

Десь у богом забутій ірландській глушині поселяється колишній найманець Фінбар Мерфі, який вирішив покінчити з минулим та вести тихе мирне життя. Але незабаром головному герою доведеться вступити у запеклий бій з жорстокими злочинцями, котрі тероризують місцевих жителів.

Недарма сьогодні ми вже згадували про Ліама Нісона. Попри те, що ім’я його персонажа дуже нагадує назву нетфліксівського серіалу з ще одним до біса крутим дідом, сам сюжет має чимало спільного з третім «Праведником», де інший ветеран Дензел Вашингтон теж ставав на стежину війни зі знахабнілими бандитами. Тільки замість сонячних сицилійських пейзажів тут маємо вітряну ірландську похмурість.

«Кухня» / The Kitchen

Жанр: науково-фантастична драма
Дата прем’єри: 19 січня
Реліз: Netflix

Невтішне майбутнє. В антиутопічному Лондоні чоловік на ім’я Ізі збирається втекти якомога далі. Але зустріч з юним Бенджі змушує героя долучитися до боротьби спільноти, яка відмовляється залишати свій дім — один з останніх житлових комплексів міста під назвою «Кухня».

Як бачимо, не Нью-Йорком єдиним: у кожному великому місті знайдеться власна «Пекельна кухня».

«Приведіть його до мене» / Bring Him to Me

Жанр: кримінальний трилер
Дата прем’єри: 19 січня
Реліз: цифрові сервіси

Після жорстокого пограбування водій отримує вказівку від свого боса: доставити новачка банди Джейка на страту. Останній нічого не підозрює, тому водію доведеться не лише розгрібати наслідки пограбування, а й перевірити на міцність власний моральний компас, розмірковуючи, як же вчинити з молодим пасажиром.

Щоб схарактеризувати цей фільм, достатньо знати, що сценарист Том Еванс надихався сценою загибелі персонажа Джо Пеші, Нікі Санторо, у культовому «Казино» Мартіна Скорсезе.

«Травень, грудень» / May December

Жанр: драма
Дата прем’єри: 25 січня
Реліз: кінотеатри

У цій драмі розповідається про актрису Елізабет Беррі. Вона їде до Джорджії, щоб познайомитися з жінкою на ім’я Грейсі та дослідити її суперечливе життя. Двадцять років тому та одружилася зі своїм колишнім учнем, а тепер Голлівуд збирається зняти про це кіно. Саме Елізабет належить зіграти у ньому Грейсі.

«Травень, грудень» прем’єрувався на Каннському кінофестивалі, отримав чотири номінації на «Золотий глобус» та увійшов до десятки кращих фільмів 2023 року за версією Американського інституту кіномистецтва. Сюжет багато в чому натхненний реальною історією Мері Кей Летурно — колишньої шкільної вчительки, яка визнала себе винною у сексуальному зв’язку з Віллі Фуалау, який навчався у шостому класі. Після виходу з в’язниці Мері Кей та Віллі одружилися. Буває і таке.

«Люблю тебе ненавидіти» / Anyone But You

Жанр: романтична комедія
Дата прем’єри: 25 січня
Реліз: кінотеатри

Бен та Бі ненавидять одне одного, але змушені вдавати закоханих на весіллі, щоб втерти носа колишнім і не виглядати невдахами в очах батьків. Але те, що розпочиналось як вимушена тимчасова угода, ризикує перетворитися на щось справжнє.

Формально сюжет стрічки заснований на п’єсі Вільяма Шекспіра «Багато галасу з нічого», але насправді виглядає як типовий ромком з приємними акторами.

«Ґолда» / Golda

Жанр: біографічна драма
Дата прем’єри: 25 січня
Реліз: кінотеатри

У центрі уваги біографічної драми «Ґолда» знаходиться четвертий прем’єр-міністр Ізраїлю Ґолда Меїр. Вона змушена діяти у тривожні часи Війни Судного дня. Глядачу випадає унікальна можливість дізнатися, що ховається під фасадом «залізної леді».

Прем’єра стрічки відбулася на торішньому Берлінале, а головну роль виконала незрівнянна Гелен Міррен.

«Сісі і я» / Sisi & Ich

Жанр: біографічна історична драма, чорна комедія
Дата прем’єри: 25 січня
Реліз: кінотеатри

Ще один учасник Берлінського кінофестивалю, який розповідає про австрійську імператорку Єлизавету з погляду її фрейліни Ірми Штарах. Одну з головних ролей у фільмі виконала чудова акторка Сандра Гюллер, яку ви могли бачити у нещодавньому хіті і одному з кращих фільмів 2023 року «Анатомія падіння».

«Як там Катя?»

Жанр: соціальна драма
Дата прем’єри: 25 січня
Реліз: кінотеатри

Лікарка швидкої допомоги Аня самотужки виховує 12-річну доньку Катю. Та один трагічний випадок на дорозі штовхає героїню до межі відчаю: дівчинка потрапляє під машину. Її рятування потребує великих коштів, а винуватець аварії пропонує зам’яти справу за кругленьку суму. Як вчинить у цьому випадку героїня, котра змушена вибирати між справедливістю та життям рідної дитини?

Драма «Як там Катя?» змогла з’явитися на світ завдяки підтримці Держкіно і стала повнометражним дебютом української режисерки Крістіни Тинькевич. Стрічка брала участь у багатьох кінофестивалях та отримала головний приз «Молодості».

«Аутсайдери» / The Underdoggs

Жанр: спортивна комедія
Дата прем’єри: 26 січня
Реліз: Amazon Prime Video

Стаття починалась зі спортивної комедії, нею ж і закінчується. За сюжетом колишній гравець НФЛ Джейсен Дженнінґс погоджується тренувати дитячу футбольну команду, щоб уникнути в’язниці. У прагненні відновити свою професійну кар’єру, головний герой виявляє, що ця громадська робота починає змінювати усе його життя.

«Комедія зі Снуп Доґґом з рейтингом R» — в принципі, такої характеристики має бути цілком достатньо, щоб мати загальне уявлення, на що можна розраховувати під час перегляду. Але відомий репер із фірмовою зачіскою однієї відомої української політикині — то вже занадто.

Disqus Comments Loading...